ROMÂNIA BREAKING NEWS

Interceptorii antirachetă care vor fi instalați și la Deveselu au fost testați cu succes

Marina americană a testat joi cu succes o nouă actualizare a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, distrugând simultan două rachete de croazieră și o rachetă balistică în largul coastelor Hawaii, anunță Agenția pentru Apărare Antirachetă (MDA) din cadrul Departamentului Apărării pe site. 

Distrugătorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistică cu o rachetă ghidată de tip SM-3, lansată simultan cu două rachete de tip SM-2 care au interceptate rachetele de croazieră la joasă altitudine, potrivit MDA.

Testul, care a avut loc joi la ora 1.00 GMT (3.00, ora României), a validat sistemul de apărarea antirachetă AEGIS construit de către Lockheed Martin Corp și două rachete de tip diferit construite de Raytheon Co, precizează aceeași sursă.

Racheta de tip SM-3 este concepută pentru a distruge rachete balistice în spațiu, potrivit producătorului Raytheon Co, un contractor al Apărării americane, iar rachetele de tip SM-2 ajută navele să apere spațiul aerian din zona în care se află.

Testul este a 29-a interceptare efectuată cu succes dintre cele 35 de încercări în cadrul programului AEGIS de când au început testele, în 2002, potrivit Star and Stripes.

Actualizarea urmează să fie instalată la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS și face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmează să devină operațional în România.

NATO a inaugurat în octombrie instalația de la Deveselu, a cărei misiune este să apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalație de același tip urmează să devină operațională în Polonia în 2018, în vederea apărării Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale.

Testul efectuat cu succes are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea și conflictul armat din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiști proruși susținuți de ruși.

Parlamentar rus: Rusia poate contracara sistemul antirachetă NATO, care generează „tensiuni”

„În cazul unui conflict mondial, Rusia este capabilă, fără niciun dubiu, să contracareze orice sistem antirachetă. Avem suficiente forțe și mijloace în acest sens, mai ales armament de mare precizie și rachete de croazieră terestre și maritime. Aceste rachete sunt mai puternice decât orice sistem antibalistic, oricât de sofisticat ar fi”, a declarat Klințevici, membru al Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

Apropierea acestor infrastructuri militare de frontierele Rusiei reprezintă o sursă de preocupare pentru Moscova, „întrucât aceste rachete pot fi utilizate ca armament ofensiv”, adaugă deputatul rus, subliniind că nu există niciun dubiu că sistemul antitachetă al NATO este îndreptat împotriva Rusiei, nu împotriva pretinsei amenințări iraniene.

„Dar Statele Unite au ajuns cu întârziere, pentru că Rusia are capacitatea contracarării acestui sistem antirachetă”, subliniază Franz Klințevici.

Poziția distructivă adoptată de Statele Unite, care încearcă să destabilizeze situația militară și politică la nivel global, nu este în interesul nimănui, continuă deputatul rus. „Noi nu avem veleități agresive, dar ar fi mai bine să nu ne deranjați. Suntem capabili să ne protejăm, să ne protejăm teritoriul și cetățenii. Lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru”, a insistat Klințevici.

Forțele Navale americane au testat cu succes, joi, o nouă versiune a sistemului antirachetă Aegis, distrugând simultan două rachete de croazieră și o rachetă balistică, în Oceanul Pacific, în largul coastelor Arhipelagului Hawaii, a anunțat Agenția pentru Apărare Antirachetă din SUA.

Un radar Aegis SPY-1 și 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB, vor fi instalate în baza militară de la Deveselu (județul Olt).

La jumătatea lunii octombrie, Alexander Vershbow, adjunct al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, a reiterat că elementele antirachetă NATO nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patrulând în Oceanul Pacific și în Marea Mediterană. Sistemul antirachetă NATO din Europa are obiectivul declarat de a contracara amenințări reprezentate de țări precum Iranul. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

În februarie, Departamentul american al Apărării a anunțat că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaționale și evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenției americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eșuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcție de rezultate. Cele patru locații propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) și Baza Custer (statul Michigan).

Sursa: mediafax

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.