ROMÂNIA BREAKING NEWS

S-a înființat prima organizație internațională de luptă împotriva „amenințării hibride” și a dezinformării dinspre Rusia

S-a înființat prima organizație internațională de luptă împotriva „amenințării hibride” și a dezinformării dinspre Rusia

Finlanda a anunțat luni, înființarea unui Centru european de excelență de luptă împotriva amenințărilor hibride, organizație internațională destinată luptei împotriva atât a „amenințărilor hibride” dar și în speciali împotriva dezinformării din Rusia și a radicalizării promovate de gruparea jihadista Stat Islamic. Parte din această organizație vor fi țări din UE și din NATO, scrie AFP citat de romaniabreakingnews.ro

Amenințări hibride sunt un amestec de metode de constrângere convenționale și neconvenționale îndreptate împotriva uneia sau mai multor țări. Ele pot fi diplomatice, militare, economice sau tehnologice și pot fi exercitate de actori statali sau nu, fără o declarație formală de război.

Centru european de excelentă de luptă împotriva amenințărilor hibride, cu sediul în Helsinki, va permite unei rețele europene de experți să se informeze reciproc și să informeze țările membre de noi atacuri, precum dezinformarea rusească sau tacticile organizației.

„Este vorba de a crea capacități de rezistență și pregătire (…) la amenințările hibride”, a explicat Jori Arvonen, responsabil pentru afaceri europene pe lângă premierul finlandez.

Inițiativa finlandeză este susținută de brațul diplomatic al UE, de secretariatul NATO și de diferite țări occidentale precum Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia a adăugat el.

Centrul va fi înființat oficial anul viitor și va dispune de un buget de circa două milioane de euro, suportați în majoritate de Finlanda.

Rețeaua „se va concentra pe cercetarea, formare și schimbul celor mai bune practici” împotriva amenințărilor hibride, a subliniat Arvonen, care a menționat că nu este vorba de a se interveni asupra atacurilor specifice.

Rusia a fost acuzată recent de SUA și Germani că se află în spatele desfășurării unor atacuri cibernetice și de campanii de dezinformare. Washingtonul a acuzat Kremlinul ca a intervenit în campania prezidențială americană, care s-a încheiat cu victoria lui Donald Trump.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: