Silvia Radu a fost numită primar general interimar al Chișinăului

Silvia Radu a fost numită primar general interimar al Chișinăului. Anunțul a fost făcut de Nistor Grozavu, care a deținut până acum interimatul, azi dimineață, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei.

Numirea a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, nr. 136 din 17 iunie, 2016, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău, ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul General numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului Municipal. De menționat că aceste proceduri legale au fost respectate. Subiectul alegerii viceprimarilor a fost în agenda CMC la două ședințe consecutive, dar de fiecare dată a fost exclus din agendă.

Ca urmare a unor discuții anterioare, Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu au semnat declarații în care anunță că nu vor exercita interimatul funcției de Primar General, astfel că, potrivit legii, de astăzi interimatul acestei funcții trece la Silvia Radu. Conform legii, informații despre decizii au fost date în scris către Consiliul municipal Chișinău și Cancelaria de Stat.

Silvia Radu are 45 de ani. Şi-a făcut studiile la Universitatea din Navarra, Spania, Facultatea Managemntul Afacaerilor. De asemenea, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, dar şi Academia de Administraţie Publică pe lângă Guvernul Republicii Moldova.   În perioada 1997 – 1999, Silvia Radu a ocupat funcţia de şef a secţiei relaţii internaţionale la Departamentul de stat de Energetică, Resurse Energetice şi Combustibil.   În mai 2010, ea devine secretar general, director corporativ şi vicepreşedinte la reprezentanţa companiei spaniole Union Funosa în Republica Moldova. Din 2008 până în 2015 deţine funcţia de director al Union Fenosa.

Meritele Silviei Radu din cadrul companiei spaniole au contribuit ca în 2011, ca doamna  Radu să fie numită consul onorific al Spaniei în Republica Moldova.