ROMÂNIA BREAKING NEWS

Se împlinesc 99 de ani de cinematografie militară românească! 15 noiembrie, Ziua Studioului Cinematografic al Armatei

Se împlinesc 99 de ani de cinematografie militară românească! 15 noiembrie, Ziua Studioului Cinematografic al Armatei

#SCA #CTVF #cinema #militar

Filmul militar a constituit, din primii ani ai cinematografului în România, o prezență distinctă în peisajul cultural al țării, înregistrând evenimentele din viața națiunii și a armatei și transmițându-le către viitorime.
Studioul Cinematografic al Armatei s-a înființat la 15 noiembrie 1916 sub denumirea de Serviciul fotografic și cinematografic al armatei române. Primul comandant a fost sublocotenentul Ion Oliva. Caporalul Tudor Posmantir, soldatul Constantin Ivanovici, caporalul Gheorghe Ionescu și soldatul Eftimie Vasilescu au fost încadrați ca operatori.

De atunci și până astăzi, colaborarea armatei și creativitatea cineaștilor militari au rămas constante prețioase în devenirea artei filmului românesc. Multele momente de strălucire națională și internațională ale cinematografiei noastre militare îi asigură un loc aparte într-o istorie culturală recent recuperată in integrum, după decenii de absurdă cenzură.

La aproape un secol de la întemeierea Serviciului Foto cinematografic al Armatei Române, glorioasa tradiție a prezenței cineaștilor militari pe frontul imaginii continuă sub semnul apartenenței României la structurile euro-atlantice. Într-un binecuvântat timp al păcii, când confruntările armate cedează pasul războiului mediatic, „omul cu camera” în uniformă militară rămâne o necesară santinelă, de veghe pe frontiera audiovizualului.

Interferențe culturale  – Un secol de cinematografie militară în România

În contextul împlinirii unui secol de cinematografie militară în țara noastră, Cercul militar Național va prezent în perioada octombrie 2015 – mai 2016, în fiecare a patra joi a lunii, la ora 17.15, o serie de proiecții de filme realizate de Studioul Cinematografic al Armatei de-a lungul timpului.


Joi, 22 octombrie a.c., începând cu ora 17.15, la Sala de Cinema,
va fi proiectat filmul:Pentru cei căzuți”, regizor Al.G.Croitoru. Recviem cinematografic închinat ostașilor români căzuți pentru patrie pe câmpurile de luptă ale celui de-Al Doilea Război Mondial, filmul emoționează prin admirabila prestație de tragediană a Eugeniei Bosînceanu, în rolul mamei care își cheamă fiii trecuți în eternitate. Operatorii Gheorghe Iluț, Ion Ostrovschi și Augustin Mosoia, monteuza Eliza Iordăchescu și regizorul de sunet Florin Gioroc, nume de referință în istoria Studioului Cinematografic al Armatei, îi dau concursul apreciatului regizor Al.G.Croitoru la nivelul maxim al excelenței lor profesionale. Prezentarea filmului este realizată de profesor universitar dr. Adrian Leonte, redactor la Studioul Cinematografic al Armatei. Invitați: regizorul Al. G.Croitoru și actrița Eugenia Bosînceanu.

Intrarea liberă.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: