ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia propune SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu și dronele militare

Rusia propune SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu și dronele militare

Rusia, a propus prin Ministerul Apărării, oficialilior din SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca în viziunea Rusiei, Tratatul INF privind Forţele Nucleare Intermediare. Informația a fost făcută public de către purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS și Reuters.

Ministerul Apărării din Rusia a mai precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Ministerul a informat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i înmâna o notă care conţine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul semnat în 1987 de către Rusia și SUA, prevedea eliminarea rachetelor cu rază intermediară din arsenalurile celor dou puteri militare. Anterior, Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.

Reacția MAE român

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii.

Potrivit analistului Bogdan Chirieac, problema Scutului Antirachetă este o diversiune. „Este un tip de cerere care nu poate fi respectată. Mai ales că este un scut cu folosință exclusiv defensivă. Nu este nimeni care să aibă rachete ofensive la Deveselu și este parte a unui scenariu de negociere importantă între Rusia și Statele Unite. România este pur și simplu un actor mut aici. Nu avem nimic a face. Dimpotrivă însă, România este victima războiului hibrid care se desfășoară aici și care înseamnă distrugere de oameni, de elită politică, economică, financiară, culturală, medicală. Deci un război hibrid despre care unii spun, eu nu am dovezi, dar mulți spun lucrul acesta, că are în spate Rusia, care dorește să fragilizeze flancul estic și că folosește pentru acest lucru Germania. O fi și asta, nu știu”, a declarat analistul  pe dcnews.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: