ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sistemul de apărare al Rusiei afectat grav de pierderea unui satelit strategic

Ministerul rus al apărării a pierdut ultimul satelit geostaționar din sistemul de detectare a lansărilor de rachete balistice, parte a sistemului de avertizare a atacurilor cu rachete, scrie cotidianul Kommersant, citând surse guvernamentale.

Aparatul 71X6 a fost lansat în martie 2012 sub numele de cod Kosmos-2479, iar primele probleme au apărut la începutul acestui an, odată cu depistarea unor nereguli în funcționarea acumulatorilor din import, precizează sursa menționată.

“Au fost efectuate toate manevrele necesare de reanimare, dar degeaba”, a declarat Kommersant, citând surse guvernamentale ale Federației Ruse. În aprilie, satelitul a încetat să mai emită semnale, devenind, practic, incontrolabil. Ulterior, s-a decis deconectarea aparatului.

Kommersant mai menționează că oficialitățile ruse nu au vrut să ofere mai multe informații, chiar refuzând să comenteze informația.

Kosmos-2479 a fost ultimul dintr-o serie de opt aparate de concepție similară care au intrat în componența sistemului Oko-1. El a costat peste 44 de milioane de dolari, iar pentru realizarea lui a fost nevoie de aproape doi ani.

Potrivit Kommersant, sistemul Oko-1, care își poate îndeplini misiunea cu cel puțin șase sateliți “sănătoși”, mai dispune, în prezent, numai de două aparate, alt model decât cele care s-au defectat.

La ora actuală, Forțele aerospațiale ruse nu dispun pe orbita geostaționară de niciun satelit din cadrul sistemului “Oko-1”, deși pentru o activitate de succes a acestuia sunt necesari cel puțin doi sateliți.

Satelitul precedent 71X6, sub numele de cod “Cosmos 2440”, a fost lansat la 26 iunie 2008, dar a funcționat doar până în februarie 2010.

În prezent, potrivit ziarului menționat, preluat și de Agerpres, sistemul “Oko-1” are doi sateliți 73D6 pe o orbită eliptică înaltă. Aceștia funcționează deocamdată normal, dar sistemul are nevoie de minimum șase sateliți pentru o activitate reușită.

Responsabili din Ministerul rus al Apărării au recunoscut că aceștia sunt capabili să își îndeplinească sarcinile doar trei ore pe zi.

Surse: Kommersant.ru, Independent.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.