ROMÂNIA BREAKING NEWS

Senatul României (?) vrea legiferarea infamei zile de 15 martie ca zi națională în România!!! Băsescu, reacție furibundă: „rostul ei este să îi umilească pe români”

Plenul Senatului a retrimis la comisia de specialitate proiectului de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, în pofida solicitării senatorului PMP Traian Băsescu, care a cerut respingerea acestuia, susţinând că este un element de şantaj reciproc între PSD şi UDMR

Cseke Attila

Grupul parlamentar al UDMR este deschis dialogului în continuare şi susţine forma actuală a proiectului legislativ privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare, dar având în vedere această situaţie şi înţelegând că astăzi nu există o majoritate care să susţină acest proiect legislativ, fac propuneri ca iniţiator şi lider al grupului UDMR. Prima propunere este aceea de a retrimite la comisiile raportoare această propunere legislativă şi, în paralel cu această retrimitere, plenul Senatului să aprobe şi extinderea termenului de adoptare a acestui proiect legislativ de la 45 la 60 de zile”, a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Fostul președinte Traian Băsescu, actual senator, a avut o reacție furibundă, la dezbaterile pe proiectul care prevede ca ziua de 15 martie să devină ziua maghiarilor din România. Băsescu le-a cerut maghiarilor să nu mai vină niciodată cu un astfel de proiect pentru că în urma declarației Parlamentului de la Pesta din 15 martie 1948 au murit foarte mulți români și maghiari.

”Acest proiect se plimbă funcţie de nevoia de şantaj a majorităţii de către UDMR. De aceea, eu vă propun să votăm azi, pentru că va trebui să ştim cât de departe poate merge PSD cu concesiile faţă de UDMR şi câtă răbdare are UDMR la şantajul pe care, la rândul său, îl face PSD-ul. Sunt un om care respectă naţiunea maghiară şi toate sărbătorile ei. Ca cetăţean şi ca preşedinte i-am felicitat adesea. M-am dus şi în mijlocul lor şi când au vorbit despre autonomie şi le-am spus câtă autonomie au la Caracal vor avea şi la Sf. Gheorghe (…) Dar Ungaria şi ungurimea are trei sărbători naţionale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluţiei de la 1848, dar acest program, printre altele, viza şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct a generat mii de morţi printre români şi maghiari. De aceea, personal, consider că a insista în Parlamentul României şi a menţine acest proiect de lege în viaţă, amânându-l din şedinţă în şedinţă, funcţie de nevoile politice ale celor două partide politice, nu înseamnă decât a da ocazia unui şantaj”, a spus Traian Băsescu,.

 „Aș vrea să vă spun că rostul acestei legi nu este să îi sărbătorească pe maghiar, rostul ei este să îi umilească pe români, atâta timp cât în declarația de la Pesta există un punct 12 prin care se proclama anexarea Transilvaniei la Ungaria. În urma acestei declarații au murit foarte mulți români și maghiar, pentru că punctul a dus la un bun conflict în Transilvania   (…) Pricepeți că dacă voi v-ați ales o sărbătoare nu trebuie să fie o sărbătoare pe teritoriul României și măcar în memoria miilor de români și maghiari care au murit în urma acelui punct 12 din declarația de la Pesta. Aveți trei zile naționale, alegeți-vă alta din cele trei. Mai mult decât atât, ne pregătim să adoptăm o lege pentru o zi a minorităților naționale. De ce este altfel minoritatea maghiară față de minoritatea romă, care sunt aproximativ egale ca pondere. Înțelegeți că acest proiect nu are susținere în Parlamentul României și nu mai veniți cu el niciodată”, a  mai spus Traian Băsescu.

El a apreciat că proiectul nu va fi aprobat niciodată.

”Convingerea mea este că niciodată această lege nu o să treacă, pentru că rostul ei nu este să celebreze maghiarimea, ci de a-i umili pe români. Părerea mea este că ar trebui să renunţaţi, că este incorect ce faceţi”, a adăugat fostul şef al statului.

Supuse la vot, propunerile liderului UDMR, Cseke Attila, au fost aprobate de plenul Senatului.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: