ROMÂNIA BREAKING NEWS

Secretarul de Stat, Sebastian Hotca, și-a început mandatul în mijlocul comunității românești din Bulgaria.

„Îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială şi îi susţine în demersurile legitime de exprimare identitară", le-a spus demnitarul românilor din Bulgaria cu care s-a întâlnit în prima sa vizită ca secretar de stat DPRRP.
,

Secretarul de Stat de la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Sebastian Hotca și-a început mandatul în mijlocul comunității românești din Bulgaria. Demnitarul a efectuat o vizită la Vidin, la invitația Asociației „AVE”, cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, în perioada 2-3 martie 2015. „Îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială și îi susține în demersurile legitime de exprimare identitară”, le-a spus demnitarul românilor din Bulgaria cu care s-a întâlnit în prima sa vizită ca secretar de stat DPRRP.

MAE_DPRRP_Bulgaria

Din programul sintetic al vizitei la Vidin cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei amintim o întâlnire cu președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE” – Ivo Gheorghiev, vicepreședintele Fundației „Walahorum” – Liudmil Rădukanov și președintele de onoare al Asociației Vlahilor din Bulgaria, Ivan Aleksandrov, o vizită la Muzeul Wallachorum din satul Tianovți, depunere de flori la bustul lui Mladen Kalinov, ridicat de Asociația Vlahilor din Bulgaria.

Delegatia_MAE_DRRP_Vidin_Bulgaria-2015

Delegația MAE-DPRRP, condusă de Secretarul de Stat – Sebastian Hotca, în mijlocul românilor din Bulgaria

Susținere din partea României

Este prima vizită ca secretar de stat DPRRP a domnului Sebastian Hotca în mijlocul românilor din jurul granițelor României, o vizită considerată constructivă și benefică analizei relațiilor apropiate pe care România le întreține cu comunitățile din jurul frontierelor. Acesta este și motivul pentru care ministrul secretar de stat i-a asigurat pe liderii comunității de români din Bulgaria de întreaga susținere a statului român pentru păstrarea valorilor identitare, culturale și lingvistice ale comunității din această zonă istorică, după ce au fost dezbătute și au fost identificate posibile soluții pentru problemele cu care se confruntă etnicii români, în cadrul acestor discuții punându-se un accent deosebit pe educația în limba română.

La ceremonia oficială de la Smârdan

A doua zi a vizitei domnului secretar de stat a fost marcată de ceremonia de celebrare a Zilei Naționale a Bulgariei la Inovo (fostă Smârdan) și Vidin, la aceste evenimente a fost alături de oficialii bulgari, un sobor de preoți și un numeros public printre care o trupă de actori amatori îmbrăcați în uniforme de dorobanți și infanteriști.

dorobanti_romani_Bulgaria

Dorobanți

Radu-Nicole-Cosma_cu_dorobantii_romani_in_Bulgaria

Radu Nicole Cosma, oficial MAE-DRRP printre Dorobați

Importanta relațiilor bilaterale istorice dintre România și Bulgaria a fost subliniată cum se cuvine de Sebastian Hotca, demnitarul accentuând importanța fluviului Dunărea, ca un element de legătură între cele două popoare. „De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre țările și popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost și continuă să fie un puternic element de legătură între noi”, a precizat secretarul de stat DPRRP. Domnia-sa a vorbit și despre susținerea pe care o acordă Guvernul Român, atât minorităților aflate pe teritoriul său cât mai ales comunităților istorice de români din țările vecine: „Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea și dezvoltarea identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a minorităților naționale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susțină și să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială și îi susține în demersurile legitime de exprimare identitară”.

Discuții constructive pentru dezvoltarea colaborării dintre comunitatea românească și DPRRP

Ministrul secretar de stat Sebastian Hotca a avut o întrevedere cu doamna Silvia Mihailova, vicepreședinte al Asociației Vlahilor din Bulgaria, pe tema dezvoltării unor viitoare colaborări cu DPRRP, iar la invitația Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, demnitarul român a participat la o masă rotundă cu tema „Aportul frățesc al românilor în lupta pentru eliberarea Bulgariei. Relațiile româno-bulgare în decursul secolelor”, eveniment la care a adresat un mesaj comunității de români, luând cuvântul alături de Ivo Gheorghiev, Dusan Pîrvulovici – directorul Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin – Serbia și Ivan Alexandrov. În deschiderea întâlnirii, copiii beneficiari ai programului-pilot de învățare a limbii române, finanțat de DPRRP, au oferit ca surpriză, un mini-spectacol. De asemenea, un grup de artiști din județul Dolj a oferit un spectacol artistic inedit. Cu ocazia vizitei în Bulgaria, delegația română a depus coroane de flori la Monumentul eroilor din Vidin și la Monumentul ostașilor români din localitatea Inovo.

Autor/sursă:  – jurnalromanesc.ro

Mesajul domnului Sebastian Ioan Hotca, secretar de stat, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a Bulgariei

Stimați participanți,
Cu prilejul Zilei Naționale a Bulgariei, vă transmit, în numele meu și al Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, dorința sinceră pentru prosperitatea țării dumneavoastră și bunăstarea poporului bulgar prieten.

Îmi exprim satisfacția și, totodată emoția, pentru invitația dumneavoastră de a participa pentru prima dată la festivitățile organizate la Inovo și Vidin, precum și la ceremonia de depunere de coroane de flori în cinstea soldaților români care au căzut pentru eliberarea Vidinului de sub ocupația otomană.

