Rușii se agită! Consideră că „pacificatorii ruși” din Transnistria sunt ținuți ostatici

TransnistrianRegionMap-258x300.pngPostul militar rus, Zvezda, relateaza ca sute de mii de persoane, inclusiv trupe rusesti de menținere a pacii, au fost blocate in regiunea separatista Transnistria, dupa ce Ucraina a adoptat o lege care impune o “blocada totala” acestei regiunii separatiste din Republica Moldova, relatează karadeniz-press, citat de romaniabreakingnews.ro

Retorica postului rusesc este identica cu argumentele aduse regulat de autoritatile separatiste de la Tiraspol cum ca Ucraina si Republica Moldova isi coodoneaza actiunile, iar trupele rusesti de menținerea pacii nu mai pot intra sau iesi cu mijloace de transport terestre sau aeriene in sau din regiunea separatista.

În total 1.500 de militari rusi sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusesti in aceasta fosta republica sovietica.

Activitatea restului “pacificatorilor” este reglementata prin Comisia Comuna de Control, din care fac reprezentanți ai Chisinaului, Tiraspolului si Moscovei. Contingetul rusesc, “desi mic, reprezinta un factor de descurajare puternic in garantarea securitații republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei”, subliniaza postul armatei ruse. Zvezda mai comenteaza ca decizia Ucrainei de a interzicere intrarea „pacificatorilor” rusi, survenita luna trecuta, incalca armistitiul semnat in 1992 si a carui garant este chiar Kievul.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat la inceput lunii ca Ucraina nu va permite trupelor ruse de mentinere a pacii sa tranziteze teritoriul sau pentru a ajunge in Transnistria.(karadeniz-press.ro)

 Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro