Servicul rus de securitate, FSB intenționează să blocheze exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat pe 31 august o hotărîre ce vizează „asigurarea capacității de apărare și securitate a Federației Ruse îm mările Neagră și Azov marile Neagra si Azov”, fapt ce aduce atingere si capitolului energetic.

In cazul în care Ministerul Apararii Rus și Serviciul de Securitate – FSB vor prezenta Agentiei Federale pentru utilizarea resurselor subsolului (Rosnedra) concluzii cu privire la posibile amenințări la adresa apărării și securității naționale, Agenția va pregăti un proiect de decizie a guvernului rus de a nu acorda solicitantului dreptul de a utiliza sectorul de subsol și, conform procedurii stabilite, va trimite acest proiect de decizie Ministerului Mediului pentru punerea lui in discutie în cadrul guvernului, mentioneaza textul, citat de Unian.

exploatarea_zacaminte_Marea_NeagraAstfel, FSB ar putea bloca drepturile de exploatare a unor zacaminte din Marea Neagră și Marea Azov acordate de Ucraina unor companii înainte de anexarea Crimeii de catre Rusia în martie 2014.

Respectivul document a fost elaborat de Ministerul Mediului de la Moscova pentru punerea în aplicare a unei legi datând din 29 iunie 2015, cu privire la particularitățile reglementării juridice a relațiilor în domeniul utilizării subsolului în legatură cu alipirea Crimeii la Rusia și formarea unor entități noi în cadrul Federației Ruse — Republica Crimeea și orașul de importanță federală Sevastopol.

La 21 august, guvernul ucrainean a ordonat holdingului Naftogaz Ukraini sa angajeze juristi pentru a proteja drepturile sale de proprietate in Crimeea, in conditiile in care Kievul a pierdut controlul asupra companiei de stat Cernomorneftegaz — cea mai importanta companie ucraineana de prospectiuni si exploatarea a zacamintelor din Marea Neagra — dupa anexarea peninsulei de catre Rusia. La 19 martie 2014, sondele Cernomorneftegaz din Crimeea au fost ocupate de persoane inarmate in uniforme militare fara insemne distinctive. (karadeniz-press.ro)

Andrei Rădescu / România Breaking News – RBN Press