ROMÂNIA BREAKING NEWS

…și Ucraina părăsește Rusia ! De ce ?

În aceste zile, Kremlinul, privit din partea Kievului, arată jalnic, spre deosebire de alte vremuri, când arăta măreț și țarist. Motivul – refuzul Ucrainei de a adresa într-o Uniune Vamală, condusă, în mare parte, de asiatici și de lideri-dictatori, care interzic, de exemplu, cetățenilor să aplaude, care împușcă participanții la proteste, cum s-a întâmplat recent în Kazahstan, unii dintre acești lideri fiind bănuiți chiar de livrarea armelor chimice în unul dintre punctele fierbinți ale planetei.

E posibil oare, fiind în deplinătatea capacităților mentale, să creezi cu asemenea vecini un sistem ideologic, militar-politic și comercial-economic? Doar asemenea concepte ca democrația, libertatea de exprimare, supremația legii, pe care se clădește o societate, nu-și au locul acolo.

Ucraina nu va avea nimic de câștigat cu Uniunea Vamală, în afară de jugul Moscovei. Cunoscutul politolog ucrainean Alexandr Palii este sigur că „Uniunea Vamală este o uniune a unor economii degradante, feudale, în care nu sunt apărate drepturile omului, drepturile cetățenilor, economii care nu aduc nimic nou în inovația globală”.

În același timp, politologul afirmă că Uniunea Europeană reprezintă relațiile economice avansate. „UE este un centru care compilează 23% din PIB-ul mondial, în timp ce Uniunea Vamală – abia 3%”, precizează analistul politic.

„UE și UV sunt două lucruri absolut incomparabile. UE este centrul care dictează întregii lumi, încă din secolul XIX, standardele culturale, politice, economice. Iar UV, celălalt centru, este doar o periferie rămasă în urmă”, susține politologul ucrainean.

Această realitate obiectivă și imparțială stârnește iritația și isteria Kremlinului. Serghei Glaziev, consilier prezidențial rus, care deține și funcția de adjunct al secretarului general al EuroAsEC (absolvent al unei școli medii din Ucraina, apropo), aproape că înjură conducerea Ucrainei pentru că nu acceptă că „fratele mai mic” trebuie să fie legat de Moscova. Într-un interviu pentru Echo Moskvy, Glaziev amenință Ucraina cu default în maximum jumătate de an, iar refuzul de a adera la Uniunea Vamală o califică drept „sinucidere”. Mai mult, acesta apelează la invenții, insinuări, care nici nu merită menționate.

Situația a ajuns până la aceea că Ianukovici a mărturisit, într-un cerc restrâns, că începe fiecare zi cu rugăciuni, prin care îi cere Domnului să-i dea răbdare pentru a discuta cu vecinul strategic. Îl deprimează murdăria părții rusești în ceea ce ține de îndeplinirea angajamentelor și obligațiilor, dorința permanentă de a-i strivi pe ucraineni, de a-i umili. Și aici este vorba, în primul rând, de acordul semnat la Harkov, în 2010, în urma căruia Rusia a primit mandatul de menținere a flotei Mării Negre în Sevastopol până în 2042. După semnarea acordului, Rusia a uitat imediat despre condiții și angajamente – modificarea formulei pentru prețul la gaz.

Potrivit președintelui ucrainean, rușii pur și simplu au uitat de promisiunea făcută. Mai mult, Ianukovici a prezentat, la Moscova, informații privind prețurile Gazprom la gazul natural pentru Germania, Italia, Austria și alte state. Aceste țări plătesc doar 360-380 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce Ucraina e nevoită să cumpere gazul natural cu 430 de unități convenționale.

Și asta în situația în care din acest preț s-au scăzut 100 de dolari, pentru arendarea bazelor flotei Mării Negre în sudul Ucrainei. Astfel, reiese că Rusia vinde gaz natural Ucrainei la prețul de 530 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. Adică, la cel mai mare preț din lume!

Iată așa frăție comică, așa prietenie hipertofiată, așa vecinătate de râsul găinilor.

Se pare că și cei din Donețk, care se află acum la putere în Kiev, au înțeles că Rusia nu este capabilă de parteneriat și de respect în raport cu Ucraina.

Din păcate, la Moscova totul se axează pe încercările de a scurge tot sângele din Ucraina, de a o călca în picioare, de a o transforma într-o colonie a sa și pe această temelie să construiască un imperiu moscovit.

Împușcăturile sporadice ale Kremlinului spre guvernarea de la Kiev nu înseamnă decât niște artificii de rămas bun pentru corabia cu numele „Ucraina”, care pleacă spre Europa.

Vecinii noștri nu pot să accepte realitatea că Rusia și Ucraina mereu au fost mereu corpuri străine, cu sisteme sanguine diferite. Și țarii ruși, și liderii comuniști după revoluția din 1917 au tins mereu să schimbe mentalitatea ucrainenilor după cea rusească, însă nu le-a reușit.

Divorțul final trebuia să aibă loc încă în anul 1991, însă mereu ceva nu ajungea și mereu ceva împiedica acest lucru. De exemplu, stalinizarea ortodoxă a maselor în ultimele decenii, precum și faptul că Occidentul nu a înțeles la timp un lucru: cu cât mai repede va rupe Ucraina de Rusia, cu atât mai liniștit va fi în centrul Europei.

Dacă Ucraina, așa cum se planifica, ar fi fost astăzi mai aproape de NATO (mulți ruși și ucraineni care s-au vândut au primit distincții și medalii la Kremlin pentru eșuarea acestei decizii), astăzi nu ar mai fi existat situația în care întreaga lume vorbește despre faptul că armamentul rusesc ajunge în Siria prin portul ucrainean Nikolaev. Da, nu este un secret că în acea zonă se află o unitate militară secretă a flotei rusești, „Okteabrskoe”, și că niciun ucrainean, inclusiv deputați, oricât ar părea de paradoxal, nu pot să calce pe acel teritoriu.

Oare asta nu înseamnă atragerea Ucrainei în escaladarea conflictului aprins în Orientul Mijlociu? Apropo, Ucraina, spre deosebire de Rusia, nu-l susține pe Bashar Assad în războiul său sângeros împotriva propriului său popor.

Deriva sigură a Ucrainei spre Europa va deschide subiectul denunțării acordului de la Harkov, pentru evacuarea flotei ruse de pe teritoriul ucrainean, așa cum era planificat, până în 2017. Nu este exclus ca acest lucru să se întâmple mai devreme.

Retorica iritată, uneori chiar jignitoare, a Moscovei doar unește societatea ucraineană. Oamenii înțeleg: prietenia este prietenie, însă pulberea trebuie păstrată uscată…

jurnal.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: