ROMÂNIA BREAKING NEWS

Simțire românească de Ziua Limbii Române la Căușeni și Cetatea Albă

Simțire românească de Ziua Limbii Române la Căușeni și Cetatea Albă

Ziua Limbii Române, decretată ca zi de sărbătoare națională în două state europene, dar onorată cu mândrie în tot spațiul ei geografic de formare și dezvoltare, a fost un prilej de a sărbătorii cu frații de peste Prut, pentru care, ziua de 31 august (Ziua Limbii Române), reprezintă și victoria în urma unei îndelugate lupte pentru recunoaşterea firescului și a adevărului istoric.

Așadar, am ales să dau curs invitației D-lui profesor Valeriu Ostaș din Căușeni (Republica Moldova), director al Casei Limbii Române din localitate, care grație înţelegerii şi sprijinului Consiliului Raional al primăriei şi a conducerii școlilor locale, organizează această manifestare în fiecare an, la bustul lui Alexei Mateevici – preot, profesor şi autor al poeziei Limba Noastră, devenită Imn Național al Republicii Moldova.

Poezii și cântece, au fost interpretate cu un real talent de copiii Centrului de Creaţie Causeni.  discursuri mobilizatoare pentru promovarea a ceea ce s-a obținut prin voință populară în urmă cu 30 de ani.

Prof. Ostaș Valeriu: „(…) pentru noi, a fost un succes enorm când s-a legiferat limba română și grafia latină!”

Poet, muzeograf, Ion Găină – director fondator al Caselor Muzeu Alexei Mateevici din Zaim și Ioan Zlotea din Sălcuța, a subliniat la tribuna manifestării din Căușeni:

„(…) Mateevici a rămas proorocul acestui neam şi a limbii pe care în şcoala nu a învăţat-o niciodată. Preluaţi o părticică din povară lui Mateevici şi duceți înainte lucrarea lui.”

Primarul interimar Victor Lebedev, a salutat această sărbătoare şi pe participanţi din parte primăriei Căușeni.

Oaspeții, subsemnatul Clenciu Marian preşedinte al CN-ACPBB, Cezar Pînzaru preşedinte ACPBB-Constanța, deschizător de drumuri şi frății, prof, Baciu Marius preşedinte ACPBB-Negresti-Vaslui, dr. Traian Brătianu, dr. Liliana Iacobescu, Nicolescu Zaprațan Ligia activist civic din Horezu -Vâlcea, George Pohila din NewYork, Dacian Dumitrescu jurnalist independent, ing. Constantin Crişan inspector  școlar din Iași, Vlad Ceremuș din Chişinău, secretar al departamentului Dezvoltare ACPBB București și corespondent RN Press pentru R. Moldova, Paul Mircea Iordache din partea Uniunea Vatra Noastră Românească şi Voicu Marin ACPBB-Constanta.

Dacă vreţi, vă invit să vizionaţi materialul TVL-Causeni care a înregistrat evenimentul:

Video / Ziua Limbii Române la Căușeni

A urmat simpozionul „Plurivalența limbii române în contextual valorificării opțiunilor democratice în R.Moldova” cu o serie de lansări de carte „Glasuri încrustate”, „Anafură de humă”, „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, urmată de o vizită la casa Muzeu Mateevici.

Casa Muzeu Mateevici Foto: Dan Nicolau

Intrarea in Casa Muzeu Mateevici Foto: Dan Nicolau

Organizatorii ne-au făcut surpriza unei excursii la Chişinău la Târgul de Carte, unde am avut deosebită satisfacţie să fim prezenți la lansarea volumului „Ținutul Herța în surse statistice rusești din prima jumătate a secolului al XIX-lea” a reputatului istoric Valentin Tomuleț.

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina a donat cărți din parte autorilor; Nicolae Ciocoiu, „Gânduri”– volum de poezii, Nicolas Dima volumul „Mărturii” dedicat eroilor şi martirilor noștrii și din partea Lilianei Iacobescu volumul „Teodor Iacobescu tatăl meu” ( despre Teodor Iacobescu – şef al Uniunii Învîțătorilor din Basarabia în perioada 1920-1938)
O deosebită plăcere am avut revăzând pe ex preşedintele raionului Căușeni, Dl Ciontoloi, care a lăsat căușenenilor unul din cele mai grăitoare monumente „Monumentul victimilor deportărilor staliniste”. Legat de acest monument  vă invit să citiți și să vizionați:

Ceremonii la Căușeni în memoria celor deportați de sovietici în 1949

Video Exclusiv! „Român care nu a mai apucat să fie român”. Tulburătorul destin și încă suferind al deportaților din Basarabia, mărturia lui Grigore Ciobanu

Prezent la sărbătoarea Limbii Române la Căușeni, domnul Sveatoslav Mihalache, Doctor în economie, Preşedintele Institutului European de Dezvoltare Regională din Chisinauâ a ținut să ne spună:  „În Întreaga sa istorie neamul nostru s-a grupat, în ceasurile tragice, în jurul unor talismane mântuitoare: Biserica, Scoala, Armata şi Ţara. Astăzi, la 30 de ani de la Marea Adunare Naţională a Românilor din Basarabia, Timpul Istoric solicită Generaţiei noastre, Generaţia lui 88-89, să creieze noi sinteze româneşti şi, după cum remarca unul din marii noştri înaintaşi, să nu uităm de datoria slujirii acestui pământ sfânt şi de lupta pe care trebuie s-o ducem pentru revenirea lui Ia patria-mamă. Pentru ca este imposibil să ne slujim Neamul, fără să-L slujim pe Dumnezeu, deoarece „manifestările creatoare în sânul popoarelor sunt o dovadă care ne spune că Dumnezeu păstrează perpetuu în lume mila faţă de popoare, că darul său nu e retras niciodată popoarelor care au darul acesta activ sau virtualizat, ca latenţă sufletească, deci ca sumă de protovirtuţi, de preînclinaţii spre bine, spre fapta cea bună, spre dreptate, ca tânjire după adevăr!

În numele acestei slujiri Neamului, care a fost şi va rămâne crezul Generaţiei noastre, am decis să mă implic şi să candidez pentru Parlamentul de la Chişinău. Cred cu fermitate, că în Basarabia trebuie să se refacă unitatea românilor prin reapariţia unei Mişcări de Rezistenţă Naţională, deoarece avem nevoie de un efort concertat de iertare şi de alungarea discordiei ce a pus stăpânire, pe noi, pe toţi. Acest efort poate şi trebuie făcut, adundu-ne şi făcând zis comun în jurul Academiei, care Academie de Ştiinţe trebuie să-şi asume rolul de generator de proiecte şi modele de dezvoltare societală şi în jurul Mitrolopiei Basarabiei, în sânul Bisericii noastre strămoşeşti în rugăciune şi post spre Luminarea noastră şi Învierea Neamului Românesc!” rânduri consemnate de Vlad CEREMEUȘ (RBN Press)

Deschiderea anului școlar care a avut loc pe 2 septembrie ne-a prilejuit întâlniri cu cadrele didactice dar şi cu emoţia festivă unui început de drum. Salut pe această cale Şcoala, cadrele didactice şi elevii, grădiniţă şi corpul educațional şi primarul din Tocuz oază românească la hotarul Limbii Române.

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Deschiderea anului școlar la Liceul Eminescu din Căușeni. Foto Dan Nicolau

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina a donat cărți din parte autorilor; Nicolae Ciocoiu, „Gânduri”, volum de poezii, Nicolas Dima volumul „Mărturii” dedicat eroilor şi martirilor noștrii și din partea Lilianei Iacobescu volumul „Teodor Iacobescu” şef al Uniunii Învîțătorilor din Basarabia în perioada 1920-1938.

Vizita noastră să încheiat în sediul Consiliului Raional după o discuţie prietenească cu interimarul acestei instituţii Dl. Segiu Gogu.

Ziua Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni / Foto Dan Nicolau

Ziua Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni / Foto Dan Nicolau

În drumul spre casă ne-am oprit să vizităm Cetatea Albă cea mai mare cetate din Europa, ocazie cu care am fost întâmpinaţi şi am avut discuţii cu preşedintele Uniunii Românilor din Cetatea Albă, Dl Malofeev, care ne-a ajutat în identificarea străzii şi casei în care a locuit Teodor Iacobescu timp 18 ani cât a fost preşedintele Uniunii Învăţătorilor din Basarabia, când a activat ca soldat al limbii române pe care tocmai am sarbatorit-o.

Cetatea Alba / Foto Ioan Szilagi

Cetatea Alba / Foto Ioan Szilagi

În încheiere subsriem îndemnului rostit de poetul Ion Găină: „La treabă fraților””
Avem destule neîmplinite și foarte multe de făcut.  Şi tu poţi face ceva. Fii alături de noi, de neamul românesc…

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: