ROMÂNIA BREAKING NEWS

”Rusia vrea să repete în R. Moldova situația din Georgia”. Gen. Ion Costaș

”Rusia vrea să repete în R. Moldova situația din Georgia”. Gen. Ion Costaș

Deja de 23 de ani, Transnistria, care are în spate ”imperiul rusesc”, își permite să recurgă periodic la provocări pentru a ”transnistriza R. Moldova”, este de părere generalul Ion Costaș care a fost în perioada anilor 1990 – 1992 ministru al Afacerilor Interne din R. Moldova.”În spatele acțiunilor stă, evident, Federația Rusă care și-a propus să refacă imperiul, să ajungă până la Prut. Asta e și lozinca lui Vladimir Putin. Rușii vor să repete aici situația din Georgia”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL generalul cu referire la incidentele de la finele săptămânii trecute de la Varnița când separatiștii au instalat câteva posturi vamale de control.Potrivit lui Ion Costaș, este necesar ca autoritățile R. Moldova ”să spună clar și răspicat la toate colțurile mondiale că are pe teritoriul său armată de ocupație”. Iar puterile lumii să întreprindă măsuri diplomatice, politice și economice în acest sens, este de părere generalul care zice că a luptat în 1992 în războiul de pe Nistru ”pentru integritatea R. Moldova și pentru onoarea românilor basarabeni din R. Moldova”.Pentru a rezolva odată și pentru totdeauna problema transnistreană, Ion Costaș propune trei soluții. Prima ar fi ca autoritățile R. Moldova să fie ferme și să capete susținerea marilor puteri ale lumii care pot determina Federația Rusă să-și scoată armata de ocupație de pe teritoriul nostru. Totodată, generalul crede că trebuie să facem eforturi pentru a ne integra în Uniunea Europeană și a adera la NATO.

Raisa Lozinschi

SURSA: Gral.(r) Ion Costas pentru R.B.N.Press

Pentru puținii români care n-au auzit de Generalul Ion Costaș și pentru românii cei mulți, care știu prea puține despre domnul general, câteva cuvinte: Se trage dintr-o familie de moldoveni români din nordul Basarabiei – satul Tarigrad, Drochia. Tatăl autorului – sergent al Armatei Române – a căzut prizonier la ruși la Cotul Donului.

A revenit la ai săi în 1948, iar curând după aceea, cu toată familia, în 1949, au fost deportați în Siberia, apoi strămutați în stepele Kazahstanului, la minele din Karaganda. De unde, cum s-a întâmplat cu mulți basarabeni, s-au întors, în 1958. După absolvirea școlii medii ruse din Drochia, R. Moldova, a urmat studiile la Harkov (Ucraina), la Școala superioară de aviație militară, pe care a absolvit-o cu onoruri. Primește diploma de pilot militar pe supersonice și diploma de inginer de aviație. Calitățile sale l-au impus printre colegii de generație, iar superiorii politici ai Armatei Roșii i-au recunoscut valoarea, promovându-l până la rangul de general în aviația supersonică. După absolvirea la zi a Facultății de comandă a Academiei Militare de Aviație „Iuri Gagarin” cu medalie de aur, a fost numit comandat de regiment de aviație tip MIG-25RB în Germania de Est, apoi adjunct și comandant de divizie de aviație tip vânători-bombardament în Transbaikalia (Cita-Stepi). Urmează studiile la Academia Marelui Stat-Major al armatei URSS, la Moscova, pe care o absolvă cu onoruri. După absolvirea celei mai prestigioase instituții militare în armata sovietică, cu mare greu obține repartizarea pentru serviciul militar în Moldova, în funcția de adjunct de comandant al Armatei a 14-a sovietice pe probleme de aviație.

A fost, la data aceea unul din cei mai tineri generali (la 40 de ani) din armata sovietică. Apariția Republicii Moldova l-a făcut să se întoarcă printre ai săi, ca să pună umărul la renașterea și consolidarea spiritului românesc în stânga Prutului. A primit la Chișinău cele mai înalte însărcinări pe linie militară în clipele cele mai grele ale Republicii Moldova. La început de existență a noului stat – ministru de Interne. A restructurat miliția în poliție, a creat Academia de Poliție a Republicii Moldova, concomitent organizând lupta contra separatismelor transnistrean și găgăuz, activ susținute de Moscova. Apoi, la 5 februarie 1992, este numit ministru al Apărării prin decretul lui Mircea Snegur. A creat ministerul de la zero în condiții de război! A fost perioada de luptă cu separatismul în anii 1990-1992 și de război cu Armata a 14-a, cu gardiști din Transnistria și cazaci din Rusia.

Gen. Ion Costaș – Ziarul NATIONAL.md

29.04.2013

Mai multe informatii despre G-ral.(r) Ion Costas in articolul:

ACTUALIZARE: “TRANSNISTRIA 1989-1993, cronica unui râzboi nedeclarat”, interviu cu Domnul G-ral.(r) Ion Costaș – VIDEO

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

  • Rusia a sfasieat Basarabia! Romanie,salveaza_ti Onoarea si Demnitatea Nationala! In BIBLIE este scris: „CRESTINE,CAUTA ADEVARUL. ADEVARUL TE FACE OM LIBER…” Domnule Timofti,(presedinte al republicii moldova) GHEORGHE DAVID este Mosul Meu. UN MARTIR BASARABEAN. A cautat ADEVARUL. Impreuna cu GHEORGHE GHIMPU,VALERIU GRAUR si alti MARTIRI din BASARABIA sfasieata de Rusia! ADEVARUL costa foarte scump: Au platit cu VIATA! DE CE???

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: