ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusii se gândeau înca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca atunci, „gândeau” un război între România și Ucraina

Rusii se gândeau înca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca atunci, „gândeau” un război între România și Ucraina

plan-invazie_ucraineanInca din anul 2012 rusii se gandeau la anumite scenarii de razboi dar nu cu Ucraina, ci cu Romania. Chiar daca este vorba doar de niste scenarii pur teoretice, ele fac putina lumina asupra modului in care percep rusii situatia geopolitica actuala si mai ales cum o percepeau in urma cu doi ani.

Pornind de la conflictul diplomatic dintre Romania si Ucraina legat de problema Insulei Serpilor pentru care cele doua tari s-au judecat la Curtea Internationala de Justitie, rusii propun trei scenarii de conflict armat prin care cele doua tari sa-si rezolve diferendele.

Primul scenariu: cel naval – In urma procesului de la Curtea Internationala de Justitie s-a decis ca 79.34% din teritoriul maritim disputat din jurul Insulei Serpilor sa apartina Romaniei, facandu-se astfel delimitarea platoului continental si declarandu-se teritoriul zona economica exclusiva. Interesul Ucrainei nu erar atat de mare pentru Insula Serpilor care nu este altceva decat un petec de pamant, cat pentru posibilele resurse petroliere si de gaze naturale ce reveneau acum in urma acestei decizii Romaniei. Estimarea expertilor asupra rezevelor de petrol din acea zona se ridica undeva la 1,5 miliarde de euro.

Rusii fac apoi o comparatie intre flotele de razboi ale celor doua tari, remarcand plusurile si minusurile de ambele parti. Interesant este ca nu exclud nici “atragerea” Federatiei Ruse in acest conflict.

bessnewsAl doilea scenariu: Dunarea – Motivul pentru acest scenariu – disputa teritoriala pentru insulele Maican si Limba. In primul rand rusii remarca faptul ca Romania spre deosebire de Ucraina are o flota care cu toate ca nu are o putere militara majora are in schimba experienta multor ani de navigatie pe canalele Dunarii si a cunoasterii aprofundate a propriului teritoriu.

Al treilea scenariu: Bucovina – Acesta este de fapt si scenariul pe care rusii il considera si cel mai plauzibil. Anexarea Nordului Bucovinei si a Basarabiei de catre Romania ar conduce la un conflict armat cu Ucraina. Rusii fac referire la nota trimisa in anul 1993 la Kiev de catre ministrul Afacerilor Externe din Romania prin care declara ilegal tratatul privind regimul frontierei de stat sovieto-roman de 1967, ca mai apoi, in anul 1994, administratia de la Bucuresti sa denunte tratatul.

Rusii mai spun ca din 1994, Romania nu mai recunoaste granitele actuale ale Ucrainei, chiar daca in anul 2003 a semnat un acord de baza privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, acord necesar pentru a deschide calea Romaniei spre NATO si spre UE.Acordul a fost semnat pe 10 ani, adica, pana in anul 2013, cu dreptul de prelungire o data la fiecare cinci ani.

In opinia rusilor, politicienii romani actuali nu mai doresc prelungirea acelui acord pentru a putea denunta tratatul ce prevede regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina si a revendica vechile teritorii romanesti. Se mai face referire de asemenea si la pasapoartele romanesti acordate cetatenilor din Republica Moldova si din Ucraina. Rusiii considera ca mirajul obtinerii unui pasaport care inlesneste calatoria libera in tarile UE si in alte parti ale lumii este destul de mare si pentru cetatenii ucraineni care nu au nici un sentiment de loialitate sau apartenenta pentru Romania.

Este remarcata in Romania lipsa serviciului militar obligatoriu incepand cu anul 2007 iar apoi se face o comparatie intre posibilitatile si starea armatelor celor doua tari si capacitatea acestora de reactie rapida.

Surse: BessNews.ru, Glasul Moldovei prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: