Schweighofer, în dosarul mafiei retrocedărilor din Suceava: Firma austriacă, beneficiar al retrocedărilor ilegale de lângă Rădăuți
Un articol de: B1 TV |
Firma austriaca Schweighofer, aflată în centrul scandalului legat de Codul Silvic și a săgeților aruncate între președinte și premier, apare în dosarul mafiei retrocedărilor din Suceava, informează B1 TV. În rechizitoriul prin care 17 persoane, printre care și magistrați, au fost trimise în judecată, firma austriacă apare ca beneficiar al ilegalităților comise de cei vizați.
Cel care se ocupa de terenul pe care urma să fie construit sediul Schweinghofer din Rădăuți este Babiuc Gavril, un apropiat al firmei. De altfel, în rechizitoriu se vorbește și despre presiunile companiei pentru obținerea de către intermediarul Babiuc a unui teren de 41 de hectare. Mai mult, unul dintre angajații societății austriace este chiar un fost șef al direcției silvice din județ.
Firma austriaca Schweinghofer, de al cărui nume se leagă scandalul defrisărilor ilegale, apare în dosarul retrocedărilor ilegale din suceava. Potrivit DNA, societatea ar fi fost unul dintre principalii beneficiari ai retrocedărilor ilegale. Parcelele de teren ar fi fost obținute, prin intermediul lui Gavril Babiuc, apropiat al holdingului austriac. Asupra acestuia s-ar fi făcut presiuni pentru obținerea a 41 de hectare de teren.
”Numitul Babiuc Constantin Gavril a fost presat de investitorul austriac să rezolve această situație sub sancțiunea pierderii, inclusiv de către acesta a unor sume semnificative de bani. În acest context, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecatorul Barbuță Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuți, căruia i-a solicitat, iar acesta din urma a acceptat să emită 69 de hotarâri judecătorești cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare”, se arată în rechizitoriul DNA.
O parte dintre terenuri ar fi fost cumparate de investitorul austriac prin intermediul unei alte societati – prietene, controlată de un fost șef al Direcției Silvice din județ, Nechifor Tofan. Racolarea oamenilor din sistemul de stat pare a fi devenit obiosuita pentru societate, în condițiile în care interesele firmei sunt aparate acum de Georgeta Gavriloiu, fost director în cadrul consiliului Concurentei.
”În același interval a reușit vânzarea acestor terenuri, în mod direct, ca persoană fizică, cât și prin intermediul S.C. CASCADE EMPIRE SRL, către societatea austriacă, prin intermediul unor contracte de vânzare cumpărare notariale obținând un profit declarat de aproximativ 4.000.000 lei”, se mai precizează în rechizitoriu.
17 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar. Printre acestea avocați, judecători, procurori și polițiști. DNA investighează acum, într-un dosar disjuns, retrocedarea altor 90 de hectare de teren din județ
De ce vrea statul sa interzica exportul de lemn. Un scaun sau un sifonier este de 26 de ori mai valoros decat lemnul din care este facut, iar cheresteaua, de 12 ori mai valoroasa decat busteanul. Astfel de calcule fac autoritatile cand vor sa interzica exporturile de lemn brut din Romania. Una e sa vrei, alta e sa poti, spun insa oamenii de afaceri. Prima piedica ar fi Bruxelles-ul. Si chiar daca Europa nu ar avea nimic impotriva, Romania nu poate prelucra tot ce taie. In Romania se taie anual 27 de milioane de metri cubi de lemne. Din acestia, aproape o treime se taie ilegal din paduri, estimeaza reprezentantii organizatiilor de mediu. In ceea ce priveste cele 19 milioane de metri cubi de lemn cu acte in regula, o parte importanta este folosita pentru incalzire pe timp de iarna – 7 milioane de metri cubi. Restul de 12 milioane ajung in fabricile de prelucrare a lemnului. Jumatate din aceasta cantitate ramane in fabricile din tara. Aici, 1,6 milioane de metri cubi de lemn sunt transformati anual in mobila, iar 4,4 milioane de metri cubi sunt prelucrati pentru a fi folositi in constructii si amenajari, scrie digi24.ro.
documente
Proiect OUG privind suspendarea exportului de materiale lemnoase
Exporturile de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, vor fi suspendate pana la 31 august, potrivit unui proiect de ordonata de urgenta lansat in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
REFERINTE
Victor Ponta ii ameninta pe reprezentantii Ministerului Justitiei: Sa va cautati toti altceva de lucru daca nu gasiti solutia pentru interzicerea temporara a exportului de masa lemnoasa neprelucrata citeste tot articolul
Protest in Capitala impotriva despaduririlor abuzive: „Padurea noastra nu e marfa voastra!”
Circa 200 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din capitala pentru a protesta impotriva despaduririlor abuzive. Oamenii scandeaza: „Uniti salvam padurile”, „Toate partidele ne taie padurile”, „Padurea noastra nu e marfa voastra” si „Solidaritate”. citeste tot articolul
Victor Ponta: Miercuri vom vota pentru Codul Silvic
Miercuri vom vota pentru Codul Silvic, a scris sambata presedintele PSD, Victor Ponta, pe pagina de Facebook. Social-democratii au majoritate in Camera Deputatilor, for decizional in privinta legii returnate de presedintele Klaus Iohannis pentru re-examinare.
„Miercuri vom vota pentru Codul Silvic – întărim Garda de Mediu, Jandarmeria, extindem Radarul Pădurilor. Sunt măsuri concrete prin care facem ceva, iar dacă participam toți la acest efort, vom avea rezultate. Și trebuie condamnări pentru cei care taie ilegal!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
O analiza HotNews a aratat ca, dincolo de prevederea privind limitarea cotei de piata a unui operator la maximum 30%, exista insa multe alte prevederi nocive care, daca raman in Codul Silvic propus de PSD, vor decima padurile tarii si incurajeaza taierile ilegale.
Tot sambata, Victor Ponta a declarat ca isi mentine acuzatiile la adresa „unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL” care s-a intalnit cu firma austriaca Schweighofer pentru Codul Silvic si promoveaza in Parlament interesele unei firme private, precizand din nou ca are date in acest sens.
Presedintele Klaus Iohannis a catalogat, joi, la plecarea intr-o vizita in Italia, drept „foarte grave” afirmatiile facute miercuri seara de premierul Victor Ponta intr-o emisiune la B1 Tv privind presupuse intalniri ale unor oameni din anturajul sefului statului cu reprezentanti ai procesatorilor de lemn.
Exporturile de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, vor fi suspendate pana la 31 august, potrivit unui proiect de ordonata de urgenta lansat in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor
Holzindustrie Schweighofer a transmis o scrisoare către Parlament, în care se plânge de limitarea la 30% a achiziției de masă lemnoasă, prevăzută de noul Cod Silvic, care va fi votat de Camerei Deputaților săptămâna viitoare. Firma austriacă avertizează că s-ar putea retrage din România în cazul în care Codul Silvic va rămâne în forma dorită de PSD, scrie Adevărul.
În ultimii 25 de ani, din România au dispărut până la 50 de mii de hectare de păduri iar alte zeci de mii au fost brăcuite, adică s-au îndepărtat cam 70% din arbori, doar din tăieri ilegale. Sunt cifre estimate de Cotidianul.rodupă datele prezentate de Curtea de Conturi.
Țara noastră riscă să devină ținta cererii pe piața lemnului după ce vecinii bulgari au oprit exporturile de bușteni și cherestea, iar Ucraina urmează să aplice aceeași măsură, începând de luna aceasta, susține Jurnalul Național.
Protestele față de defrișările abuzive vor continua și în acest weekend. Sâmbătă, 16 mai, manifestații vor avea loc atât în Capitală, cât și în Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sebeș, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. De asemenea, comunitățile de români din Londra, Madrid, Montreal și Strasbourg vor ieși și ei în stradă, în semn de solidaritate, afirmă Gândul.
Cum se lăuda Ponta cu o investiție Holzindustrie Schweighofer
Premierul Victor Ponta nu a avut dintotdeauna o relație tensionată cu Holzindustrie Schweighofer, compania austriacă aflată acum în mijlocul scandalului legat de defrișările ilegale, dimpotrivă, în 2013, cu ocazia prezentării „Programului național de investiții”, Ponta s-a lăudat cu o investiție realizată de această companie, reamintește HotNews.
Firma austriacă a fost introdusă pe o lista la capitolul „Mari investiții-companii internaționale”.
„La mari investiții am vrut doar să pomenesc câteva dintre companiile care, în mod oficial și concret, nu la nivel de intenții, la modul foarte direct, își extind investițiile sau fac investiții greenfield. În acest an, aveți o listă a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, însă să precizez, că în parcurile industriale, în acest an, se vor face investiții de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, în primul rând, prin schemele financiare de stimulare de noi investiții prin ajutor de stat Ministerul Finanțelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adaugă, sau mai bine zis stimulează investiții de circa 429-500 de milioane de euro”, spunea Ponta pe 11 iulie 2013, în timp ce prezenta slide-ul cu marile investiții. La investiții de tip „greenfield” de care vorbea Ponta, singura companie nominalizată era Holzindustrie Schweighofer. Investiția consta, de fapt, în construirea unei fabrici mari de cherestea, scrie site-ul citat.
În același context al scandalului, HotNews reamintește că ministrul Apărării Mircea Dușa a participat în martie 2013 la o conferință în Covasna cu ocazia inaugurării investiției Holzindustrie, în timp ce președintele Ion Iliescu l-a decorat în decembrie 2004 pe patronul firmei, Gerald Schweighofer.