Greanîi și Dodon la dispoziția lui Putin

Semn de sciziune? Zinaida Greceanîi (Partidului Socialiștilor lui Igor Dodon) nu este de acord cu achitarea de către RM a datoriei de 6 miliarde EURO a regiunii transnistrene la Gazprom

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, susține că cetățenii de pe malul drept al Nistrului nu trebuie să achite datoria regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută azi la sfârșitul conferinței de presă în care liderul PSRM a anunțat prioritățile formațiunii pentru sesiunea parlamentară de primăvară-vară, scrie deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Întrebată de fotoreporterul Constantin Grigoriță ce părere are despre datoria istorică a regiunii transnistrene, Greceanîi a declarat că aceasta nu trebuie pusă pe seama cetățenilor RM.

Datoria Transnistriei nu este pusă pe seama cetățenilor de pe malul drept a Republicii Moldova. Ea este separată. Da, noi suntem o țară unită, dar această problemă urmează să fie soluționată în cadrul reglementării și integrării statului Republica Moldova”, a spus ea.

Amintim că la întrevederea din săptămâna trecută dintre premierul Pavel Filip și vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valeri Golubev, șeful Executivului de la Chișinău a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii.

La rândul său, Golubev a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %. În acelaşi timp, el a spus că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”.

Ulterior în presa rusă a apărut informația precum că furnizorul rus a respins propunerea: „Rusia nu mai speră să recupereze acești bani, de aceea ar vrea să-și mențină astfel influența asupra Chișinăului”.

La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz”.

Foto: Igor Dodon și Zinaida Greceanîi în vizită la Vladimir Putin (2014)

RBN Press / București / 16.02.2017