ROMÂNIA BREAKING NEWS

Simbolism puternic la „Trilaterala” de la Kiev! Cei doi Premieri ai celor două state românești + Premierul Ucrainei = 3 premieri care vorbesc limba română

România sprijină Ucraina și Moldova pe drumul spre democrație și spre Uniunea Europeană.

Cu acest mesaj a mers la Kiev premierul Victor Ponta, însoțit de premierul Republicii Moldova.De altfel, întâlnirea trilaterală a premierilor României, Ucrainei și Republicii Moldova este o premieră în relațiile dintre cele 3 țări în ultimii 17 ani. România și Ucraina au semnat, după negocieri care au durat 6 ani, acordul pentru micul trafic de frontieră.

De facilitățile prevăzute vor beneficia aproximativ 2 milioane de cetățeni din cele două țări, care locuiesc în zona graniței. Practic, aceștia vor putea intra în Ucraina și în România fără viză, pe baza unui permis special, și vor putea rămâne în zona celuilalt stat până la 3 luni.„România susține cât mai curând ridicarea regimului de vize pentru Ucraina, așa cum s-a reușit pentru Modova. Aceeași decizie trebuie luată la nivelul UE pentru ucrainieni”, a spus premierul Victor Ponta.Victor Ponta și Iurie Leancă și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat că una dintre cele mai importante probleme pe care Ucraina încearcă să le rezolve în relația cu Federația Rusă vizează securitatea energetică a Europei. Și premierul Victor Ponta a vorbit despre proiectele pe care cele 3 țări trebuie să le dezvolte pentru a-și asigura independența energetică, inclusiv cele de interconectare a infrastructurii de gaze.

„Reiterez sprijinul și solidaritatea Republicii Moldova pentru poporul ucrainean și conducerea țării, în aceste momente dificile prin care trece Ucraina”. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul întrevederii  trilaterale Ucraina – Moldova – România. Ulterior, cei trei oficiali au făcut declarații comune de presă.

Oficialii au anunțat că au discutat despre cooperarea trilaterală, dezvoltarea dialogului politic și a contactelor directe, perspectivele reglementării conflictelor și ale consolidării păcii și securității în regiune. „Reconfirmăm sprijinul nostru pentru eforturile Ucrainei de a identifica o soluție pașnică în vederea reglementării conflictului din Estul țării. Considerăm că acest conflict trebuie soluționat în baza respectării suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a subliniat Iurie Leancă.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii privind rezolvarea conflictului transnistrean. În acest context, Iurie Leancă a exprimat recunoștință conducerii de la Kiev pentru contribuția constructivă, în special, în formatul de negocieri „5+2″.

„În astfel de momente dificile, fără precedent, este nevoie de o asemenea cooperare, este nevoie de a arăta înțelegere, este nevoie de a depune eforturi pentru a consolida nu doar relațiile bilaterale, dar și a consolida securitatea în regiune. Și sunt convins că această întâlnire trilaterală este un pas sigur în această direcție”, a adăugat Iurie Leancă.

Cei trei șefi de Guvern au discutat și despre acțiunile ce urmează să fie întreprinse în vederea promovării obiectivului de integrare europeană, care este împărtășit atât de Ucraina, cât și de Moldova. În particular, a fost reafirmat angajamentul pentru aprofundarea cooperării în cadrul euroregiunilor, inclusiv prin realizarea proiectelor de infrastructură, prin consolidarea securității energetice și prin modernizarea, cu sprijinul logistic și financiar al Uniunii Europene, a infrastructurii de frontieră.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a declarat: „România crede în acest drept inalienabil al poporului ucrainean, al Moldovei de a-și alege drumul democratic și pro-european. România consideră că nimeni, nicio altă țară vecină nu are dreptul să oprească sau să intervină în această decizie democratică a celor două țări. Îmi doresc, însă, să spun că, pe baza experienței României, și Ucraina, și Moldova au nevoie mai mult decât de declarații politice de solidaritate, au nevoie de acțiuni concrete care să sprijine reformele pe care le fac în acest moment.”

La rândul său, Arseni Iațeniuk a spus că evenimentul de astăzi este unul istoric, când pentru prima data Premierii celor trei state se întâlnesc în format trilateral. „Unitatea noastră regională este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, stabilitatea și securitatea în această regiune”, a declarat Prim-ministrul ucrainean, menționând în mod special securitatea energetică a Europei.

Prim-ministrul Iurie Leancă a mai avut în această seară o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, după care a depus flori, împreună cu Victor Ponta, la Crucea eroilor căzuți în evenimentele tragice de pe Maidan. Vizita la Kiev și-a propus susținerea eforturilor de dezvoltare democratică și integrare europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova.

 

Surse:Guvernul R.Moldova, stiri.tvr.ro

(R.B.N. Press – aprilie 2014) Arseni IAȚENIUK a fost investit Prim-Ministru al UCRAINEI. Iațeniuk este din regiunea Cernăuți, cunoscător al limbii române și cu origini românești

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.