ROMÂNIA BREAKING NEWS

Secretarul de Stat al Statelor unite ala Americii, John Kerry se află in Chișinau.„Avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securității în regiune” Nicolae Timofti

Sub proaspăta impresie a noilor amenințări și provocari de la Tiraspol, care între timp a pus armata transnistreană pe picior de război și a trimis miliția și KGB-ul  transnistrean peste copii și profesorii din Liceul Romanesc „Lucian Blaga” din Transnistria (Teritoriul de fapt al Republicii Moldova)…

Președintele Nicolae Timofti declară în prezența Secretarului de Stat al SUA, John Kerry: „Avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securității în regiune”

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry in Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a fost primit astăzi, la Reședința de stat, de către conducerea țării, în frunte cu șeful statului, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, și prim-ministrul, Iurie Leancă.

La întrevedere au participat, de asemenea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, precum și liderii Coaliției Pro-europene: Vlad Filat, Marian Lupu și Ion Hadârcă.

Oficialii moldoveni i-au spus șefului diplomației americane că vizita sa la Chișinău, care se produce la câteva zile după ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, are o solidă încărcătură simbolică și încurajează autoritățile și cetățenii să persevereze pe calea transformărilor democratice.

Președintele Nicolae Timofti i-a mulțumit lui John Kerry pentru sprijinul politic și asistența financiară pe care Statele Unite le acordă Republicii Moldova. „Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securității în regiune”, a subliniat șeful statului.

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că Statele Unite susțin pe deplin aspirațiile europene ale Republicii Moldova și a îndemnat autoritățile moldovene să continue transformările democratice. „Suntem convinși că orice țară are dreptul să facă propria alegere privind cursul său de dezvoltare. Statele Unite sunt de partea Dumneavoastră și vă vor susține în continuare, oferindu-vă asistența de care aveți nevoie. Putem face multe lucruri bune împreună”, a spus șeful diplomației americane. Oficialul american a notat că formatul trilateral – Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și Uniunea Europeană – oferă țării noastre oportunități largi de dezvoltare economică și diversificare a resurselor energetice.

Prim-ministrul Iurie Leancă a avansat, în cadrul luării sale de cuvânt, propunerea privind crearea unui Plan de Acțiuni moldo-american în domeniile de interes comun. Iurie Leancă l-a informat pe John Kerry despre situația politică și economică din Republica Moldova și din regiune și i-a prezentat oficialului american conceptele de dezvoltare ale autorităților de la Chișinău față de problemele existente. „Cu sprijinul partenerilor noștri americani și europeni putem crea aici, în Republica Moldova, o istorie de succes”, a spus Iurie Leancă. Șeful cabinetului de miniștri s-a referit punctual la ceea ce domnia sa a numit ca fiind provocări de ordin intern: reformarea justiției, lupta cu corupția și îmbunătățirea climatului de afaceri. Premierul a vorbit, de asemenea, despre eforturile pe care le depun autoritățile de la Chișinău în vederea reglementării conflictului transnistrean și diversificarea surselor energetice, menționând că Republica Moldova apreciază sprijinul SUA pe aceste dimensiuni.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a remarcat, la rândul său, caracterul intens al cooperării interparlamentare moldo-americane și a pledat pentru dezvoltarea colaborării la nivelul legislativelor Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii, solicitând, totodată, sprijin pentru realizarea parcursului european al țării noastre.

În aceeași ordine de idei, șeful Legislativului a exprimat gratitudine pentru sprijinul consistent acordat Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii și a apreciat înalt adoptarea în unanimitate de către membrii Comitetului pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA a Rezoluției privind susținerea aspirațiilor europene ale țărilor Parteneriatului Estic.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a apreciat înalt sprijinul moral și financiar pe care Statele Unite ale Americii îl acordă Republicii Moldova, în rezultatul căruia numeroși cetățeni ai țării noastre se bucură de servicii de calitate în diverse domenii, iar de curând pot beneficia de drumuri și sisteme de irigare moderne, prin intermediul programului „Compact”. Vlad Filat i-a mulțumit lui John Kerry pentru vizita sa la Chișinău. „În 2011, vice-președintele american Joe Biden ne-a fortificat încrederea în forțele noastre, iar vizita Dumneavoastră, domnule secretar de stat, este o motivație puternică să avansăm pe calea pe care am pornit în 2010”, a subliniat liderul PLDM.

Liderul PD, Marian Lupu, l-a asigurat pe John Kerry de faptul că Parlamentul și Guvernul de la Chișinău vor înfăptui cu consecvență angajamentele interne și internaționale. „Ne orientăm către soluții clare și pragmatice pentru domeniile de cooperare pe care le avem cu partenerii noștri americani, europeni și ruși”, a declarat Marian Lupu.

La rândul său, liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, s-a referit la conjunctura politică din Republica Moldova și la eforturile de integrare europeană a țării noastre. „Din punct de vedere geografic, ne aflăm în centrul Europei, dar la periferia Uniunii Europene. Vrem să ne ajutați să revenim în Europa și din punct de vedere politic”, a spus Ion Hadârcă.

Pe surse R.B.N.Pres a primit confirmarea ca departe de ochii presei Presedintele Nicolae Timofti si Secretarul De Stat American au discutat despre noile amenințări și provocări care au loc în Transnistria.

Redacțía R.B.N.Press amințește cititorilor ca civili și milițieni transnsistreni au intrat azi cu forța in Liceul Românesc de la Tiraspol, mai multe detalii în ediția:

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM ! ALERTA ÎN TRANSNISTRIA! CONCOMITENT CU DECRETAREA STĂRII DE ALERTĂ MAXIMĂ ÎN ARMATA TRANSNISTREANĂ, CIVILI ȘI MILIȚIENI TRANSNISTRENI AU DESCINS ÎN FORȚĂ ÎN LICEUL ROMÂNESC DIN TRANSNISTRIA / ROMÂNII DIN LICEU CER AJUTOR PE FACEBOOK!

Surse: U.S. Department of State, Presedintia Republicii Moldova, alte surse

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: