ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia trece Nistrul spre Prut…

«… Nu banii și nici puterea sunt motivele din care se scarmănă foștii aliați. Zic asta, pentru că ei au și bani, au și putere. Și atunci? Și atunci, problema e ai cui sunt.»

Rusia incearcă, iar, să ne ia pe sus. Nimic nou, dacă ținem cont că Moscova a făcut, periodic, același lucru în toți anii de la 1991 încoace. Cremlinul a experimentat mereu pe contul R. Moldova și, mai ales, a clasei ei politice, creîndu-și de-a lungul celor peste 20 de ani de post-sovietism, un întreg arsenal de «măsuri de influență», cu care încearcă să ne ia de gât, ori de câte ori nu-i plac «anotimpurile» politice la Chișinău. Avem aici și amenințarea cu independența Transnistriei, și cu Gagauzia (mai nou și cu Taraclia). Din același arsenal mai decupăm și șantajul cu gazele, și cel cu piața de mărfuri, și cu piața muncii și chiar cu armata. Curios lucru: Rusia, după ce s-a așezat și stă bine dincolo de Nistru (și nu fără concursul foștilor noștri «președinți»), de la o vreme insistă să avanseze și dincoace de Nistru, spre Prut. Acum două luni, când la Chișinău începu să curgă din gros nisipul din «betonul» AIE-2, portalul rusesc regnum.ru scria, cu referire la unul dintre conselierii lui Putin, că «Rusia nu mai are probleme în stânga Nistrului. Problemele Rusiei sunt în dreapta Nistrului». Greșea ceva «conselierul»? Scria un neadevăr regnum.ru? Nici una, nici alta. Doar pe durata ultimei luni avem câteva «surprize» pe relațiile cu Rusia: fie directe, fie pe filiera transnistreană. Să ne amintim aici de incidentul de la Varnița din noaptea de 26 aprilie, care a fost la un pas de a arunca în aer pacea la Nistru, sau de marșurile neo-fasciste la Chișinău ale «ligii tinetretului rus din Moldova», ori de invazia din 9 mai la Chișinău a «escadroanelor muzicale» ale Rusiei cu «Den»pobedî», orchestrate de emisarul lui Putin pentru Transnistria, D. Rogozin.

Problema, ca și armata, este a Rusiei

Care a fost mesajul lui Rogozin, prezent, de 9 mai, în R. Moldova? Evident, un mojic șovin, de talia lui Rogozin, nu putea să lanseze decât niște apelative pro-imperiale. «R. Moldova prezintă interes geopolitic și geostrategic pentru Rusia… Locul ei este în Uniunea Euro-Asiatică». Asta a spus «valetul» lui Putin. Ce a urmat? Au urmat amenințările lui Rogozin, care, revenit în Rusia, a declarat, la o întîlnire cu studenții din Moscova. că R. Moldova va fi obligată să achite Rusiei datoriile Transnistriei la gaze, dacă nu-i va recunoaște Tiraspolului statutul de subiect de drept egal cu Chișinăul. Nu a dovedit să se usuce scuipatul de pe vorbele lui Rogozin, că «Gazprom»-ul a și cerut Chișinăului să plătească Rusiei datoriile Tranasnitriei, în caz contrar va obliga-o prin Arbitrajul Comercial Internațional. Mai nou, avem declarația liderului transnistran, E. Șevciuk, că își strămută așa-zisul «soviet suprem al r.m.n» de la Tiraspol la Tighina. Și mai nou: ambasadorul Rusiei la Chișinău, F. Muhametșin, anunța zilele trecute, printr-un comunicat de presă, că ambasada Rusiei nu are acum o misiune mai importantă în R. Moldova, decât deschiderea consulatului rus la Bălți. Curios, nu? Nu mai puțin curioasă este și declarația de marți a generalului V. Evnevici, secretar de stat în Ministerul rus al Apărării. Invitat la raport în Duma de Stat, acesta a acuzat Chișinăul și Kievul de blocarea transporturilor militare dinspre Rusia spre contingentul forțelor ruse «de pacificare» din Transnistria, care, — zice generalul, — au intrat în criză de provizii și echipament (să li se fi terminat cartușele?). Potrivit ITAR-TASS, care-l citează pe Evnevici, «pacificatorii ruși acționează în prezent în condiții de blocadă… În ultimul timp, niciunul din transporturile noastre nu a putut trece prin teritoriul Ucrainei’», — s-a plâns generalul, adăugând că «autoritățile de la Kiev au închis, inclusiv spațiul aerian pentru transporturile ruse spre Transnistria, fără să prezinte vre-un motiv». Acuzațiile lui Evnevici nu sunt deloc de neglijat, dacă ținem cont că e vorba de armată și încă unde? Într-o zonă de ineres strategic pentru Rusia.

