ROMÂNIA BREAKING NEWS

Siguranța noastră este NATO ! …analisti politici, profesori universitari, istorici, politicieni din R. Moldova

steagul-NATOSiguranța noastră este NATO

 

Între Federația Rusă și Uniunea Europeană are loc o concurență intensă pentru influența asupra Europei de Est, din care fac parte Belarus, Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Rusia se opune apropierii acestor țări de UE, scrie publicația The News York Times.

Vilnius-2013, șanse pentru Moldova: ne rupem în Vest? Revenim în Est?

Ludmila Bolboceanu, profesor universitar

Dorința e spre UE, și asta își dorește majoritatea, mai cu seamă generația în creștere. Dar riscurile rămân. Rusia nu cred că e dispusă să cedeze prea ușor. Presiunile vor fi mari. Și din afară, și pe interior. Unii au amenințat cu revoluție, alții cu anticipate. Manipulări, provocări care să destabilizeze situația vor fi din plin. Paravanul, după care se vor face tot felul de jocuri de-a Vestul și Estul, este atât de mare, încât e greu să vin cu un răspuns exact. Dacă «mai-marii zilei» nu vor da înapoi, înseamnă că «Vilniusul e al nostru», dar dacă vor începe a da din «coadă», atunci Rusia va prinde la curaj.

Ion Costaș, ex-ministru al Apărării

Șansele de a ne rupe în UE sunt mari. Vizitele occidentalilor la Chișinău și viceversa arată clar că Moldova are sprijin internațional. E adevărat că Rusia va căuta să încurce ițele, așa cum o face de 20 și ceva de ani, dar nu cred că ea va recurge la forță, deși nu-i exclus. Depinde dacă se va lăsa provocat Chișinăul. Cred că cei care au mandatul constituțional de a guverna în R. Moldova trebuie să-și caute de «drum» și să-și urmeze programul de guvernare. Schimbări de macaz la guvernare? Puțin probabil. Eu cred că lucrurile au fost puse la punct încă la etapa constituirii Coaliției de guvernare.

Anatol Petrencu, istoric

Fiind la Moscova, șefa Externelor de la Chișinău, N.Gherman, a declarat cu text deschis și la întâlnirile oficiale, dar și în fața presei că: Unu — aderarea R. Moldova la UE este o decizie care exprimă voința majorității populației. Și doi: că și actuala coaliție de guvernare are aceeași opțiune. Dacă pornim de aici, lucrurile sunt clare: mergem în Vest. Numai că de la parafare până la aderare mai este. Și aici nu putem exclude tot felul de scenarii și provocări din partea Rusiei, care va încerca să ne întoarcă din drum. Singura noastră garanție reală că ne putem rupe de Rusia ar fi aderarea la NATO.

Anatol Țăranu, analist politic

Parafarea la Vilnius a documentelor pentru UE, cel puțin la această etapă, e o certitudine pentru R. Moldova. Trebuie să se întâmple ceva extraordinar ca parafarea să nu ia foc. Eu, însă, nu cred că Vilniusul este punctul care ne garantează că întoarcerea înapoi nu mai e posibilă. Mai avem multe de făcut, iar Rusia va căuta să păstreze destule oportunități ca să ne readucă în zona sa de influență. Asocierea Ucrainei la UE ar fi un mare plus și pentru R. Moldova. Asta ar însemna că noi, în mod automat, ne prefacem într-o țară-parte a spațiului UE, așa că trebuie să-i urăm succes Ucrainei.

Alexandra Cann, vicepreședinta PNL

În Est am fost. Ajunge. Ce ne poate oferi Rusia, în locul UE? Uniunea Euroasiatică? — un alt CSI, în care Rusia taie și spânzură? Ce a decis CSI-ul în cazul războiului de la Nistru sau al celui din Georgia? Noi avem șansa să ne rupem de Rusia și trebuie s-o facem. Rusia este mama corupției și banditismului. Dacă treci puțin mai departe de marile orașe, te îneci în sărăcie. Noi avem peste un milion de populație plecată în Europa, practic, sunt cetățeni UE cu acte în regulă. Și rușii din Rusia fac același lucru: au umplut lumea. La ce ne trebuie Rusia? Să robim în locul celor care au plecat?

 

Ziarul de Garda

08.08.2013

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: