ROMÂNIA BREAKING NEWS

Șansa independenței energetice a R. Moldova poartă un singur nume: România

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României vor semna un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat pe 20 mai a.c., în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Semnarea acestui document are drept scop asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, crearea premiselor integrării în piață unică europeană de energie, dar și examinarea soluțiilor posibile și realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. De asemenea, Memorandum de Înțelegere va permite consolidarea relațiilor de parteneriat în domeniul energetic ale Republicii Moldova cu România și va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale.

Premierul R. Moldova Chiril Gaburici

Documentul prevede realizarea proiectelor de importanță națională: Gazoductul Ungheni-Chișinău și Onești-Iași, interconectarea electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Iași-Ungheni-Strășeni și Suceava-Bălți. Proiectele investiționale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autoritățile din cele două țări în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie și a efectuării demersurilor pentru cofinanțare din partea Uniunii Europene.

Proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 mil. de euro, dintre care 421 mil. de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Memorandumul dat face parte din procesul continuu de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Sursa: Guvernul Republicii Moldova / Lena Captari – romaniabreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: