Serviciul Român de Informații – noi măsuri de securitate, în contextul conflictului din Ucraina

Noi măsuri de securitate au fost implementate în contextul evenimentelor generate de tensionarea relațiilor ruso-ucrainene și pe fondul necesității Alianței Nord-Atlantice de a-și întări granița de est, a menționat Serviciul Român de Informații într-un comunicat de presă. 

„În contextul evenimentelor generate de tensionarea relațiilor ruso-ucrainene și pe fondul necesității Alianței Nord-Atlantice de a-și întări granița de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut și ideea creării, pe baza contribuției voluntare a țărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei. Expertiza pe care SRI o deține în domeniul securității cibernetice – apreciată atât în proiecte desfășurate în țara noastră, cât și în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuții la crearea de platforme specifice și prin participarea activă la exerciții precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării țării noastre, prin Serviciul Român de Informații, în calitate de națiune-lider, la acest Fond”, se spune în comunicatul SRI., potrivit RTV.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie a.c.), România și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

„Această calitate presupune definirea, de către specialiștii naționali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerințelor tehnice și a arhitecturii unui sistem de protecție a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenințărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcină a națiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca și contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, națiunea-lider va asigura managementul de proiect și instruirea specialiștilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului”, se mai spune în comunicat.

Potrivit SRI, având în vedere evoluțiile de securitate în domeniu, România, prin instituțiile abilitate, acordă o atenție deosebită prevenirii și contracarării amenințărilor la adresa sa și a aliaților săi.

Pe de altă parte, autoritățile Republicii Moldova nu au anunțat niciun fel de măsuri. Ultima întrunire pe marginea situației din Ucraina a avut loc la sfârșitul lunii august. După ședință, majoritatea responsabililor de securitatea țării au preferat să părăsească sediul Guvernului prin ieșirile laterale, iar singurul care a vorbit cu presa a fost ministrul Apărării, Valeriu Troienco. Acesta a declarat că s-a discutat despre plăcinta care ne unește. ”Situația este sub control și nu vedem motive de îngrijorare. Îi compătimim pe cei din Ucraina care au probleme pe care le cunoașteți dumneavoastră. Armata este pregătită? Armata trebuie să fie pregătită în permanență”, spunea atunci Valeriu Troenco.

În același timp, președintele țării a declarat anterior că va convoca în ședință Consiliul Suprem de Securitate atunci când va fi necesar. Ultima dată ședința Consiliului a avut loc pe 7 aprilie 2014. (Sursa: Realitatea.md)