Presa rusă nu scrie care au fost deciziile Dumei, de pe urma acestui raport, dar cu siguranță, Rusia nu a făcut, întâmplător, caz mediatic din declarațiile lui Evnevici, care, până la urmă, nu-și au sub ele nici o acoperire legală. Evnevici operează cu jumătăți de adevăr și partea adevărului pe care-l tace Evnevici, îl aflăm din declarațiile analistului politic, Oazu Nantoi, pentru același ITAR-TASS. «Evnevici vrea să răsucească mâinile Moldovei pentru ca aceasta să permită Rusiei să utilizeze fără niciun control aeroportul militar din Tiraspol. Aici e problema. Ucraina permite tranzitarea spațiului său aerian cu condiția ca R. Moldova să accepte aterizarea, iar Chișinăul nu poate permite aterizarea pe un aeroport, pe care nu îl controlează, și nu din vina sa», spune Nantoi. Așa dar, problema, dacă și există, ea nu e nici a Chișinăului și nici a Kievului. Problema e a Rusiei, care vrea să-și construiască relațiile cu vecinii pe principii de vasalitate și nu de partenerist. E vorba de sindromul imperialocrației.

Evnevici reintră în noul scenariu pentru R. Moldova

Ce va urma? Deocamdată e clar una: cu cât mai mult ne vom apropia de octombrie-2013 (summitul UE de la Vilnuis), cu atât mai pretențioasă va deveni Rusia. Nu degeaba afișa Rogozin de 9 mai, că R. Moldova intră în aria intereselor geopolitice și geostrategice ale Rusiei. Și, cu atât mai mult, Ucraina. Presiunile vor crește. Și asupra Chișinăului, și asupra Kievului. «Gazprom»-ul a cerut deja, în mod, ultimativ, Ucrainei să plătească toate volumele contractate de gaze și nu doar cele preluate, după ce Ucraina a redus simțitor cheltuielile de gaze rusești. Dar, ca și în cazul R. Moldova, Rusia nu se limitează doar la presiunile de ordin economic. La sfârșitul săptămânii trecute, în Crimeea, au fost din nou puse în acțiune manifestări de stradă, prin care tătarii au cerut autonomie teritorial-administrativă. «Nu contează dacă este Crimeea rusească sau tărată, contează că ea nu este ucraineană». Acesta a fost mesajul principal la eveniment. Acțiunile au intervenit după ce Cabinetul de Miniștri al UE a aprobat pentru Ucraina Acordul liberalizat de vize, iar ministrul ucrainean de Externe, L. Cojara, declara că «între UE și Rusia, Ucraina nu are de ales», lăsând să se înțeleagă că prioritară rămâne Uniunea Europeană. Care ar putea fi următoarea mișcare din partea Rusiei, greu de spus, însă, nu-i exclus, ca raportul generalului Evnevici (care a fost și comandantul Armatei a 15-a din Transnistria și care cunoaște bine situația în teren), să fie preludiul unei eventuale operațiuni sau provocări militare în regiune, mai ales după ce Tiraspolul a reluat «operațiunea» cu cele două posturi vamale suplimentare la Varnița.

Încă puțin, până la «dezgolire»

Lucrurile, pentru R. Moldova, se complică și mai mult, pe fundalul crizei politice de la Chișinău. Marți au început negocierile pentru crearea unei noi majorități la guvernare și alegerea unui nou guvern. Cât de departe s-a mers și cât de repede vom avea acest guvern nu dă nimeni nico o garanție. Unii zic că va fi joi. Alții zic că nu va fi deloc și vom avea anticipate. Nu-i exclus nici una, nici alta. Paradoxul cel mare, însă, e că din tot calabalâcul politic, în care s-a intrat după «pădurea Domnească», nu e nici din cauza banilor și nici a puterii. Zic asta, pentru că cei care se scarmănă între ei, au și bani, au și putere. Și atunci? Și atunci, problema, probabil, e ai cui sunt. Dacă nu există o implicare, așa după cum se bănuiește, a Rusiei în tot războiul (bâlciul) politic de la Chișinău și dacă partenerii de fostă Alianță nu sunt cu «nași» de botez politic la Moscova, atunci lucrurile nu au cum să nu se lipmpezească. Cel puțin, gâlceava, instabilitatea și alegerile anticipate în R. Moldova, numai nu opțiunea Europei este. Și mesajul de sâmbătă, la Chișinău, a Comuisarului europen pentru Extindere, Stefan Fule, tot asta dovedește. Să mai așteptăm un pic, că nu a mai rămas mult până lucrurile se vor dezgoli de tot.

Petru Grozavu,   ZdG. 23 mai 2013  

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: