ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sfintirea unei troite la Privorochia, regiunea Cernauti, in memoria romanilor nevinovati ucisi de regimul totalitar sovietic

La PRIVOROCHIA a fost sfințită o cruce în memoria românilor nevinovați

La Privorochia a fost sfintita o cruce in memoria romanilor nevinovați, victime ale represiunilor si deportărilor comuniste.

Anii regimului totalitar au lăsat urme adânci si dureroase in memoria romanilor din regiunea Cernăuți numeroase puncte in care gospodari si gospodine ai acestor locuri au devenit victime ale îndelungatei politici totalitare comuniste, ce a avut ca scop asigurarea – inclusiv prin crima – a supremației unui regim dictatorial, a unui partid-stat si a nomenclaturii sale roșii.

In acest înfricoșător context, cercetători de arhive au identificat pana in prezent un număr de 22 de romani nevinovați din Privorochia, care au devenit victime ale barbarei politici staliniste.

Oamenii nu i-au uitat…

Președintele Societății Regionale “Golgota”, profesorul universitar Ilie Popescu, a lansat idea ridicării la Privorochia a unui monument creștin memorial intru pomenirea si eternizarea victimelor represiunilor si deportărilor comuniste si in acest scop a donat din pensia sa primele 500 de grivne.

Ideea sa a fost sprijinita cu alte donații si munca de privorocheni, iar Consiliul Raional Hliboca a aprobat construcția.

Duminica, 2 septembrie 2012, pe dealurile line dintre Siret si Prut a fost o zi frumoasa, soarele trimițându-si razele spre cupolele albastre ale zveltei biserici ortodoxe, situata pe colina din mijlocul satului Privorochia, sfintita in anul 2008, dupa 6 ani de constructie. Pus astfel natural in evidenta, sfantul lacas isi chema din departare enoriasii la el pentru indeplinirea unei binecuvantate indatoriri.

Dupa slujba duminicala, avandu-i in frunte pe prea cucernicul parinte protopop de Hliboka/Adancata, Ioan Gorda, si pe prea cucernicul parinte paroh Ilie Gusulei, un sobor de 6 preoti a sfintit in curtea bisericii din Privorocia crucea memoriala ridicata acolo intru “vesnica pomenire” si eternizare a romanilor privorocheni, victime ale represaliilor si deportarilor in Gulag-ul totalitarist.

Coroane si cosuri cu flori au fost depuse din partea Societatii Regionale “Golgota”, a Consulatului General al Romaniei la Cernauti, a Societatii pentru Cultura Romaneasca “Mihai Eminescu” si a mirenilor.

Inaugurarea crucii memoriale din Privorochia a fost marcata, la mitingul care a urmat, in scurte alocutiuni rostite de profesorul Ilie Popescu, de consulul Corneliu Ionel de la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, de Petru Timofti, vicepresedintele Consiliului Raional Hliboka/Adancata, de Vasile Bacu, presedintele Societatii “Mihai Eminescu”, de Gheorghe Gireada, primarul comunei Stanesti, de Mykola Karliiciuk, primarul Storojinetului si altii.

Crucea in memoria romanilor victime ale represaliilor si deportarilor comuniste din Privorochia devine loc de vesnica pomenire si adunare anuala, asa cum a promis parintele paroh Ilie Gusulei.

Video

RBN PRESS / EXCLUSIV

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: