ROMÂNIA BREAKING NEWS

Se pun bazele Cadrului Legislativ din Republica Moldova pentru combaterea propagandei ruse

Se pun bazele Cadrului Legislativ din Republica Moldova pentru combaterea propagandei ruse

Partidul Democrat din Republica Moldova a depus în Parlament un proiect de lege privind combaterea propagandei ruse. Proiectul presupune interzicerea emisiunilor informative prin care se face propagandă. Acest proiect implică faptul că va fi permisă emiterea programelor analitice, a știrilor și emisiunilor cu caracter militar doar despre țările membre ale UE, SUA, Canada și alte state care au semnat Convenția Europeană pentru televiziune transfrontalieră.

„Este nevoie de a elimina propaganda transmisă în R. Moldova de diferite grupuri din afară. Republica Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice din exterior. Suntem în situaţia când avem mai mult conţinut informaţional provenit din afara ţării decât autohton. Cel mai mult provin din Rusia. Are elemente de defăimare la adresa ţării noastre, dar şi la adresa partenerilor noştri de dezvoltare. Sunt multe informaţii false. Evident că o astfel de decizie conţine şi elemente subiective determinate de contextul geopolitic, dar trebuie să ne protejăm cetăţenii eliminând propaganda străină aşa cum a făcut Ucraina, care este într-o situaţie mai dificilă decât noi, dar a luat decizii mult mai radicale”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Reacția MAE al Federației Ruse:

„Interzicerea programelor ruseşti în Republica Moldova e o blocadă informaţională”

Plahotniuc a mai spus că autorii acestei iniţiative sunt pregătiţi să-şi asume consecinţele politice care ar putea urma. Preşedintele PD a explicat ca proiectul nu va închide posturi de televiziune retransmise în Republica Moldova, ci vor fi interzise emisiunile cu caracter informativ prin care se face propagandă.

„Prevede doar eliminarea programelor informative prin care se desfăşoară această propaganda. Se vor păstra programele distractive şi de agrement. Singurele programe unde vor avea loc modificări sunt cele care au un conţinut informativ. Vom avea dezbateri în Parlament pe marginea acestei iniţiative şi sperăm să fie cât mai constructive. Rolul să fie securizat spaţiul autohton”.

În fond, proiectul presupune că va fi permisă emiterea programelor analitice, ştirilor, şi emisiunilor cu caracter militar doar cu referire la ţările membre UE, SUA, Canada şi alte state care au semnat Convenţia europeană pentru televiziune transfrontalieră, anunţă Adrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Candu mai spune că posturile care nu se vor conforma vor fi penalizate cu amenzi foarte mari, până la retragerea licenţei de activitate.

Deschide.md aminteşte că Partidul Democrat şi-a anunţat intenţia de a înregistra un proiect de lege privind combaterea propagandei ruse pe data de 23 mai, imediat după revenirea lui Vlad Plahotniuc din Statele Unite.

Vice ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, a calificat înregistrarea în Parlamentul de la Chişinău a proiectului de lege privind interzicerea retransmiterii programelor informative ruseşti drept o blocadă informaţională a propriului popor, relatează de asemenea Deschide.md.

„Acest fapt provoacă un sentiment de regret deoarece este vorba, în esenţă, despre o blocadă informaţională a propriului popor”, a declarat Karasin pentru RIA Novosti.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: