Satelit de spionaj rusesc căzut (doborât?) pe teritoriul SUA

Un satelit de spionaj rus, tip «Космос-2495», a re-intrat în atmsoferă și a explodat deasupra teritoriului Statelor Unite. Obiectul a fost vizxibil pe cer ca o „minge de foc” și a fost observat de câteva zeci de persoane, anunță spaceflight101.

Incidentul s-a produs la 2 septembrie, la orele 22.30, ora locală. Sfera de foc a fost observată în statele New Mexico, Colorado, Wyoming, South Dakota și Montana.

Satelitul Kosmos 2495, din clasa Kobalt M, o relicvă a epocii sovietice, a fost pus pe orbită la 6 mai 2014 de o rachetă Souyz lansată de pe cosmodromul din Plesetsk. El opera la o altitudine realtiv joasă – 200 de kilometri și era dotat cu aparatură capabilă să realizeze imagini de înaltă rezoluție a țintelor de la sol.

Cea mai probabilă cauză a incidentului este o defecțiune a softului de bord sau a unei retro-rachete, care a dus la intrarea în atmosferă sub un unghi incorect.

Sursa citată precizează că, date fiind dimensiunile satelitului, este posibil ca o parte a pieselor componente să fi ajuns intacte la sol – printre acestea s-ar putea afla chiar și capsula care conține filmul cu inaginile țintă. (spaceflight101.comdeschide.md)