ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rușii din estul Ucrainei CER REPUBLICĂ SEPARATĂ de fasciștii din vest ! „Nu eurocolonizării!”, „Fasciștii din Halicia n-au loc în Donbass”, „Pentru pământul rusesc! Pentru credința ortodoxă!”

Un articol de Chilianu Nadine / Deschide.md

În timp ce la Kiev pe Euromaidan se desfășura „Sfatul popular”, la Donețk a avut loc o acțiune consacrată celei de-a 96-a aniversări a fondării Republicii Donețk-Krivoi Rog, comunică site-ul „donbass.ua”, citat de mai multe site-uri rusești.

Донецк республика - Republica Donetc

Донецк республика – Republica Donetc

La acțiune au participat câteva zeci de persoane din diferite partide și mișcări obștești. La 9 februarie ei s-au adunat la monumentul fondatorului acestei republici Artem (Fedor Sergheev). Activiștii au afișat următoarele pancarte: „Nu eurocolonizării!”, „Fasciștii din Halicia n-au loc în Donbass”, „Pentru pământul rusesc! Pentru credința ortodoxă!”.

Demonstranții au făcut un apel către autoritățile orașului și regiunii să examineze chestiunea de reînființare a Republicii Donețk-Krivoi Rog și tuturor doritorilor le-au „eliberat” pașapoarte ale RDK. Participanții la acțiune, au criticat dur autoritățile ucrainene, care, potrivit lor, „merg în întâmpinare

Донецко-Криворожская республика

Донецко-Криворожская республика

Occidentului” și au îndemnat președintele cât se poate de repede să organizeze federalizarea țării.

Amintim în context că așa-numita Republică Donețk-Krivoi Rog (în componența Republcii Sovietice Federative Socialiste Ruse) a fost declarată la 12 februarie 1918 cu capitala la Harkov, mai apoi la Lugansk. În componența ei au intrat teritoriile actualelor regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Dnepropetrovsk, Zaporojie și parțial Harkov, Sumî, Herson și Nikolaev. În martie 1918 RDK a intrat în componența Ucrainei Sovietice, iar peste un an s-a decis lichidarea acestei structuri autonome.

Донецк

Донецк

Anterior la Donețk s-a mai vehiculat nu o singură dată ideea recreării Republicii Donețk-Krivoi Rog. Cu o inițiativă similară activiști proruși din regiune au ieșit și în 2009. Ei au pregătit o declarație în care au declarat această parte a teritoriului ucrainean ca „un stat suveran federativ rusesc”.

Menționăm că dispozițiile separatiste în Ucraina s-au întețit pe fundalul profundei crize politice care durează aproape trei luni deja și a fost generată de refuzul autorităților ucrainene de a semna acordul de asociere la UE.

Sursa: deschide.md

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.