ROMÂNIA BREAKING NEWS

Seminarii gratuite la Centrul Comunitar Român din Londra pentru drepturile și obligațiile persoanelor rezidente în UK

Seminarii gratuite la Centrul Comunitar Român din Londra pentru drepturile și obligațiile persoanelor rezidente în UK

uk_Centrul Comunitar Roman_seminarii

Trei profesioniști acreditați ajută comunitatea românească prin informare cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor rezidente în UK. La Centrul Comunitar Român din Londra vor avea loc, lunar, seminarii gratuite de informare în ceea ce privește serviciile sociale britanice. Primul seminar a avut loc duminică, 20 martie, iar următorul este programat în data de 3 aprilie și va avea ca temă protecția copilului și cum trebuie să te comporți cu copilul în UK pentru a nu risca să ți-l ia statul. Seminariile au ca scop prezentarea tipurilor de abuz, a drepturilor pe care le aveți, cum poate consiliul local să vă ajute și cum vă puteți proteja de cel care vă abuzează.

Ce trebuie să faci să nu-ți ia statul copiii!

Inițiativa acestor seminarii îi aparține lui Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român din Londra. „Ne axăm, în special, pe două teme de dezbatere. Una din teme privește protecția copilului sau cum trebuie să te comporți cu copilul în UK pentru a nu risca să ți-l ia statul. Ideea mi-a venit în urma discuțiilor de aici de la centru despre cazul Bodnariu din Norvegia. Mi-am dat seama că mulți dintre români nu au nicio idee despre legislația în domeniu din UK. Ceea ce unii consideră normal în raportul cu copiii, statul englez poate considera un abuz. De exemplu, nici eu n-am știut că, până la o anumită vârstă, nu poți lăsa copilul nesupravegheat în casă. De aceea, am considerat că e foarte util pentru români să știe exact cum trebuie să procedeze. Altfel vor rămâne fără copii și vor spune că n-au știut. Din păcate, asta nu le va folosi la nimic!”, a declarat Tommy Tomescu.

Cum poți aplica pentru beneficii în UK

O altă temă pentru seminarii o reprezintă sistemul de beneficii din UK. „Până de curând, am evitat astfel de discuții și dezbateri pentru a nu fi acuzați românii că vin în această țară doar pentru ajutoare sociale. M-a făcut să mă răzgândesc gestul președintelui Iohannis care, printr-o semnătură, ne-a transformat în cetățeni europeni de mâna a doua. Mi-am zis că dacă tot suntem acuzați că cerșim beneficii, măcar să o facem bine. Până la urmă, românii care muncesc în UK plătesc o groază de taxe statului englez. De ce să nu se întoarcă acești bani, tot la români? Culmea este că potrivit unor rapoarte guvernamentale, din cei peste 150.000 de români care muncesc în UK, doar câteva sute beneficiază de asistență socială pentru copii. Așa că am găsit specialiștii care au fost de acord să vină la centru și să le explice românilor în detaliu ce trebuie să facă pentru a beneficia de asistență social din partea statului britanic”, ne-a spus Tommy Tomescu.

Specialiștii care vor susține seminariile

Seminariile vor fi susținute de Iris Radulian – inquiry officer/safeguarding team Ealing Social Services, Silvia Gerea – psiholog, consultant și psihoterapeut acreditat și autorizat și Andreea Corsei – legal adviser (vă poate asista în cazul unor situații extreme). Silvia Gerea va oferi asistența necesară în cazul în care ați fost victima unei traume. Ea va fi prezentă în fiecare lună, pentru a putea asista membrii comunității care doresc să vorbească despre o situație aparte în familia lor.

Iris Radulian participă la aceste seminarii deoarece consideră că:

  1. „Este deosebit de important pentru noi să știm să fim cetățeni integrați în această societate și acest lucru se întâmplă atunci când devenim conștienți de ceea ce oferă țara în care am decis să trăim. Tocmai de aceea, aceste seminarii lunare puse la dispoziție în primul centru comunitar românesc sunt utile celor ce vor să aibă cunoștințe despre cum funcționează sistemul de asistență socială din UK.”
  2. „Echipa de profesioniști acreditați vrea să sprijine românii care pot întâmpina greutăți și nu își cunosc drepturile îndeajuns și va vorbi despre cum poate statul acestei țări să le vină în ajutor. Este important să înțelegem cum serviciile sociale ne ajută și de ce trebuie eliminate conceptele greșite precum că ne pot fi luați copiii de acasă dacă nu îndeplinim anumite criterii.”
  3. „Lucrând cu multe dintre aceste cazuri, ideea ne-a venit atunci când am realizat că și în rândul comunității romanești se pot număra persoane precum: părinți care au nevoie de ajutor, mame sau tați care se simt victime și au nevoie de protecție, persoane care au nevoie de asistență pentru a depăși un moment dificil din viața lor sau părinți care observă că proprii lor copii sunt victimele unor circumstanțe rasiste în relația cu alți copii din școală.”
  4. „Trebuie să recunoaștem că există situații în care avem nevoie de asistență și trebuie să înțelegem cum să accesăm această informație. Seminarul este la îndemâna tuturor celor care vor să înțeleagă legislația cu care autoritatea locală vine în sprijinul celor care au nevoie de ajutor.”

Programul seminariilor

  • 3 aprilie. Protecția copilului în UK (special pentru raportul părinte-copil).
  • 24 aprilie. Protecția copilului în Marea Britanie.
  • 29 mai. Trafic de persoane, prostituție, violență domestică, abuz emoțional, psihologic etc. Cum recunoaștem, cum acționăm? Cum reportăm, cui reportăm? Cine ne ajută?
  • 26 iunie. Legislație utilă aplicată de consiliile din Marea Britanie.

Seminariile vor fi susținute lunar, timp de trei ore, de la 10.00 la 13.00, iar în fiecare lună vor fi aduși invitați speciali din diferite domenii, care vor putea prezenta studii de caz utile. Conform declarațiilor lui Tommy Tomescu, este posibil să apară și noi teme de seminarii, iar acestea să fie ținute mai des.

Adresa Centrului Comunitar Român în Wembley: 2 Grand Parade, Forty Ave, Wembley Park, HA9 9JS (2-3 minute de mers pe jos de la stația de Metrou Wembley Park).

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Diaspora Ro: Seminarii gratuite la Centrul Comunitar Român din Londra

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: