ROMÂNIA BREAKING NEWS

SEMNAL DE ALARMĂ (2) ! Rusia intețește războiul (deocamdată informațional) împotriva Republicii Moldova!

Un articol de Mihail Melnic

A devenit clar pentru toata lumea. Guvernarea de la Chisinau, nu mai face fata presiunilor servciilor secret rusesti si Rusiei oficiale. Rusia intensifica lucrul de dezinformare si manipulare a populatiei Republicii Moldova. Crizele politice locale, provocate de catre FSB rusesc in Transnistria si Gagauzia au ajuns la apogeu. Lupta politica interna intre cele trei grupari politice, liderii carora sunt cei trei Vladimiri, Filat, Plahatniuc si Voronin, a reinceput si i-a amploare, avind o inspiratie camuflata a serviciilor secrete rusesti. Romania a primit jirul UE si SUA sa ,,patroneze,, Drumul final de aducere a Republicii Moldova in cadrul Uniunii Europene. Prin asta si se lamureste, reinceperea Campaniei de propaganda a FSB rusesc in Republica Moldova. Campanie, plina de minciuna, dezinformare si manipulare, plina de dispret si ura fata de poporul roman si Romania, dirijata abil de FSB, capata nuante, vadit, politice la Chisinau. Serviciile secrete din Romania ar trebui, totusi, sa se clarifice, pina la capat, daca iesirile jurnalistului dement de la postul TV din Romania, nu au fost inspirate din afara.

Iata in ce situatie social psihologica si politica sau pomenit moldovenii basarabeni din Republica Moldova. Totul si toate s-au incurcat in ultimile zile aici, la Chisinau. Pentru un moldovean simplu, necunoscind dedesupturile multor declaratii si actiuni, poate usor sa se greseasca in aprecieri.

La Chisinau antiromanismul devine o politica, deocamdata, de partid. Si tonul acestei poltici l-a dat vechiul agent KGB, Dumitru Diacov, deloc intimplator, Presedinte de onoare al Partidului democrat de la Chisinau. Postul TV National 4 de la Chisinau, care regulat transmite ample reportaje de la deplsarile lui Vladimir Filat prin satele si centrele raionale, a transmis in noaptea de vineri,17 ianuarie, un reportaj, vadit dusmanos si plin de venin fata de poporul roman si Romania. Si acest reportaj antiromanesc nu a fost productia verbala a unui jurnalist dement, ci opinia unui post TV de la Chisinau, cit si opinia poltica a celora, care sunt stapinii postului TV National 4 de la Chisinau. Deasemeni liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a dat start invinuirlor absurde si demente, precum ca, Romania, ar fi vinovata de conflictele interne din Transnistria si Gagauzia. Si, nicidecum, Rusia. Mai mult ca atit, un partid,inregistrat oficial,Partidul socialistilor de la Chisinau, cu liderul sau,Igor Dodon, deschis si obraznic, sustine separatizmul gagauz.

Institutiile abilitate din Romania, UE si SUA, ar trebui sa intreprinda masuri de urgenta. Se creaza impresia ca serviciile secrete rusesti si Rusia oficiala au devenit adevaratii stapini in Republica Moldova. Gruparile politice si nepoltice proruse din Republica Moldova, si-au intetit activitatile de dezinformare si manipulare, cit si amenintarile directe asupra populatiei de moldoveni din Republica Moldova. Iar Ministerul de Interne si SIS-ul moldovenesc, parca ar fi cu totii in deplsare, undeva in Africa.

Institutiile UE si SUA, ar trebui sa-i ,,incurajeze,, pe guvernantii de la Chisinau, ca acestea sa-si asume responsabilitatea fata de provocarile serviciilor secrete rusesti din Transnistria si Gagauzia, cit si de mentinerea Parcursului European al Republicii Moldova. Suportul institutiilor Europene si SUA, acordat institutiilor de forta al Republicii Moldova, ar trebui sa parvina,cit mai urgent. Situatia politica, in orice zi, in Republica Moldova, se poate transforma, in una de Criza a Securitatii Nationale in Republica Moldova.

Institutiile massmedia din Republica Moldova, ca niciodata, sunt subordonate intereselor comerciale ale stapinilor lor si usor sunt atrase in diferite campanii de dezinformare si manipulare a populatiei de moldoveni.

Conducerea Parlamentului de la Chisinau nu este receptiva la crizele politice, pina ce, locale, din Republica Moldova. Ca dovada, in acest sens, poate servi faptul ca, Parlamentul de la Chisinau, mai mult este preocupat in aceste zile de ,,disputele economice,, dintre patronii diferitor institutii masmedia, decit de crizlele politice locale,care, in orice zi, pot arunca Republica Moldova intr-o Criza politica nationala.

Noi, moldovenii basarabeni din Republica Moldova, informam Romania si poporul roman de eminenta criza politca, in care poate fi aruncata, in orice zi, Republica Moldova. Si rugam poporul frate roman si Romania,Patria noastra istorica sa nu ne abandoneze in aceste zile grele.

Antiromanismul turbat, declansat la Chisinau, prin declartiile unor lideri politici dementi, cit si de unle institutii massmedia, nu ne reprezinta pe noi, populatia de moldoveni din Republica Moldova. Fratii nostri de singe din Tara Romaneasca, ajutati-ne, in aceste zile, cu ce puteti !!

Rugam ca UE si SUA, de urgenta, sa acorde ajutor guvernantilor de la Chisinau, in depasirea crizelor poltice locale, care in orice zi, pot aduce la o Criza Nationala !!

Moldovenii, ca populatie majoritara si principala forta politica si economica din Republica Moldova, au misiunea, ca niciodata, sa devina solidari in a-si apara INDEPENDENTA si SECURITATEA nationala in fata provocarilor serviciilor secrete rusesti si Rusiei oficiale.

Fiecare moldovean, in parte si fiecare familie de moldoveni, in aceste zile, sa-si dea seama de unde vine pericolul pentru viata copiilor nostri si a familiilor noastre !!

Dragii mei moldoveni, nu Va dati pe mina provocatorilor din politica sau din ziare si de pe ecranele televizoarelor !! Poporul Roman si Romania sunt garantii nostri de securitate fizica si supravietuire a noastra, a moldovenilor basarabeni din Republica Moldova

Autor:Mihail Melnic

Sursa: Curaj Tv via R.B.N. Press

SEMNAL DE ALARMĂ( 1)! (RAPORT OFICIAL) Federația Rusă domină spațiul informațional al Republicii Moldova! Autorul raportului, David Satter a fost expulzat de autoritățile de la Kremlin !

Putin VladimirSpațiul informațional al Republicii Moldova este încă dominat de mass-media din Rusia, se arată în raportul ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietici” realizat de către Centrul pentru Asistență Media Internațională (CIMA). Raportul arată că în aceeași situație se află toate țările mici care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Autorul studiului, David Satter, scrie că Republica Moldova deține patru frecvențe de stat, iar pe trei din acestea sunt difuzate canale TV. Două din cele trei retransmit conținut străin – una din Rusia și cealaltă din România.

Totodată, autorul mai atrage atenția asupra unui fapt contradictoriu în ceea ce privește utilizarea limbii. ”Deși limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa predomină în multe sfere ale vieții de zi cu zi și în timpul liber – de exemplu în cinematografe, cluburi de noapte și centre comerciale, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj mare”, se arată în raport.

În același timp, moldovenii au o încredere mare în mass-media din Rusia, arată un studiu din 2008 care menționează că 68% din populație crede că este bine informată de canalele rusești. Centrul Internațional Estonian pentru Studii de Apărare, citat de Satter, precizează: ”Kremlinul nu trebuie să facă nimic special pentru a influența moldovenii, pentru că ei deja sunt consumatori loiali ai mass-mediei rusești și ai oricărui mesaj propagandistic conținut de acestea”.

David Satter precizează că instituția de stat Teleradio-Moldova (TRM) este una din cele mai puțin populare în rândul cetățenilor, ceea ce permite posturilor străine să manevreze mai ușor spațiul audiovizual în Moldova.

Autorul conchide că Rusia, prin mass-media rusești, urmărește promovarea intereselor sale politice și economice pentru a convinge fostele republici sovietice să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică și pentru a crea o opoziție față de politicile SUA și NATO.

Raportul a fost făcut public în 8 ianuarie 2014 și se axează pe situația mass-mediei în fostele republici sovietice. Centrul pentru Asistență Media Internațională desfășoară activități de cercetare urmărind îmbunătățirea profesionalismului și a condițiilor de lucru pentru jurnaliști din întreagă lume.

Autorul studiului despre influența Rusiei asupra mass-mediei în Moldova, expulzat de autoritățile de la Kremlin

Autorul raportului - David Satter foto: www.theguardian.com
Autorul raportului – David Satter foto: www.theguardian.com

Americanul David Satter, autorul studiului ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietici” lansat în 8 ianuarie, în care este discutată și influența mass-mediei rusești asupra Moldovei, a fost expulzat din Rusia în preajma sărbătorilor de iarnă. Satter, care locuia în Moscova și a scris o serie de cărți și studii legate de Rusia, este primul jurnalist american expulzat din această țară din perioada Războiului Rece. Ultimul astfel de incident a avut loc în 1982, când șeful biroului Newsweekdin Moscova, Andrei Nagorski, a primit și el ordin de expulzare.

Potrivit BBC News, David Satter a încercat să își reînoiască viza de ședere în Rusia în timp ce se afla în Ucraina, prin ambasada de acolo. Diplomații l-au anunțat însă că autoritățile de la Moscova îl consideră ”indezirabil”.

The Guardian adaugă că Satter se mutase în Rusia de la începutul toamnei și că, luna trecută, aflându-se la Kiev, a fost abordat de un diplomat rus care i-a citit o declarație oficială în care se spunea: ”Organele competente au decis că prezența dumneavoastră pe teritoriul Federației Ruse este indezirabilă. Nu mai aveți voie să intrați în Rusia”. Organele competente sunt, potrivit cotidianului britanic, Serviciul Federal de Securitate (FSB), instituția de spionaj și contra-inteligență a lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, autoritățile ruse susțin că americanul a încălcat anumite prevederi ale regimului de vize și că expulzarea lui nu a fost una politică. În noiembrie, o instanță din Moscova l-a amendat cu 165 de dolari pentru că a continuat să stea în Rusia după expirarea vizei și i-a ordonat să părăsească țara. Satter susține însă că acestea sunt ”chichițe birocratice” și că a fost asigurat dinainte că viza nu-i va fi prelungită, motiv pentru care a mers în Ucraina și a încercat să rezolve problema de acolo.

Această mișcare a Rusiei va tensiona și mai mult relațiile cu Statele Unite înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, susține presa străină. De asemenea, expulzarea lui Satter pare să contrazică afirmațiile lui Vladimir Putin conform cărora va face o serie de compromisuri înainte de Jocuri, inclusiv prin eliberarea unor oponenți politici din închisoare și asigurarea siguranței atleților homosexuali în contextul în care Rusia interzice homosexualitatea.

David Satter a fost corespondent al publicației Financial Times în Moscova, iar în prezent este consultat al Radio Europa Liberă. El a scris și trei cărți despre Rusia și Uniunea Sovietică, fiind un critic activ al regimului de la Kremlin. Articolele și comentariile sale au fost publicate de Forbes.com, CNN, Bloomberg, National Review, The National Interest și The Weekly Standard.

Cel mai recent studiu al său pentru Centrul de Asistență Media Internațională (CIMA), despre încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietice, arată în capitolul despre Moldova: ”Kremlinul nu trebuie să facă nimic special pentru a influența moldovenii, pentru că ei deja sunt consumatori loiali ai mass-mediei rusești și ai oricărui mesaj propagandistic conținut de acestea”.

Surse: Timpul.md, media-azi.mdThe Guardian , BBC News via R.B.N.Press

CAMPANIE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE DIN R.MOLDOVA  ÎMPOTRIVA  LIMBII RUSE DIN MEDIA

presa rusa netradusa interzisa in r_moldova

https://www.facebook.com/events/1442445299322043/?source=1

PETIȚIE COLECTIVĂ
(semnată de peste 200 de cetățeni)

În scopul păstrării patrimoniului lingvistic al Republicii Moldova, solicităm Consiliului Coordonator al Audiovizualului să facă modificări în cadrul legal, care ar permite:

1. Să fie INTERZISĂ difuzarea presei audiovizuale rusești pe teritoriul Republicii Moldova, dacă aceasta NU ARE TRADUCERE, în proporție de 100%, în limba română a emisiei de știri, emisiuni și filme.
(în acest moment, majoritatea dintre Televiziunile și radiourile rusești difuzate în Rep.Moldova NU AU emisie în limba română)

2. Să fie INTERZISĂ difuzarea publicității la TV și Radio în altă limbă decât în limba română
(legea privind publicitatea din Rep.Moldova interzice difuzarea publicității stradale în altă limbă decât cea română!)

Considerăm că prin aceste modificări în legile RM, vom contribui cu toții la asanarea spațiului audiovizual autohton și vom încuraja producătorul noștri să investească în emisiuni/știri/filme în limba română.

Vă rugăm să ne răspundeți într-un termen rezonabil și să ne spuneți ce demersuri veți întreprinde și în ce perioadă de timp, în caz contrar ne rezervăm dreptul de a vă acționa în instanța de judecată și de a iniția o serie de proteste stradale până va fi soluționată această problemă.

Date de contact:

ghenadie brega
breghen@gmail.com
tel. (+373) 69801212

__________________________________
Către Consiliul Coordonator al Audiovizualului
din Republica MOLDOVA

De la Ghenadie Brega și alte peste 200 persoane
care au semnat Petiția pe Internet http://goo.gl/pBK793

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.