ROMÂNIA BREAKING NEWS

SÂPTĂMÂNA ACEASTA – F16 AMERICANE alături FORȚELE AERIENE ROMÂNE în exerciții ! …și vor rămâne

Săptămâna aceasta vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât „împreună cu americanii avem exerciții în această perioadă în spațiul aerian românesc și vor rămâne o perioadă destul de lungă în România”(F 16), a anunțat, duminică, Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, pe lângă aceste acțiuni „imediate și pe termen scurt”, Bucureștiul are și „alte solicitări și vizavi de partenerul american și vizavi de NATO” privind „dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operațională escadrila noastră de F-16”.

Pe de altă parte, Dușa a respins catalogarea de „avioane second hand” a aparatelor pe care România le va achiziționa din Portugalia.
El a explicat că piloții și specialiștii i-au spus aceste avioane vor fi dotate cu armanent de ultimă generație și, practic, va rămâne doar fuzelajul din vechile aparate.

„Un avion de vânătoare care are avionica de ultimă generație, care are sistemele de război electronice de ultimă generație și are armanent de ultimă generație, pentru că cel mai important este armamentul, (…) este un avion eficient și foarte bun. Mai ales că prin reparațiile pe care le facem la aceste avioane, vor rămâne doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi și în pachetul acela (acordul de achiziționare a avioanelor din Portugalia – n.r.) intră și motoare de rezervă”, a spus Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, luni, va discuta la telefon cu șeful Pentagonului, Chuck Hagel.
Anunțul ministrului Apărării vine după ce Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operațiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unități de infanterie marină și a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocați va fi de maximum 1.600.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a citit, marți, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de șeful statului, Traian Băsescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operațiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.
Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unități de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum și cu „un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”.

Model de F16 în Forțele Aeriene Poloneze (echipare )

Prin dislocarea elementelor menționate, numărul total al militarilor americani destinați pentru operațiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operațiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) și Enduring Freedom (OEF), precum și pentru misiunile specifice ale unității de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea și staționarea forțelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului național de către acestea, în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaționale, se aprobă de către Președintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanță, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanța, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.
„Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unitățile sale pentru transportul trupelor și echipamentului spre și dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, cu ocazia unei recepții organizate la bordul navei Mount Whitney.

Sursa:realitatea.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.