ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia:declarații și reacții „sovietice” față de apropierea R.Moldova de UE. Exporturile Transnistrene redirecționate

Moscova a declarat, ca apropierea Moldovei de UE „încalca” drepturile cetatenilor din fosta republica sovietică, subliniind ca va incuraja dezvoltarea unor relații mult mai stranse cu regiunea vorbitoare de limba rusa, Transnistria.

Criza din estul Ucrainei, unde Kievul lupta impotriva rebelilor separatisti pro-sovietici, a adus din nou in atentia publica grijile cu privire la regiunea transnistreana, separata de Moldova in 1990, in speranta alipirii la Rusia.

Premierul Dmitry Rogozin a semnat numeroase acorduri cu Yevgeni Shevchuk, conducatorul transnistean, care nu au fost însă recunoscute de niciun alt stat independent. Rogozin a declarat ca pana in prezent majoritatea bunurilor produse in Transnistria luau calea tarilor din cadrul UE (…) Obiectivul nostru fiind acum redirectionarea exporturile transnistrene catre piețele de desfacere din Rusia.

Declaratiile vin în urma ratificarii Acordului de Asociere cu UE adoptat de Parlamentul Republicii Moldova ieri, 2 iulie 2014, in ciuda opozitiilor Rusiei care a reactionat rapid, amenintand cu represalii comerciale imediate. 

Sursa: EurActiv.com