Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a recomandat României creașterea bugetului pentru apărare având în vedere că alianța trebuie să răspundă unor cereri crescânde pentru securitate și apărare, subliniind că NATO contează pe România și România poate conta pe NATO.
„Recomand României să-și crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creșterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru țările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate și apărare. România dorește să contribuie la o alianță mai puternică care este în același timp cea mai bună garanție pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generații. Toate țările membre ale NATO își sporesc capacitatea de reacție a trupelor și ne consolidăm prezența în partea estică a alianței, prezență care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varșovia, din iulie” – secretarul general al NATO, la finalul întrevederii pe care a avut-o la marți la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloș
Jens Stoltenberg a apreciat activitatea României în teatrele de operațiuni, în asigurarea securității în Marea Neagră, precum și în susținerea unor state nemembre NATO din Europa de Est, și a subliniat faptul că una dintre diviziile alianței din zona de sud-est a devenit mai activă, iar colaborarea dintre NATO și Uniunea Europeană, este „mai strânsă ca niciodată” în ceea ce privește răspunsul la criza refugiaților, la amenințările hibride și în susținerea Republcii Modova, Ucrainei și Georgiei.
„România este un membru foarte apreciat al alianței noastre care contribuie în mod activ la misiunile NATO din Afganistan și Kosovo și la securitatea Mării Negre și își oferă susținerea pentru Moldova, Georgia și Ucraina ajutându-le să-și construiască capacitățile de apărare. România este de asemenea o gazdă pentru echipamente active ale NATO cum ar fi Divizia multinațională din sud-est care a devenit activă în decembrie și astfel consolidează apărarea alianței noastre. Anul trecut am vizitat unitatea NATO de la București, una din cele șase mici baze pe care le desfășurăm în Europa Centrală și de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfășura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă de asemenea pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă la Deveselu”, a mai spus Jens Stoltenberg.
O alianță puternică este „baza esențială” a unui dialog mai eficace cu Rusia, a opinat secretarul general al NATO.
„Noi nu căutăm un conflict cu Rusia, ci dimpotrivă lucrăm pentru a restaura previzibilitatea în relațiile cu Rusia și transparența în activitățile noastre respective. Nu există nicio contradicție între o apărare puternică și dialogul cu Rusia, avem nevoie de ambele, atât de mai multă apărare, cât și de mai mult dialog, cu atât mai mult într-o situație dificilă cum este cea din prezent. NATO încearcă să se adapteze pentru o serie întreagă din ce în ce mai complexă de amenințări și provocări. Pentru aceasta, contăm pe România și România poate conta pe NATO”, a mai spus secretarul general al NATO.