ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sfidare fără seamăn față de români la ei acasă! Drapel al Ungariei de mari dimensiuni, plimbat pe străzile din Sfântu Gheorghe!

UDMR și PCM au confecționat un drapel al Ungariei de mari dimensiuni, care a fost plimbat azi pe străzile din Sfântu Gheorghe, informează Dan Tănasă, în exclusivitate, pe blogul său.

De asemenea, în oraș au fost împărțite pliante prin care locuitorii maghiari sunt îndemnați să se adune în fața Prefecturii Covasna pentru a cânta imnul Ungariei.

În ultimele zile, etnicii maghiari din zonă s-au strâns pentru a cânta, în mod ostentativ, imnul Ungariei, după ce oficialii Partidului Civic Maghiar au fost amendați pentru că l-au intonat la o manifestare publică, în contradicție cu  HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României,  care prevede, la capitolul II, articolul 16 că „imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia”.

Steagul Ungariei, demn de Cartea Recordurilor a fost plimbat pe străzile din Sfântu Gheorghe. Peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei, vineri, în fața Prefecturii Covasna, în cea de-a cincea zi de proteste față de amenda de 5.000 de lei dată de instituție Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiași imn la Ziua solidarității naționale a maghiarilor, din 4 iunie.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar și husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei și unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale orașului, și întâlnindu-se în centrul acestuia.informeză Mediafax.

În petiția care a fost citită în trei limbi, maghiară, română și engleză, reprezentanții comunității maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români și maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea și dezvoltarea identității minorităților, restituirea clădirii Liceului „Székely Mikó” Bisericii Reformate, autonomie culturală, înființarea unei secții cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, dar și recunoașterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ținutul Secuiesc, alături de limba română.

Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României folosește puterea pentru a reduce la tăcere, a umili și a pune într-o situație disperată minoritățile naționale. În secolul XXI, și în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba și simbolurile unei minorități, liderii comunităților sunt amenințați cu închisoarea, se renaționalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanțurile unui regim dictatorial, opresiv, și și-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept și libertatea exprimării individuale„, se arată în petiție.

Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetățeni de rangul doi. Nu naționalitatea prefectului este importantă, ci existența unor legi care sunt bune pentru toți cetățenii, atât pentru majoritate, cât și pentru minoritate. Unii din această țară doresc să nu ne simțim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înțelepte, după 25 de ani de la Revoluție, să normalizeze relația dintre majoritate și minoritate„, a declarat președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.

Potrivit Antena 3, extremiștii moderați din UDMR și extremiștii radicali din PCM și-au dat mâna și susțin acțiuni cu rol provocator.  Într-o intervenție telefonică, bloggerul Dan Tănasă a spus că „plimbarea” drapelului Ungariei prin orașul Sfântul Gheorghe în ultimele două zile, liderii UDMR Covasna, Tamás Sándor și Antal Árpád, au îndemnat populația de etnie maghiară să se adune în fața Prefecturii.

De altfel Dan Tănasă a scris pe blog că în oraș au fost împărțite manifeste prin care locuitorii maghiari sunt îndemnați să se adune în fața Prefecturii Covasna pentru a cânta imnul Ungariei și că au fost autorizate adunări în fața Prefecturii Covasna pentru zilele de 19 și 22 decembrie.

Acțiunile sunt organizate de către UDMR și PCM. În ultimele două zile, liderii UDMR Covasna, Tamás Sándor și Antal Árpád, au fost în fața Prefecturii, au intonat imnul Ungariei și au îndemnat populația de etnie maghiară să se adune în fața Prefecturii. Extremiștii moderați din UDMR și extremiștii radicali din PCM și-au dat mâna și susțin aceste acțiuni care nu au alt rol decât acela de a provoca„, a spus Dan Tănasă, la Antena 3.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Covasna. Marți, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri și joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Plimbarea drapelului Ungariei a început în zona Gării CFR din municipiu, punctul final fiind cel mai probabil Prefectura Covasna. Acțiunile sunt organizate de UDMR și PCM.

Inspectoratul de Jandarmi Covasna mi-a comunicat faptul că în perioada următoare au fost autorizate adunări în fața Prefecturii Covasna pentru zilele de 19 și 22 decembrie.

jandarmi-covasna-aunari-maghiari-prefectura-covasna

Surse:DanTanasaBlog, EvenimentulZilei.ro, ActivNews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: