Decenii întregi autoritățile sovietice și apoi autoritățile rusești au încercat să ne convingă că în aprilie 1941 la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, nu a avut loc niciun masacru împotriva românilor care doreau să se întoarcă în patria mamă și, 50 de ani după acel masacru, nu ne-a fost permis să aflăm, să vorbim, să menționăm să discutăm despre această pagină neagră a istoriei românilor, uciderea a peste 3000 de români pe 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă. Am considerat necesar să organizăm astăzi această expoziție aici pentru a ne aduce aminte, pentru a atrage atenția și colegilor din PE, din alte state membre ale Uniunii Europene, cu privire la acest masacru, comparabil cu masacrul împotriva elitei poloneze de la Katyn, tot din cel de-Al Doilea Război Mondial „, a declarat Siegfried Mureșan, marți seară, cu prilejul lansării oficiale la Parlamentul European a expoziției.
El a adăugat că vrea, astfel, ca „Europa să afle că poporul român a plătit destul de scump o decizie, decizia de a separa poporul român prin Pactul Ribbentrop-Molotov”.
„Decizie pe care noi nu am vrut-o nu am fost consultați, nu am participat, decizie, evident luată împotriva voinței noastre(…) Cred că ne vom îndeplini obiectivul de-a lungul acestei săptămâni de a aduce acest masacru într-o oarecare măsură în conștiința colegilor din alte state”, a declarat Mureșan.
El a precizat că, „în 1939, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, în 1940 România a fost nevoită să cedeze nordul Bucovinei și Basarabia Uniunii Sovietice”.
”Drepturile populației majoritare din aceste regiuni românești ale lumii au fost evident îngrădite, încălcate. În 1941 în zilele de zilele de sărbătoare, de Paște, autoritățile sovietice au răspândit vorba în rândul populației române care, evident, aspira să revină la patria mamă că întoarcerea este posibilă. Ca urmare, 3000 de oameni s-au pornit la drum pe cale pașnică din sate de pe Valea Siretului, din nordul Bucovinei, spre patria mamă. Ostașii sovietici i-au așteptat acești oameni care mergeau pașnic pe jos la trei kilometri de granița României, i-au atacat cu arme, i-au mitraliat, i-au ucis, i-au îngropat, pe unii uciși, pe unii chiar de vii, doar răniți, în gropi comune pregătite, din ceea ce a fost evident un masacru pregătit și începutul unei lungi perioade de prigonire a românilor din Basarabia și Bucovina”, a declarat Mureșan.
El a explicat că efortul pentru organizarea expoziției a fost unul considerabil, având vedere că pentru alegerea celor aproape 100 de fotografii prezentate în cadrul expoziției au fost evaluate „peste 4000 de fotografii din arhive din România, din Republica Moldova și de la Cernăuți”.
Integral interviul aici.