Apreciez că nivelul actual excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Bulgaria nu reprezintă o întâmplare, ci este rezultatul unui proces mai lung în care s-au combinat într-un mod fericit factori de natură istorico-politică și geografică.

Relațiile româno-bulgare au rădăcini istorice adânci. Ele au început încă din timpul regatului bulgaro-român al Asăneștilor în secolele al XII-lea și al XIII-lea, au trecut printr-o perioadă de renaștere în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când poporul român a fost de mare ajutor emigrației și revoluționarilor bulgari din România, precum și mișcării de eliberare națională din Bulgaria. Aceste relații au culminat cu participarea tinerei armate române, condusă de regele Carol I, la războiul ruso-româno-turc din 1877-1878 pentru eliberarea poporului bulgar de sub dominația otomană. Este bine cunoscută contribuția armatei române la eliberarea Plevnei și nord-vestului Bulgariei, inclusiv Vidinul, de sub jugul otoman.

După schimbările democratice de la sfârșitul anului 1989, relațiile dintre România și Bulgaria au devenit relații de adevărat parteneriat, au căpătat un caracter pragmatic și s-au consolidat în toate domeniile de interes reciproc, atât la nivel bilateral, cât și la nivel regional și european, mai ales după aderarea celor două țări, în tandem, la NATO și la Uniunea Europeană.

De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre țările și popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost și continuă să fie un puternic element de legătură între noi. Statisticile arată că realizarea în comun a noului pod dunărean dintre Vidin și Calafat a contribuit la o creștere substanțială a schimburilor comerciale dintre țările noastre, această punte fizică fiind totodată și o punte spirituală între comunitatea românilor din regiunea Vidin și cei de pe malul românesc al Dunării.

Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea și dezvoltarea identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a minorităților naționale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susțină și să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială și îi susține în demersurile legitime de exprimare identitară.

Adresez din nou mulțumiri pentru oportunitatea de a participa la această ceremonie și vă transmit felicitări cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei!

Comunicat de presă al MAE DPRRP:

dprp.gov.ro

În perioada 2-3 martie 2015, Secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Vidin, cu ocazia celebrării zilei naționale a Bulgariei, ca urmare a invitației Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.
În prima zi a vizitei, oficialul român a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Bulgaria: președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”, Ivo Gheorghiev, vicepreședintele Fundației ”Walahorum”, Liudmil Rădukanov și președintele de onoare al Asociației Vlahilor din Bulgaria, Ivan Aleksandrov.  Întrevederea a avut loc la Centrul de Informare și Logistică din Vidin, unde funcționează și Biblioteca Albotina – ambele gestionate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.
Demnitarul român i-a asigurat pe liderii comunității de români din Bulgaria de întreaga susținere a statului român pentru păstrarea valorilor identitare, culturale și lingvistice ale etnicilor români din această zonă istorică. Cu această ocazie, au fost identificate și dezbătute posibile soluții pentru problemele cu care se confruntă etnicii români.
Cu ocazia deplasării în localitatea Tianovtsi, delegația MAE-DPRRP a avut oportunitatea să viziteze muzeul Walahorum, în care sunt expuse obiecte, fotografii și cărți cu specific românesc din zona Vidinului. Muzeul reprezintă o inițiativă particulară a domnilor Ivan Alexandrov și Liudmil Radukanov dezvoltată cu susținerea comunității românești.
Cea de-a doua zi a vizitei a fost marcată de ceremonia de celebrare a zilei naționale a Bulgariei la Inovo (fostă Smârdan) și Vidin, evenimente la care au participat oficiali bulgari, un sobor de preoți și un numeros public, precum și o trupă de actori amatori purtând uniforme de dorobanți și infanteriști. Oficialul român a subliniat importanța relațiilor bilaterale istorice dintre România și Bulgaria, “De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre țările și popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost și continuă să fie un puternic element de legătură între noi.”.
Secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a ținut să reitereze susținerea pe care Guvernul României o acordă atât minorităților aflate pe teritoriul său, cât mai ales comunităților istorice de români din țările vecine “Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea și dezvoltarea identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a minorităților naționale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susțină și să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială și îi susține în demersurile legitime de exprimare identitară.”
Vizită a continuat cu o întrevedere cu Silvia Mihailova, vicepreședinte al Asociației Vlahilor din Bulgăria, pe tema dezvoltării unor viitoare colaborări cu MAE-DPRRP.
La invitația Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, demnitarul român a participat la o masă rotundă cu tema „Aportul frățesc al românilor în lupta pentru eliberarea Bulgariei. Relațiile româno-bulgare în decursul secolelor”. În deschidere, copiii beneficiari ai programului-pilot de învățare a limbii române finanțat de MAE-DPRRP, au oferit un mini-spectacol, alături de artiști populari din județul Dolj.
În cadrul dezbaterii, secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a adresat un mesaj comunității de români, luând cuvântul alături de Ivo Gheorghiev, Dusan Pârvulovici (Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin, Șerbia) și Ivan Alexandrov. Tot în cadrul vizitei în Bulgaria, delegația română a depus coroane de flori la Monumentul eroilor din Vidin și la Monumentul ostașilor români din localitatea Inovo (fostă Smârdan).

Surse: jurnalromanesc.rodprp.gov.ro prin România Breaking News

 Surse foto:jurnalromanesc.rodprp.gov.ro,  facebook-Radu Nicolae Cosma

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: