ROMÂNIA BREAKING NEWS

Saga tragică a lui Mihai Eminescu din timpul vieții sale, a continuat zilele trecute în orășelul Hliboca din regiunea Cernăuți, Ucraina…

 • Cernăuți: Mihai Eminescu, decapitat la Hliboca

 • Senatorul Viorel Badea, indignat de vandalizarea bustului lui Eminescu din Hliboca

 • Reacția guvernatorului de Cernăuți în urma vandalizării bustului lui Eminescu

 • Bucureștiul reacționează în legătură cu vandalizarea bustului lui Eminescu la Hliboca

 • Bustul vandalizat al lui Eminescu de la Hliboca a fost refăcut temporar

 • Capul lui Eminescu, găsit într-un lac din Hliboca…

Cernăuți: Mihai Eminescu, decapitat la Hliboca

Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei – bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).

Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu.

“Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața  Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, n.red) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului” – a precizat Nicolae Șapcă.

Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiațiva Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”. Șapcă a subliniat că proiectul s-a bucurat și de sprijinul autorităților, care au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzelui Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare.

Nicolae Șapcă a ținut să sublinieze că ceremonia dedicată comemorarii a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc, indiferent de circumstanțe.

“Sunt convins că, până mâine, capul lui Eminescu va fi găsit. În caz contrar, vom face tot posibilul să rezolvăm cumva această situație. Ceremonia, însă, va avea loc, sâmbătă, la ora 12:00, în fața monumentului poetului, așa cum am programat inițial, în prezența românilor, a autorităților și a oficialilor de la Consulatul României la Cernăuți” – a subliniat Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”.

Fotografii de Nicolae Șapcă, preluate de pe Euromedia

Senatorul Viorel Badea, indignat de vandalizarea bustului lui Eminescu din Hliboca

“Îmi exprim îngrijorarea față de incidentul de la Hliboca și solicit public autorităților competente din Hliboca să ia măsurile necesare în acest caz, astfel încât cei care au comis această infracțiune să fie trași la răspundere. Aceste acțiuni nu fac altceva decât să demonstreze ura față de națiunea română a unor indivizi care nu conștientizează importanța menținerii identității naționale în primul rând prin cultură.

Totodată, fac un apel la organizațiile românești din regiunea Cernăuți, la românii din întreaga Ucraină, să se solidarizeze în jurul acestui caz și să solicite imperativ autorităților să întreprindă toate măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au comis această ilegalitate” – se arată în nota de protest a senatorului Viorel Badea.

Senatorul Viorel Badea este vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României

Reacția guvernatorului de Cernăuți în urma vandalizării bustului lui Eminescu

Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Mihailo Papiev, condamnă incidentul petrecut în noaptea de 13 spre 14 iunie la Hliboca, unde bustul poetului Mihai Eminescu a fost vandalizat cu doar o zi înainte de a fi dezvelit în mod oficial de către Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.

Papiev califică acest incident ca fiind unul extrem de rușinos și subliniază că anumite forțe politice doresc să perturbe situația social-politică din Nordul Bucovinei și, în cele din urmă, să împiedice integrarea europeană a Ucrainei.

“Știu foarte bine cine și de ce a făcut acest lucru. Înțeleg, de asemenea, de ce s-a întâmplat așa ceva tocmai acum, după discuțiile destul de constructive cu partenerii noștri români, francezi și germani, din cadrul Dialogului Bucovinean, desfășurat la Suceava și în Germania. Aceste acțiuni au loc în contextul întâlnirilor de succes ale președintelui Viktor Ianukovici de la summitul din Bratislava, unde au existat semnale clare că europenii ne așteaptă în UE. Iar noi vom fi, totuși, în UE. Acest lucru nu convine liderilor anumitor forțe politice ale țării și din vecinătatea apropiată, ei doar vorbesc despre integrarea europeană, însă încearcă să perturbe acest proces complex. Și fac acest lucru tocmai acum, în ajunul vizitei la Cernăuți a unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe al României” – a menționat guvernatorul de Cernăuți.

“Condamn ferm actul de vandalism politic și fac apel la organele de aplicare a legii să investigheze incidentul, cât mai curând posibil și să pedepsească pe cei responsabili. Solicit, de asemenea, să se efectueze toate lucrările de remediere, astfel încât bustul marelui poet și cernăuțean Eminescu să fie dezvelit mâine, 15 iunie, așa cum a fost planificat inițiat” – a adăugat Mihailo Papiev, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Bucureștiul reacționează în legătură cu vandalizarea bustului lui Eminescu la Hliboca

Bustul lui Mihai Eminescu, ce urma să fie inaugurat sâmbătă, în regiunea Cernăuți, la comemorarea a 124 de ani de la trecerea în neființă a poetului, a fost decapitat în noaptea de joi spre vineri, relatează Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu consternare despre vandalizarea la Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, a bustului lui Mihai Eminescu, care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la inițiativa Societății pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu” din regiune.

La instrucțiunile MAE, Consulatul General al României a solicitat în scris Administrației de Stat Cernăuți efectuarea de urgență a demersurilor necesare pentru identificarea făptașilor actului de vandalism, precum și informarea Consulatului asupra rezultatelor anchetei.

Bustul a fost executat la inițiativa Societății pentru Cultură “Mihai Eminescu” din Cernăuți, prin contribuția financiară a membrilor acesteia, având toate avizele necesare instalării de la autoritățile regionale și locale.

 

Bustul vandalizat al lui Eminescu de la Hliboca a fost refăcut temporar

Bustul poetului Mihai Eminescu de la Hliboca (Adâncata), vandalizat noaptea trecută, a fost refăcut temporar și va fi dezvelit sâmbătă, cu ocazia comemorării a 124 de ani de la moartea poetului – transmite jurnalistul Iurie Levcic de la Cernăuți.

În după amiaza zilei de 14 iunie, bustul a fost refăcut temporar și a fost amenajat spațiul unde se va  desfășura evenimentul de sâmbătă. Totodată, au fost luate  măsuri  necesare  pentru paza  monumentului.

Capul lui Eminescu, găsit într-un lac din Hliboca

Capul bustului poetului Mihai Eminescu din Hliboca (Adâncata), vandalizat în noaptea de 13 spre 14 iunie, a fost găsit de poliția ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca (Trestiana), raionul Hliboca.

Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a primit vestea sâmbătă la amiază, de la reprezentanții Administrației Raionale Hliboca, la numai două ore după dezvelirea și sfințirea bustului refăcut temporar în cursul zilei de vineri.

“Am fost sunat de către reprezentanții administrației și m-am deplasat la secția de poliție din Hliboca, pentru a mă convinge că este vorba, într-adevăr, despre capul lui Eminescu. M-am convins că așa este. Urmează ca în viitorul apropiat să-l montăm la loc, pentru că piesa pusă temporar nu este dintr-un material rezistent, în timp ce varianta originală este realizată din marmură” – a menționat Nicolae Șapcă.

Poliția continuă cercetările, pentru identificarea celor care au vandalizat monumentul.

Vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” a precizat că, în ciuda faptului că bustul lui Eminescu a fost vandalizat, oamenii s-au mobilizat și au refăcut temporar capul furat, astfel că lucrarea a fost dezvelită și sfințită, sâmbătă, în prezența autorităților, reprezentanților Consulatului României la Cernăuți și a membrilor societății civile românești din Nordul Bucovinei. Evenimentul a avut loc cu ocazia comemorării a 124 de ani de la nașterea lui Eminescu.

Bustul a fost realizat la inițiativa Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuți, cu sprijinul financiar al românilor din regiune.

VIDEO:

În noaptea de 13 spre 14 iunie, la Hliboca, persoane necunoscute au vandalizat bustul lui Mihai Eminescu, instalat acolo de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, cu doar o zi înainte de a fi dezvelit în mod oficial cu ocazia comemorării a 124 de ani de la trecerea în neființă a poetului.
Reportaj de Iurie Levcic, Cernăuți
Imagine și montaj: Sergiu Nicorici

SURSA; tocpress.info

FOTO  – SAGA LA FINAL:

996718_668882306461917_2132526622_n

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

4 Comments

 • INA STANA REBIGAN spune:

