ROMÂNIA BREAKING NEWS

Simfonii de vară la parcul Colțea (23 mai – 27 septembrie)

Simfonii de vară la parcul Colțea (23 mai – 27 septembrie)

symphactory orchestra

Primăria Sectorului 3 organizează, în perioada 23 mai -27 septembrie, cea de-a șasea ediție a stagiunii „Simfonii de vară“, eveniment dedicat tuturor iubitorilor de muzică clasică din București.
Astfel, începând de sâmbătă, 23 mai, între orele 19.30 și 21.00, în parcul Colțea au loc o mulțime de momente artistice susținute de formații și artiști profesioniști, acoperind o paletă variată de ansambluri muzicale, respectiv cvartete, cvintete, formații medii și corale, orchestră, soliști și filarmonică.

În cadrul programului „Simfonii de vară” vor evolua și alte ansambluri muzicale valoroase precum „Simfactory Orchestra”, cvartetul „Bella Musica” și cvartetul „Passione”, grupul vocal „Acapella”, corul de copii și tineret „Symbol”, „Lyris”, cvartetul „Blade Strings”, dar și violoncelistul Adrian Naidin.
„Simfonii de vară” este un festival de muzică clasică organizat de Primăria Sectorului 3, adresat tuturor iubitorilor de muzică și cultură, participarea publicului la acest eveniment fiind liberă. Conceptul festivalului are o tradiție veche în mari metropole ale lumii precum Paris, New York și Londra. Spectacolele organizate de Primăria Sectorului 3 în perioada 3-5 iulie în parcurile „Alexandru Ioan Cuza” și Colțea fac parte din programele „Stagiunea estivală muzicală”,  „Foișorul Copiilor” și „Simfonii de vară”.

Duminică, 5 iulie 2015, a concertat Symphactory Orchestra – cunoscuta initial sub denumirea de Silvestri Orchestra – este una dintre cele mai tinere si dinamice orchestre din Romania.

Orchestra, formata inițial în formula camerală – sub titulatura de Camerata Isedici, a fost fondată în februarie 2012 la inițiativa unui grup de tineri artiști, pregătirea muzicală aparținând dirijorilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeselea. În prezent, orchestra concertează sub denumirea de Symphactory Orchestra, repertoriul abordat fiind foarte variat: cameral, simfonic și operistic.

Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care au dat dovadă le-au atras alaturi artiști de renume din țară și străinătate, precum: basbaritonul Zoltan Nagy, tenorul Bogdan Mihai, soprana Rodica Vica, baritonul Serban Vasile. Symphactory, în treacăt fie spus, este o prescurtare de la Symphonic Factory – Fabrica simfonică.

Orchestra este dirijată de tânărul dirijor Alexandru Mija, ce este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasele profesorilor Petru Andriesei și Horia Andreescu. Din anul 2009 începe să colaboreze în calitate de dirijor cu numeroase ansambluri, susținând concerte în sala „George Enescu‟ a Conservatorului , în Studioul de Operă sau la conducerea orchestrelor Filarmonicilor din Pitești, Ploiești sau Satu Mare. În anul 2013 devine dirijor principal al Cameratei Lanto Arte, la pupitrul căreia susține o stagiune concertistică la Biserica Lutherană. Un an mai târziu este desemnat ,,Cel mai bun dirijor român” în cadrul Concursului ,,Jeunesses Musicales”. În paralel, Alexandru Mija este redactor și realizator de emisiuni la postul ,,Radio România Muzical”.

La concert a participat și tânărul tenor George Vîrban, student la Universitatea Națională de Muzică din București. Tânărul tenor a avut o ascensiune rapidă în viața muzicală lirică pe plan național și de curând pe plan internațional. Reușește să se claseze pe locul 1 la toate concursurile de profil în perioada liceului și continuă pe această linie și la Conservator. În 2013 devine bursier al Fundației Principesa Margareta a României, cea care îi va asigura promovarea și susținerea pe plan profesional, devenind o rampă de lansare pentru acesta. Cele mai recente premii în 2014 sunt: Premiul special la Concursul de Lied de la Slobozia, Premiul 2 la Concursul Internațional de Canto „Vox Artis Sibiu” și Premiul I la Concursul Internațional de Canto „George Enescu”, Paris , Franța.

Deși Symphactory este o orchestră foarte tânără, prestația de duminică seara a fost excepțională, în condițiile în care s-a desfășurat în aer liber, cu acustica afectată de faptul că era o circulație intensă în zona bd.Magheru. Chiar și așa, orchestra a sunat excelent în micuțul parc Colțea, bine armonizată și cu un repertoriu vast, de la clasici precum Bizet cu extrase din opera Carmen la compoziții mai puțin cunoscute la noi, respectiv din opera Eugene Onegin a fabulosului Tchaikovsky, până la compozitori precum galezul Karl William Jenkins, fiind acoperit un spectru larg de muzică simfonică, atrăgător atât pentru seniori cât și pentru tineretul prezent. De apreciat și organizarea celor de la evenimente sector 3, care au evitat să folosească miile de wați la capacitate maximă și au reglat sunetul astfel încât să fie la un volum sonor adecvat, suficient cât să se audă în micuțul scuar Colțea fără ca sunetul să se audă nici o clipă distorsionat, atmosfera astfel rezultată concurând cu cea de la concerte din spații închise unde este o acustică optimă. De precizat și că apariția norilor negri nu au scurtat spectacolul deși se desfășura în aer liber, instrumentele și o parte din aparatură nefiind apărate de ploaie, acesta fiind suspendat doar strict pe perioada scurtei ploi apoi spectacolul continuând până la final. Buna organizare nu este însă surprinzătoare, Simfonii de vară fiind la a 6-a ediție, anul trecut putând remarca de asemenea spectacole simfonice de o foarte bună calitate, enumerând doar ca exemplu ca și participanți Klassicum Ensemble, flautistul Cătălin Oprițoiu sau soprana Ioana Baianț.

Redăm câteva din melodiile cântate duminică seară, 5 iulie:

Resurse:

facebook.com/evenimentesector3facebook.com/pages/Symphactory-Orchestraadevarul.roprimarie3.rosymphactoryorchestra.blogspot.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: