Finalizarea proiectului de autonomie, anuntata saptamana trecuta de liderii UDMR, coincide cu publicarea unor analize despre cum Ungaria tinteste sa destabilizeze situatia din Romania servind interesele Rusiei. Pe de alta parte, scena politica romaneasca a consemnat aparitia unor miscari nationaliste autohtone de tip Jobbik. Pe langa aceste evolutii, atmosfera se inflameaza cu gesturi si declaratii politice menite sa tensioneaze relatia romano-maghiara.
UDMR anunta ca proiectul autonomiei ar putea fi prezentat in cursul acestei saptamani in timp ce liderii PSD le arata usa si spun ca pot guverna si fara ei daca insista cu acest proiect. Dupa acest schimb de replici, liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, s-a declarat impotriva ordonantei care suspenda legea anti-migratie.
Intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra infiintat in 2014 care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, sunt amintite declaratiile oficialilor de la Budapeste care, de la premierul Semjen Zsolt la presedintele Parlamentului, Laslo Kover, au declarat ca Ungaria sprijina orice forma de autonomie a maghiarilor din Transilvania. Analiza celor de la CESI contine si o informatie spectaculoasa dar dificil de verificat: „Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior”.
Nu este clar insa daca informatia se refera la lideri maghiari din Ungaria sau din Romania. Analiza CESI mentioneaza ca serviciile speciale rusesti au interferat de-a lungul timpului cu politicieni maghiari. „Anul acesta, in mai, procurorul general al Ungariei a transmis o cerere Parlamentului European pentru a ridica imunitateea lui Bela Kovacs, unul din liderii partidului de extrema dreapta, Jobbik, suspectat a fi spion rus„, scriu analistii CESI. Potrivit acestora, cei mai influenti politicieni maghiari cad de acord pe temele cheie, pozitia lor unanima fiind pro-rusa. „Astazi Ungaria este unul din prietenii Kremlinului in Europa si dezvolta cooperarea cu Federatia Rusa in domeniul energiei nucleare si al proiectului South Stream, toate in ciuda situatiei din Ucraina”, mai noteaza analiza think-thank-ului cu sediul la Londra.
In opinia specialistilor CESI, Rusia incearca sa legitimeze liderii „Tinutului Secuiesc” creand iluzia unor relatii politice si economice cu alte teritorii pro-rusesti din interiorul sferei de interes romanesti. Potrivit sursei citate, ar exista contacte intre Rusia, Consiliul National al Secuilor si liderul gagauz, Mikhail Formuzal, incepute din 2012 si continuate in 2014. Toate acestea ar avea ca scop intarirea pozitiei Kremlinului in regiune si slabirea rivalului regional, Romania.
In ultima saptamana au existat o serie de evenimente simbolice menite sa tensioneze relatiile romano maghiare. Pe tot parcursul saptamanii trecute, liderii UDMR au anuntat ca proiectul autonomiei este finalizat dar si ca proiectul ar putea fi pus in dezbatere publica in cursul acestei saptamani. „Acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de sud care funcționează bine mersi din 1992 și nu se sperie italienii că în Tirolul de sud există o autonomie. Mergem pe modelul Tirolului de sud care este un model care e verificat în Europa. Vor fi multe asemănări’, a declarat Laszlo Borbely miercuri, 27 august, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, citat de Agerpres. A doua zi a venit si replica vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a declarat ca Guvernul nu va sustine niciodata proiectul autonomiei. „Nu țin neapărat să ameninț. Acțiunea este foarte fermă iar subiectul este nenegociabil. Putem avea majoritate în Parlament și fără UDMR. Deci, nu avem această presiune sau, Doamne ferește, vreo posibilitate de șantaj politic”, a mai spus Dragnea. La sfarsitul saptamanii trecute presa a mai consemnat un mic incident. O grupare maghiara extremista (Miscarea Tineretului din cele 64 de Comitate) a vopsit borne din Tinutul Secuiesc in culorile steagului Ungariei.Mai multe fotografii au fost postate pe Facebook, cu precizarea ca membrii acesteia, aflati in vacanta in Tinutul Secuiesc, “au manifestat un patriotism remarcabil”, revopsind bornele.
In fine, tot recent s-a lansat un nou partid nationalist si anti-maghiar pe fata. Deputatul Bogdan Diaconu si-a anuntat, joi, 21 august, demisia din PSD, subliniind totodata ca urmeaza a fi intocmite procedurile legale pentru inregistrarea, la Tribunal, a unui nou partid politic, Partidul Romania Unita. Diaconu a avut de-a lungul timpului o pozitie apropiata de cea a elitelor politice ruse, fiind de altfel intr-o perioada semnatrul unor articole publicate pe versiunea in limba romana a radioului Vocea Rusiei. Deputatul a subliniat faptul ca „pe toate caile” s-a opus cooptarii UDMR la guvernare si ca a adus la cunostinta conducerii PSD nemultumirile sale, insa, „voturile UDMR au fost mai importante decat integritatea teritoriala a Romaniei”. UDMR a cerut in repetate randuri conducerii PSD sa de delimiteze de atacurile lui Bogdan Diaconu, amenintand chiar cu iesirea de la guvernare. Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus la Parlament o propunere legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau orice forma de secesionism. Sursa: hotnews.ro