  un gest de vandalism care nu se intampla doar in republica moldova ..se intampla in mai multe tari din europa .. si in romania la fel prin anumite localitati daca nu este statuia lui eminescu este alta …se fura busturile de pe piedestele ca s le duca la fier vechi sau le vand la unii bogatasi care si-au construit vile inconjurate de garduri mari de nu se vad ce au in curte si in gradini sau in interior ..
  PROBLEMA CEA MAI MARE VA FI CAND REPUBLICA MOLDOVA VA INTRA IN UE SI VOR PRIMI ORDINE DE DISTRUGERE A INDUSTRIEI CUM SA FACUT IN ROMANIA SI BULGARIA , VOR FACE TAIERI DIN INVATAMANT , SANATATE , PENSII ,SALARII ,ETC ,,VOR DISTRUGE AGRICULTURA SI VOR INCEPE SA FURE BANI PRIN TOATE MIJLACELE ,,DRUMURILE VOR ARATA SI MAI PROST CU GROPI , PODURILE SE VOR NDARAMA , NIMENI NU VA MAI MUNCI ,,NU SE VA MAI PRODUCE NIMIC , POPULATIA VA SARACI SI MAI MULT ,,TE VEI PENSIONA MAI TARZIU DESI NU VEI MAI PUTEA SA COMPLECTEZI ANII RAMASI PENTRU CA NU VOR MAI FI LOCURI DE MUNCA NU SE VOR MAI PRODUCE NIMIC SE VA IMPORTA TOTUL LA UN PRET DE LUX MAI MARE DECAT CELE DIN SPANIA …VOR VENI SA CONSTRUIASCA PROPRIILE LOR SUPER,,,CA SA-SI VANDA PRODUSELE LOR CELE MAI PROASTE CALITATIV SI DEPASITE LA ELECTRONICA SI CONTAMINATE LA ALIMENTE …TE VA UMILI PE UNDE TE VEI DUCE PRIN EUROPA ..SI NU TE VA CONTRACTA NIMENI SA MAI MUNCESTI PENTRU CA DEJA ACOLO SUNT PESTE 6 MILIOANE DE SOMERI ..ETC SI ETC …ASA CA MAI USOR CU INTRAREA IN UE .,,MAI BINE RAMANETI UNDE SUNTETI ,,,VE-TI FI FURATI SI INSELATI PE TOATE PARTILE SI VE-TI FACE DATORII IMENSE PE CARE TREBUIESC SA LE PLATEASCA INCA 3-4 GENERATII CARE VOR VENI …VE-TI RAMANE FARA MINEREURI ,PADURI , CAI FERATE SI TRENURI DETERIORATE SI VE-TI CALATORI IN CONDITII CA PE TIMPUL NEMTILOR … VA SPORI SI MAI MULT URA , DELASAREA SI SE VOR INMULTI SMECHERII SI VOR INMULTI TIGANII …TE VEI SIMTI STRAIN IN PRORIA TA CASA SI TARA ..UE ESTE O CAPCANA DE SOBOLANI IN CARE AU CAZUT GRECII ,SPANIOLII ,ROMANII, BULGARII, PORTUGHEZII SI IN CARE VEI INTRA SI TU CEL DIN REPUBLICA MOLDOVA ..CAPITALISMUL SALBATIC VA VA DUCE LA RUINA PROFUNDA CUM A FACUT CU TARILE MAI SUS MENTIONATE ,,,DACA INTRATI IN UE TREBUIE SA NU DORMITI NICI ZI NICI OAPTE CA SA NU FI SE FURE TOT CE AM MENTIONAT MAI SUS ,,DAR CUM TOTI S-AU IMBATAT CU APA RECE LA INTRAREA IN UE SI NEFIIND PREGATITI SA PAZEASCA CE AUVEAU LI S-A FURAT TOT SI PANA LA URMA SI LIBERTATEA ,VEI AVEA MARI PROBLEME DE A CALATORI PRIN UE SI FARA DREPTUIR DE MUNCA …CHIAR NU CITITI IN INTERNET CE SE INTAMPLA IN CELELATE TARI MAI PUTIN IMPORTANTE DIN UE? VREI SA RAMAI CERSETOR SI DATOR PE VIATA …INTRA IN UE …
  EU AM TRAIT SI TRAIESC IN UE …TOTUL MERGE FOARTE PROST SI CE ESTE MAI GRAV ESTE URA O URA PENTRU CEI VENITI DIN EST DAR INSCHIMB NE IUBESC MULT CA SA-SI VANDA PRODUSELE LR DE PROASTA CALITATE LA PRETURI DE LUX ,,ROMANIA ARE SALARIUL DE 150 EUROS TAXE MARI ,IMPOZITE , AMENZI SI PRETURILE MAI MARI DECAT IN SPANIA ,,EU CUMPAR DIN SPANIA FAC PACHETE SI PLATESC SI TRANSPORTUL LOR SI MA COSTA MAI IEFTIN DECAT LE-ASI CUMPARA DE LA 300 METRII DE LA SUPERUL GERMANAN CARE ARE PRETURI EXORBITANTE SI CU LEGUME SI CONSERVE CU CONSERVANTI SI CHIMICALE SI E-URI ETC …
  VA ROG DIN SUFLET NU INTRATI IN UE ,,ESTE CEA MAI MARE CAPCANA ORGNIZATA CA SA VA DISTRUGA ,,UITATI-VA CUM A AJUNS ROMANIA , GRECIA , BULGARIA SPAN IA CU PESTE 10 MILIOANE DE SOMERI SI PERSOANE CARE AU RAMAS FARA LOCUINTE . CU DATORII ..SUNT MULTE SINUCIDERI SI DISPERARI SE INCHD FABRICI , NEGOTURI , MAGAZINE RESTAURANTE HOTELURI , SUTE DE AVIOANE STAU PE PISTE PENYTRU CA NU AU CALATORI ..BOGATII AU FURAT CU SUTELE DE MILIOANE DE EUROS IAR BANCILE AU INSELAT CLIENTII FURANDU-LE ECONOMIILE , HOTIA A AJUNS PANA LA CASA REGALA … MARI SCANDALURI DE CORUPTIE …MIZERIE PRIN TOATE PARTILE .OAMENI TRISTI SI SCLAVIZATI SISTEMULUI GREVE SI MANIFESTATII IN FIECARE ZI DE TREI ORI PE ZI ..PESTE 3000 DE MANIFESTATII ANUL TRECUT …
  NU INTRATI IN JOCUL UE CA SA VA DISTRUGA AVETI MARE GRIJA ,,,RAMANESTI ASA CUM SUNTETI . AM VIZITAT REPUBLICA MOLDOVA SI AM FOST LA DOUA MARSURI UNIONIONISTE DAR IMI PARE RAU SA SE INTAMPLE CU ACEASTA TARA FRUMOASA CEEACE I S-A INTAMPLAT ROMANIEI ,,NU VREAU SA I SE INTAMPLE SI EI CUM NI S-A INTAMPLAT NOUA ROMANILOR …AVETI O TAR FRUOASA SI CURATA ..IUBIT-O MAI MULT SI NU O LASTAI PE MAINILE UE …SI AL FMI -ULUI …UN NU CATEGORIC VAD CU OCHII MEI SI AMTRAIT SI INCA TRAIESC PE PIELEA MEA ,,SI NU NUMAI EU CI MILIOANE DE ROMANI SI MILIOANE DE EMIGRANTI .. APARATI-VA TARA DE UE …

  • Victor Teodorescu spune:

   M ati emotionat cu totul….sincer venisem de la munca si eram choar obosit insa dand peste arricolul asta si citind apoi si comentariul dumneavoastra n am putut sa ma abtin sa nu va multumeac din suflet ca ati postat acest adevar aici. Asa este cum spuneti aici e adevarul crud ce nu se spune pe tv sau in ziarele astea corupte . Lumea trebuie sa afle despre ce e vorba atunci cand pomenesti de mizeria asta de U. O teapa mare data de bancherii lumii care deja stim cu totii ca sunt evreii zionisti.Evreii s au infiltrat cu timpyl in majoritatea tarilor si au luat nume de acolo au invatat limba s au amestecat cu acele natii si apoi au patruns sistematic in majoritatea structurilor acelor state dupa care le au subminat .Acestea sunt hituri economice date de satanistii ce conduc globul acum ..sunt aceiasi indivizi care duc razboi impotriva siriei azi si maine impotriva altor oameni pasnici si liberi..incarcand sa destabilizeze tot ce a mai ramas bun si independent astfel instaurand o banca unica si un guvern unic in lume ..apoi un stat nou totalitarist fascist satanic zionist.

   • INA STANA REBIGAN spune:

    SUNT MULTE DE SPUS DAR MAI MULTE AVEM DE FACUT ..TREBUIE SA FACEM CEVA PENTRU CA NU ESTE BINE SA NE LASM ABATUTI , CU CAPETELE PLECATE VAZAND CUM SE DUCE TOTUL DE RAPA IN PRAPASTIE SI LASAND TARA IN CONTINUARE PE MAINILE UNOR TRADATORI SI NEIUBITORI DE TARA SI POPOR …MULTUMESC CA V-A PLACUT CEACE AM SCRIS …MI-A FACUT PLACERE CA MAI ESTE CINEVA CARE SA MAI CITEASCA SI PARERILE NOASTRE SI EU CITESC OPINIILE ALTORA SI ASA POT SA-MI INOIESC CUNOSTIINTELE SI SA MA PUN LA CURENT CU MISCARILE SI PARERILE PERSOANELOR …TREBUIE FACUT CEVA CA ASA IN DERIVA NU PUTEM SA MAI EXISTAM NE SCUFUNDAM SI NU NE VA MAI SCOTE NIMENI DIN ADANCURI …NOAPTE BUNA

    • Victor Teodorescu spune:

     Buna seara Ina! Va multumesc pentru raspuns ! mi ar placea sa pot sa mai vorbesc cu dumneavoastra si chiar sa facem schimb de pareri si sfaturi . Eu pot fi gasit pe adresa de facebook la fel cu numele meu acolo va scrie suedia ..si asa sa ne unim . Trebuie sa ne cautam unii pe altii cu aceleasi idealuri si lupte ca sa devenim uniti. Sunt deasemeni organizatii in tara care lupta impreuna cu noi si au in derulare deja proiecte legate de situatia aceasta mizerabila a romaniei. Haideti sa fim uniti si sa ne implicam unul alaturi de celalalt. Va astept cu dragoste!

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: