ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sarbii nu primesc aviz pentru intrare in UE fara sa rezolve problema minoritatiilor

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, la Belgrad, unde participă la un forum de securitate, o întrevedere cu viceministrul sârb al Afacerilor Externe din Ministerul Afacerilor Externe, Vera Mavric, căreia i-a transmis din nou că România acordă o importanţă deosebită recomandărilor Protocolului privind minorităţile naţionale şi va considera aplicarea acestora drept criteriu pentru a susţine aderarea Serbiei la UE, informează MAE.

 

Totodată, Aurescu a reiterat interesul ţării noastre pentru implementarea deplină a Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte România – Republica Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, semnat la 1 martie. Acesta are prevederi concrete de îmbunătăţire a situaţiei minorităţii române peste tot în Serbia, inclusiv în Valea Timocului.

 

Au fost abordate şi alte teme de interes bilateral, precum şi aspecte legate de parcursul european al Serbiei şi disponibilitatea României de a o ajuta politic şi tehnic. Partea română a reiterat disponibilitatea de a continua negocierile pentru finalizarea Acordului pentru micul trafic de frontieră, ca un instrument foarte util pentru fructificarea potenţialului economic, în beneficiul cetăţenilor români şi sârbi care locuiesc în zona de frontieră.

 

La Forumul de Securitate de la Belgrad, Aurescu va susţine o intervenţie în care va sublinia legătura dintre conflictele îngheţate din Europa şi fenomene precum traficul de droguri, arme sau activităţi teroriste, complex de acţiuni ce subminează securitatea colectivă şi stabilitatea socială. Va reafirma poziţia României privind conflictele îngheţate din Transnistria, Georgia sau Nagorno-Karabach, respectiv implicarea activă a întregii comunităţi internaţionale pentru găsirea unor soluţii efective, viabile şi imediate pentru aceste zone de instabilitate

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: