ROMÂNIA BREAKING NEWS

Russia Today: "UCRAINA NU MAI PRIMEȘTE GAZE"

Rusia a oprit gazele pentru Ucraina, în urma eșecului negocierilor de la Kiev

Rusia a amenințat că întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), după eșecul negocierilor de la Kiev, o măsură susceptibilă să perturbe aprovizionarea în Europa și să agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Războiul Rece.

Rusia a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea ultimatumului, ceea ce înseamnă că-i va mai furniza doar volume plătite în avans, a anunțat gigantul Gazprom. După ce ultimatumul impus Kievului în vederea plății unei datorii în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), „Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze”, anunță grupul rus într-un comunicat.

„Nu am ajuns la un acord și este puțin probabil să ne întâlnim din nou. Suntem deja în avion” în drum înapoi către Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al gigantului semipublic Gazprom, după negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeană (UE).

Gazprom a dat ultimatum Kievului până luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), să ramburseze o datorie în valoare de 1,95 de miliarde de dolari. „Dacă nu primim banii până atunci, nu vom mai furniza gaze naturale”, a declarat Kuprianov. Livrările de gaze naturale rusești către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 și 2009. Oficiali ucraineni și europeni au declarat că încă mai speră la un compromis. La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a declarat, într-un comunicat, că este „convinsă” că între Kiev și Moscova încă mai este posibil un acord. „Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil”, a anunîat anterior o sursă europeană. „Sperăm că economia și bunul simț vor prevala asupra politicii”, a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz. Kievul a refuzat creșterea prețului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârșitul lui februarie, în urma îndepărtării prorusului Viktor Ianukovici. Prețul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preț fără echivalent în Europa. În „ultima (sa) ofertă”, Moscova a propus 385 de dolari.

Sursa: antena3.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.