Pe 24 iunie 2021, sărbătorim, pentru a noua oară consecutiv, ziua IEI, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, din apropierea Solstițiului de vară (21 iunie). Celebrarea IEI și a cămășii tradiționale, oriunde s-ar afla pe planetă, se înscrie în eforturile dedicate includerii cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO.
IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
Ziua Iei este sarbatorită odată cu Sânzienele și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea datei Solstițiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice.
În România, în acest an, Ziua Iei coincide cu ultima zi de școală. 🙂
Ziua Universală a Iei a fost inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 și a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.
Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, grației inițiativei lui Bogdan Banu. A se vedea:
IA românească sărbătorită planetar! Muriel Bowser, primarul Washington DC, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a iei” în capitala americănă
Anul acesta, „Asociația La blouse roumaine” organizează a noua ediție a Zilei Universale a Iei. Potrivit „La blouse roumaine” , tema anuală aleasă pentru ediția din 2021 este “Natură și meșteșug’’, prin intermediul căreia ne propunem să reflectăm relația IEI / cămășii tradiționale cu Natura, de la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare. Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural.
Cum sărbătorim Ziua Universală a Iei 2021?
Pe 24 iunie purtăm o IE, o cămașă sau întregul port tradițional, cusut sau țesut manual, oriunde ne-am afla. Ne fotografiem într-un cadru natural și cele mai reușite imagini le publicăm pe conturile de socializare, pe blog sau pe website-ul personal, alături de povestea IEI sau a cămășii pe care o purtăm. Dacă nu aveți nimic în lada de zestre, vă provocăm ca până la următoarea ediție e Zilei Universale a Iei să vă cumpărați o IE sau o cămașa tradițională specifică zonei sau zonelor de origine și chiar să învățați meșteșugul realizării ei. – Asociația La blouse roumaine
Foto: imagine demonstrativa – Ia romaneasca – parada portului popular românesc la Cernauti