ROMÂNIA BREAKING NEWS

Satul Crasna – inima românismului bucovinean din regiunea Cernăuți, a sărbătorit 586 de ani de la atestarea documentară. Hrisov semnat de domnitorul român Alexandru cel Bun

Satul Crasna – inima românismului bucovinean din regiunea Cernăuți, a sărbătorit 586 de ani de la atestarea documentară. Hrisov semnat de domnitorul român Alexandru cel Bun

La doar 8 km de granița României, între soarele, norii, cerul şi pământul istoric al Nordului Bucovinei, se situează una dintre cele mai mândre și mai mari localități românești – Crasna, unul dintre locurile unde se afla cei ce pe care ii numim ,,români din jurul României”.

Este locul unde cântecul, jocul românesc, portul şi graiul bucovinean, tradiţia şi veşnicia unui crâmpei de neam românesc a sărbătorit pe 15 iunie a.c., 586 de ani de la atestarea documentară a satului în care au trăit generații de români. Sărbătoarea satului Crasna, ce a coincis cu marcarea a altor două mari evenimente, cea a Hramului Mănăstirii  (Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava) și cea a trecerii la Dumnezeu a Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu (15 IUNIE 1889), s-a bucurat de o numeroasă participare din partea locuitorilor dar și a autorităților locale, raionale, șefi ai instituțiilor de învățământ și jurnaliști informează romaniabreakingnews.ro.

Sărbătoarea satului românesc a fost onorată și de participarea ministrului consilier al Consulatului General al României la Cernăuți – domnul Ionel Ivan, prilej cu care a transmis un mesaj de felicitare din partea consulului general Eleonora Moldovan, din partea statului roman și a Consulatului General.

Referitor la trecutul așezării românești Crasna, cercetările arheologice au scos la iveală date importante privitoare la continuitatea așezărilor omenești în zonă, însă prima mențiune documentară a satului Crasna are loc abia într-un document al domnitorului Alexandru cel Bun din 15 iunie 1431. În documentul citat, Domnitorul român întărea vornicului Cupcici toate satele lui, printre care și jumătate din satul Crasna, cumpărat de la spătarul Șandru, fiul lui Baliță Mândricică, fratele lui Mihail. Potrivit mai multor surse, pergamentul se află în prezent la Arhivele Naționale din București. Primul proprietar al Crasnei a fost spătarul Șandru, care stăpânea satul cu mult înainte de prima mențiune documentară de la 1431. H. H. Stahl sublinia faptul că din cele 755 de sate menționate în documente până la anul 1449, un număr de 607 sate printre care și Crasna – adică 80,3% – au hotare străvechi, de dinainte de întemeierea Principatului Moldovei, potrivit wikipedia.

Să învățăm și să înțelegem despre  localitatea Crasna (regiunea Cernăuți)

…Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord a fost anexată de către URSS la 28 iunie 1940. Bucovina de Nord a revenit în componența României în perioada 1941-1944, fiind reocupată de către URSS în aprilie 1944 și integrată în componența RSS Ucrainene. Autoritățile sovietice au hotărât unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschii și Crasna Putnei, formând un orășel intitulat Crasna-Ilschi. (Fostul județ Rădăuți) În anul 1968, a primit statutul de așezare urbană (orășel).

Crasna, întâlnit și sub forma Crasna-Ilschi (în ucraineană Красноїльськ, transliterat Krasnoiilsk) este un oraș în raionul Storojineț din regiunea Cernăuți (Ucraina). Face parte din nordul regiunii istorice Bucovina.

Orașul este situat la o altitudine de 409 metri, într-o zonă împădurită, în partea de sud a actualului raion Storojineț, la o distanță de 8 km de granița Ucrainei cu România.

Crasna are o populație de 9,122 locuitori , dintre care majoritatea sunt români. Orașul s-a format în 1968 prin unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschii și Crasna Putnei.

Materialul integral pe romaniabreakingnews.ro : https://romaniabreakingnews.ro/crasna-regiunea-cernauti-ucraina-inima-romanismului-bucovinean/

Foto: românii din Crasna la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: