Institutul European din România și Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în România a organizat dezbaterea cu tema Marele impas în Europa. Ce poate face România?Evenimentul a fost ocazionat de lansarea volumului omonim, autor prof. univ. dr. Daniel Dăianu. Dezbaterea a fost moderată de directorul general al Institutului European din România, prof univ. dr. Gabriela Drăgan.
Printre participanții la acest eveniment s-a numărat și europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European (PE) și vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul aceleași instituții.
Acesta a realizat o scurtă radiografie a situației de securitate în care se află Uniunea Europeană:
“UE este o structură birocratică care s-a osificat. Cred că ar trebui să vedem lucrurile și în partea lor pozitivă. În partea negativă, desigur, în această criză ucraineană, rușii au văzut lucrurile în ordin geopolitic, pe când noi am privit-o birocratic. Din păcate acest lucru ne-a costat și totul a pornit de la ignorarea deteriorării securității în Georgia în 2008. Sintagma deteriorată se aplică și problematicii de securitate din Estul și Sudul Europei. Totodată, dacă vă gândiți la Strategia Europeană de Securitate din 2003, mai precis la prima frază – Europa nu a fost niciodată mai prosperă, mai sigură și mai liberă – ne arată nivelul de aroganță la care ne aflam”.
Vicepreședintele PE a menționat și problema unității care există în rândul statelor membre:
“Dacă până la criza economică și poate și cea de securitate am avut această dorință de a fi împreună pentru principii, acum suntem împreună pentru costuri. Textura internă dintre noi a redevenit o colecție de state. Ni se pare că am rezolvat niște probleme pentru că scamatorul de la Frankfurt a reușit să învârtă niște lucruri. Ne lipsește în mod evident o generație cu viziune și curaj de lideri, așa cum am avut după al doilea război mondial, atunci când situația o cerea, Europa fiind distrusă. În acest context nici demografia europeană nu ne ajută și nu își schimbă cursul. O nouă generație înseamnă tinerețe, iar tinerețea semnifică creativitate. Uniunea Europeană de asta are nevoie”.
Europarlamentarul S&D a atras atenția printr-o întrebare retorică și asupra problematicii Schengen:
“Vrem să avem granița Schengen în inima Europei sau undeva între România și Moldova?”.
Ioan Mircea Pașcu și-a conchis intervenția printr-o afirmație care totuși poate da speranțele unui rol mai semnificativ în problemele de securitate regionale și globale: “Nu se poate să ne vedem de securitate doar prin NATO. Securitatea Europei nu ține doar de Alianță. Pe zona războiului hibrid NATO nu e echipată, dar Uniunea este și în acest sens vedeți instrumentele de luptă împotriva corupției, capacitatea de investiții și direcționare de fonduri pentru politici de coeziune, dezvoltare regionale și altele”.
Evenimentul Marele impas în Europa. Ce poate face România? a fost transmis în format video pe CaleaEuropeana, vizibil mai jos.
Broadcast live streaming video on Ustream
Sursa: caleaeuropeana.ro prin romaniabreakingnews.ro