ROMÂNIA BREAKING NEWS

Senatorul român Viorel Badea ia poziție în apărarea românilor și a școlilor românești din Transnistria în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Situația școlilor cu predare în limba română din Transnistria a fost adusă în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de senatorul Viorel Badea care, cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare de iarnă a APCE a atras atenția că așa-zisele autorități de la Tiraspol –

”refuză, cu obstinație, prin diverse mijloace, accesul copiilor la educație în limba maternă”

Senatorul și-a exprimat dezaprobarea față de hărțuirea reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română din stânga Nistrului,  aducând ca argument blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, parlamentarul român și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia:

Evgheni Șevciuc

Evgheni Șevciuc

„…se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea.”

O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”, a conchis senatorul Badea.

Sursa:timpromanesc.ro

Comunicatul de Presă al Biroului Senatorului Viorel Badea:

Senatorul Viorel Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria

Senatorul Viorel Badea La sedinta Comisiei politice din cadrul Consiliului Europei
Senatorul Viorel Badea La sedinta Comisiei politice din cadrul Consiliului Europei

Marți, 28 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii libere.

În intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat de asemenea dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română,  un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

Senator Viorel Badea

Senator Viorel Badea

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”

 a conchis senatorul Badea.

Biroul de presă

29 ianuarie 2014

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.