Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat pe pagina sa de Facebook formularul cu subiectele la istorie care au fost date anul acesta absolvenților de ciclu gimnazial din școlile cu predare în limba rusă din Republica Moldova.
„Modul original în care copiii ruși din Moldova sunt transformați în români”, scrie Dmitri Rogozin în postarea sa de pe Facebook, la care atașează câteva foi cu subiecte, fără a face alte comentarii.
La unul dintre subiecte, elevilor li se cere să identifice într-o caricatură un simbol utilizat de autor pentru a reda un anumit mesaj despre Pactul Molotov-Ribbentrop.
La un alt punct, este reprodus un articol dintr-un ziar intitulat „Consiliul Europei cere Rusiei să asigure dreptul la educație în Transnistria”, iar elevii trebuie să rezolve următoarea cerință: „Studiază titlul articolului. Drepturile cetățenilor cărui stat sunt vizate prin acest demers al Consiliului Europei? Argumentează răspunsul”.
Candidaților li se mai prezintă un tabel cronologic cu evenimente importante care au avut loc în Europa de Est din 1985 până în 2007. Li se cere să identifice două evenimente din cadrul revoluției anticomuniste din România.
La ultimul subiect, elevilor li se dau patru fragmente din texte care se referă la același eveniment și li se cere să scrie un eseu pe tema: „Drama deportaților din RSSM (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) dezvăluie caracterul justiției în regimul totalitar sovietic”.
Acestea sunt doar câteva dintre subiectele lucrării, care este structurată pe trei părți.
Formularul de examen fusese postat inițial de un alt vicepremier rus, Dmitri Loskutov, care a descărcat subiectele de pe site-ul Ministerului Educației din Republica Moldova și le-a publicat pe contul său de Twitter.
În scurtul său comentariu de pe Facebook, Dmitri Rogozin pare să fie deranjat de faptul că subiectele se referă la revoluțiile anticomuniste care au marcat anul 1989, la evenimente care le-au precedat și la evenimente ulterioare.
Proba, care s-a desfășurat la 15 iunie 2015, se numește „Istoria românilor și istoria universală”, iar cerințele sunt formulate, evident, în limba rusă. Aceleași subiecte s-au dat, însă, și elevilor care au susținut examenul în limba română.
http://www.aee.edu.md/sites/default/files/09_ist_test_ru_sb15.pdf
Examenul este susținut de către toți elevii care au absolvit clasa a IX-a din școlile cu predare în limba rusă din Republica Moldova. Astfel de școli există în toate marile localități ale Republicii Moldova, minoritatea rusă fiind a doua cea mai numeroasă din țară, după cea ucraineană.
Editor: Lena Captari – Flux News MD (RBN Press)
Autor, sursa: Svetlana Maftei – deschide.md prin romaniabreakingnews.ro