ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sibiu 825 – o cronică în imagini excepționale a istoriei Sibiului, mai captivantă decât un film de suspans, la AFF 2017

Sibiu 825 – o cronică în imagini excepționale a istoriei Sibiului, mai captivantă decât un film de suspans, la AFF 2017

Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrală, va avea premieră în 16 octombrie, ora 19:00, în cadrul Galei de deschidere a AFF 2017. Astra Film Festival se dorește a fi o călătorie cinematografică în jurul lumii. „Sibiu 825” nu este altceva decât povestea oraşului în care a luat fiinţă Astra Film,  o cronică istorică a Sibiului, de-a lungul celor aproape 9 secole de existenţă. Documentarul înaintează prin timp, radiografiind etapele înfloritoare, dar şi pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat Sibiul, de la începuturi până în prezent.

Momentele inedite din istoria oraşului-cetate din Transilvania sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăşi existenţa oraşului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piaţa Mare, fost primar al Sibiului, comite al saşilor şi jude regal, dar şi efectele iluminismului şi ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert, şi are la bază tema unui cântec, descoperit într-o partitură din secolul XIII într-o carte veche bisericească. Cadrele aeriene ale munţilor care împrejmuiesc oraşul, ale satelor pitoreşti din mărginime, ale bisericilor fortificate, unde se retrăgea tot satul în caz de atac, imagini cu străduţele cochete din oraşul de sus, cu acoperişurile cu guri de aerisire ca nişte ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică şi cu povestea narată a oraşului şi construiesc o experienţă cinematografică, o pastilă de istorie a Sibiului.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: