ROMÂNIA BREAKING NEWS

Să ne trăiți, dragi eroi în viață ! Ziua Veteranilor de Război. Ei nu au trăit istoria, ci au și scris-o

Nu-si aminteste multe lucruri, plange cand isi aduce aminte de razboi. Cea mai mare teama ii era atunci sa cada prizonier si sa fie dus in Siberia. A luptat contra rusilor, era frig, le inghetau mainile pe arme, nu aveau mancare,beau apa cu sange. Isi aduce aminte ca atunci cand rusii au luat prizonieri, i-au impuscat si de parca nu fusese suficient, au presarat paie peste ei si le-au dat foc. Amintirile il intristeaza si il ravasesc. Gandul cel mai puternic era la casa.Isi dorea sa se intoarca printre ai lui.
Să ne trăiți, dragi eroi în viață ! Ziua Veteranilor de Război. Ei nu au trăit istoria, ci au și scris-o

La 29 aprilie, în fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Veteranilor de Război. În urmă cu 111 ani, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de „Veteran de Război”, în baza prevederilor Convenției de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război.

Ministerul Apărării Naționale organizează, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în toate marile garnizoane din țară, manifestări speciale dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.Manifestările au început de marți, 28 aprilie, în Aula „Alexandru Ioan Cuza” a M.Ap.N. unde au avut loc, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune și în prezența ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, un spectacol dedicat veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial, si personalului militar și civil din minister.Protagoniștii evenimentului artistic au fost Felicia Filip, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Grigore Leșe, Gheorghe Roșoga, Margareta Clipa, Ovidiu Purdea Someș, Oana Matei, Maria Guzu, Grupul de bărbați din Libotin, Formația de călușari din Ansamblul Folcloric „Romanați” din Caracal, Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. și Orchestra de Muzică Populară Radio.

Spectacol_Ziua_Veteranilo_de_razboiAspect din timpul spectacolului – foto Eugen Mihai /Sursa: M.Ap.N.
Spectacol_Ziua_Veteranilo_de_razboi(2)Aspect din timpul spectacolului – foto Eugen Mihai /Sursa: M.Ap.N.

Miercuri, 29 aprilie, începând cu ora 7.30, în București au loc “Maratonul Veteranilor”, iar începând cu ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei – aflat pe esplanada Universității Naționale de Apărare „Carol I” – se va desfășura ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.

De la ora 10.30, la Palatul Cercului Militar Național, vor avea loc Adunarea Solemnă a veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați, ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial si vernisajul expoziției cu echipamente ale militarilor români combatanți în a doua conflagrație mondială.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 164, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și a cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent mai sunt în viață în jur de 20.000 de veterani de război, 760 văduve de război și aproximativ 102.000 de văduve de veterani de război.

Memento

Un adevarat privilegiu sa cunosc un fauritor de istorie, joi 08.01.2015
Nu-si aminteste multe lucruri, plange cand isi aduce aminte de razboi. Cea mai mare teama ii era atunci sa cada prizonier si sa fie dus in Siberia. A luptat contra rusilor, era frig, le inghetau mainile pe arme, nu aveau mancare,beau apa cu sange. Isi aduce aminte ca atunci cand rusii au luat prizonieri, i-au impuscat si de parca nu fusese suficient, au presarat paie peste ei si le-au dat foc. Amintirile il intristeaza si il ravasesc.
Gandul cel mai puternic era la casa.Isi dorea sa se intoarca printre ai lui.
A fost ranit la ambele picioare, poate un noroc. In felul acesta a fost lasat la vatra.
Veteran_de_razboi
Surse: rador.ro, mapn.ro, Facebook/Istorie vie – pe urmele veteranilor de razboi prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: