Şeful diplomaţiei SUA, la Bucureşti, după ce achiziţia de rachete Patriot a fost boicotată de PSD, ALDE şi UDMR. Ce spun specialiştii?

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, a avut o vizită de o noapte în România la doar o zi după ce senatorii PSD, ALDE şi UDMR au lipsit de la şedinţă în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete Patriot din SUA. Adevărul a vorbit cu mai mulţi specialişti despre vizită neaşteptată a lui Tillerson în România şi cazul rachetelor Patriot.

Potrivit fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, o discuţie pe tema rachetelor Patriot ar fi putut să aibă loc doar într-un cadru oficial, probabil americanul dorind, acum, să discute „alte lucruri interesante”.

La rândul său, analistul politic Radu Delicote punctează că vizita lui Tillerson ar putea fi o „înştiinţare” a angajamentelor luate de România: „Poate fi speculată această vizită şi ca o înştiinţare, nu ca o avertizare, vizavi de votul instituţional referitor la achiziţionarea rachetelor Patriot, cu alte cuvinte, poate chiar parte a unei strategii diplomatice, în acest sens”.