La 29 aprilie, în fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Veteranilor de Război. În urmă cu 111 ani, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de „Veteran de Război”, în baza prevederilor Convenției de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război.
Miercuri, 29 aprilie, începând cu ora 7.30, în București au loc “Maratonul Veteranilor”, iar începând cu ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei – aflat pe esplanada Universității Naționale de Apărare „Carol I” – se va desfășura ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
De la ora 10.30, la Palatul Cercului Militar Național, vor avea loc Adunarea Solemnă a veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați, ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial si vernisajul expoziției cu echipamente ale militarilor români combatanți în a doua conflagrație mondială.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 164, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și a cimitirelor eroilor.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent mai sunt în viață în jur de 20.000 de veterani de război, 760 văduve de război și aproximativ 102.000 de văduve de veterani de război.
Memento
Nu-si aminteste multe lucruri, plange cand isi aduce aminte de razboi. Cea mai mare teama ii era atunci sa cada prizonier si sa fie dus in Siberia. A luptat contra rusilor, era frig, le inghetau mainile pe arme, nu aveau mancare,beau apa cu sange. Isi aduce aminte ca atunci cand rusii au luat prizonieri, i-au impuscat si de parca nu fusese suficient, au presarat paie peste ei si le-au dat foc. Amintirile il intristeaza si il ravasesc.
Gandul cel mai puternic era la casa.Isi dorea sa se intoarca printre ai lui.
A fost ranit la ambele picioare, poate un noroc. In felul acesta a fost lasat la vatra.