ROMÂNIA BREAKING NEWS

CURAJ ȘI VERTICALITATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA! Președintele Nicolae Timofti:Armata rusă AFARĂ și transformarea misiunii de pacificare! Poliția Moldoveană VS KGB-Transnistria: „NU NE RETRAGEM DIN BENDER!”

Presedintele Nicolae Timofti

Presedintele Nicolae Timofti

Președintele, Nicolae Timofti, a formulat din nou, în cadrul unei întrevederi cu Radojko Bogojevic, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, modalitățile de soluționare pe cale pașnică a conflictului transnistrean:

Evacuarea din regiune a trupelor și munițiilor rusești și transformarea actualei misiuni de pacificare într-un contingent civil sub mandat internațional.

Președintele Timofti a ridicat în cadrul discuțiilor și problema funcționării școlilor românești din regiunea transnistreană. ,,Este inadmisibil ca cetățenii R. Moldova să fie obstrucționați în dorința lor de a studia în limba lor maternă”, a spus șeful statului.

,,Este inadmisibil ca cetățenii R. Moldova să fie obstrucționați în dorința lor de a studia în limba lor maternă”

Potrivit unui comunicat de presă al președinției Republicii Moldova, Radojko Bogojevic a declarat că Serbia și Elveția, în calitatea lor de copreședinți ai organizației, vor depune toate eforturile pentru a conferi substanță procesului de negocieri. Oficialul sârb a susținut că va promova în cadrul discuțiilor cu celelalte părți, Federația Rusă și administrația de la Tiraspol, ideea unui dialog politic constructiv, care ar spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului și ar contribui la identificarea unei soluții de reglementare în condițiile unității teritoriale a Republicii Moldova.

Referitor la somația  umilitoare a KGB- Transnistria (Comitetul Securității de Stat din regiunea transnistreană) din data de 23 ianuarie a.c., Organele de forță și anchetă care se supun autorităților constituționale de la Chișinău vor rămâne în orașul Bender atât timp cât Comisia Unificată de Control (CUC) își va exercita atribuțiile.

Un răspuns în acest sens este dat de către șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Ion Bodrug, la solicitarea IPN să comenteze ultimatumul serviciilor de securitate transnistrene, care cer să fie scoase din orașul Bender organele de forță și oficiul teritorial al întreprinderii de stat „Registru”, care eliberează acte de identitate cetățenilor Republicii Moldova.

Ion Bodrug, care este și membru al Comisiei Unificate de Control, a menționat că toate declarațiile făcute de așa-numitul „KGB” sunt provocări pentru a destabiliza situația în zona transnistreană. Potrivit acordului de rezolvare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 19992, Bender este recunoscut drept zonă cu regim sporit de securitate, în cadrul căruia activează Comisia Unificată de Control. În baza acordului, este înființată  și Grupa Unificată de Anchetă între poliție (100 de angajați) și miliția din regiunea transnistreană (100 de angajați).

„Cât timp își va exercita funcțiile Comisia Unificată de Control și forțele de menținere a păcii, atât timp va exista în raionul cu regim sporit de securitate Grupa Unificată de Anchetă între poliție și miliție”, a subliniat Ion Bodrug.

„KGB-ul” transnistrean a solicitat, la 22 ianuarie, ca în termen de o lună să fie scoase din Bender Comisariatul de poliție și alte instituții subordonate Chișinăului.

Transnistria exersează „umflarea de mușchi” la comanda Maicii Rusia implicând forțe militare nistrene și presiuni ale KGB-Transnistria asupra Chișinăului și Misiunii OSCE ! IMAGINI INEDITE CU ARMATA TRANSNISTREANĂ LA EXERCIȚIILE RECENTE

Surse:ipn.mdtimpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.