ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia contraataca prin Rogozin în Basarabia, cum știe ea mai bine (în binecunoscutul stil sovietic) : AVALANȘE DE AMENINȚĂRI ! Personalități politice din R. Moldova și România reacționează.

Rogozin: „Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon (Ref. la Reg.Transnistria)”

Moscova ameninta Chisinaul. Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon in vartejurile integrarii europene in care v-ati antrenat. Asta a declarat astazi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, venit la Chisinau intr-o vizita de doua zile. El a sugerat ca, in cazul in care in noiembrie va parafa la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeana, Moldova ar putea ramane fara gaz.

Declaratia a fost facuta dupa intrevederile lui Dmitri Rogozin cu Valeriu Lazar ci cu premierul Iurie Leanca. Oficialul rus a sugerat astfel ca daca summitul de la Vilnius va fi un succes pentru tara noastra si vom parafa acordul de asociere cu Uniunea Europeana, atunci am putea ramane fara gazul livrat de Rusia. Rogozin a facut glume si pe seama obiectivului de integrare europeana al tarii noastre, atentionand sa nu uitam de Transnistria.

Vicepremierul moldovean Valeriu Lazar asculta tacut acest discurs si nu a avut nicio replica. Mai mult, el s-a aratat optimist vizavi de cooperarea energetica intre Chisinau si Moscova.

Iurie Leanca nu a facut declaratii pentru presa, insa intr-un comunicat emis de Guvern se spune ca vicepremierul rus s-a interesat daca summitul de la Vilnius va afecta cumva Transnistria. Premierul i-ar fi raspuns ca incercarile de a contrapune integrarea europeana si reglementarea conflictului transnistrean sunt artificiale.

Dmitri Rogozin a mai spus ca vizita Patriarhului Kirill, care vine la Chisinau saptamana aceasta, este foarte importanta si de ea va depinde evolutia relatiilor dintre cele doua tari. Rogozin a venit la Chisinau in aceasta dupa-amiaza, iar la aeroport a fost intampinat de cativa tineri din liga tineretului rus, care l-au asteptat cu paine si sare. El insa nu s-a oprit sa-i salute.

Dmitri Rogozin ameninta Moldova: „Daca se asociaza cu UE, isi intrerupe relatiile cu Federatia Rusa”

O decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene (UE) va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia si va complica solutionarea conflictului din Transnistria, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin pentru postul Rosia-24, relateaza Itar-Tass in pagina electronica.

Chisinaul se pregateste pentru Summitul de la Vilnius, unde este asteptata adoptarea deciziei de asociere a Republici Moldova si Ucrainei la UE.

„Daca adopta aceasta cale, este necesar sa ia în considerare ca acest lucru nu înseamna ca adera la UE”, a subliniat Rogozin. „Este vorba despre o antecamera unde pot fi tinuti destul de mult timp, iar în acelasi timp (…) îsi întrerup mai întâi relatiile cu Federatia Rusa”, a continuat Rogozin. Multe dintre relatiile existente în prezent vor fi revizuite, în mod „inevitabil”, a avertizat vicepremierul rus.

În cazul Republicii Moldova, acest lucru va avea „consecinte importante” în solutionarea conflictului transnistrean, a continuat Rogozin, potrivit agentiei. Moldovenii se însala „grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede ca poate lua o decizie fara sa se uite înapoi, fara sa consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relatii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piata a produselor si fortei de munca moldovene, potrivit aceleiasi surse.

Aceasta problema urmeaza sa fie abordata luni, în cadrul vizitei lui Rogozin la Chisinau, precizeaza Itar-Tass.

inprofunzime.md

Presa de la Chișinău sintetizează declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin făcute ieri la Chișinău, dar și în ajunul vizitei sale în Republica Moldova, postului rus TV „Rossia 24”.

„…din Casa Guvernului de la Chișinău, Rogozin ne-a amenințat că dacă mergem spre Vest ne va costa scump”

scrie Virginia Dumitraș în „Adevărul”.

„Sper să nu înghețați la iarnă“

– a spus Rogozin, sugerând posibilitatea lipsirii Chișinăului de gaze naturale ruse în caz de asociere cu UE. Analiștii citați de publicație spun că sunt declarații „de serviciu“ înainte de Summitul de la Vilnius.

O altă declarație făcută de Rogozin în Rusia, înainte de vizită, și citată de presa de la Chișinău, se referă la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Rogozin i-a calificat pe cei care cer Rusiei să-și ia trupele din Transnistria drept „politicaștri iresponsabili” cărora „trebuie să li spună în față acest lucru”. Trupele ruse de menținere a păcii nu pot fi retrase, inclusiv din motiv că ar asigura paza munițiilor și armamentului din uriașele depozite ruse din localitatea Cobasna, iar acestea nu ar putea fi transportate din cauza stării în care se află, a explicat reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria.

Publicația „timpul.md” se întreabă într-un articol: „cum se face că în toate declarațiile oficiale, Federația Rusă declară că respectă întru totul suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, în timp ce  președintele Dumei rusești, Serghei Narâșkin, îl felicită pe Șevciuk, ca pe un președinte de țară cu ocazia creării așa-zisei republici moldovenești nistrene?” „Cum a reacționat conducerea R. Moldova la asemenea provocări? Nicicum”, mai menționează autorul.

Prima zi de școală este prezentă pe site-ul ziarului „Jurnal de Chișinău” printr-o știre de la gimnaziul rus din Olănești (128 km est de la capitala Chișinău). „Elevii de la acest liceu au sărbătorit împreună cu colegii lor de la Liceul „B.P. Hașdeu” începutul noului an școlar, contrar așteptărilor lui Klimenko”. Autoarea articolului precizează că „planul subversiv al liderului comunității ruse, Valeriu Klimenko, legat de gimnaziul rus din Olănești, Ștefan-Vodă, a eșuat lamentabil. […] Klimenko a depus mari eforturi pentru a convinge profesorii și părinții că odraslele acestora ar trebui să învețe într-o instituție separată”.

Portalul „Jurnal.md” a precizat că „taxa de o mie de euro, impusă de autoritățile române transportatorilor auto marfari, înmatriculați în alte state, nu afectează agenții economici din Republica Moldova”. Potrivit acordurilor bilaterale semnate cu România, vehiculele cu marfă autohtonă sunt scutite de taxa de autorizație pentru tranzitarea României. Precizarea a fost necesară după ce un document publicat în Monitorul Oficial al României informa că această taxă este majorată de cinci ori de la mijloc de septembrie. Ministerul Transporturilor afirmă însă că noile tarife vizează transportatorii din Ucraina, Belarus, Federația Rusă și alte state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cu excepția Republicii Moldova.

Editorialistul Dmitri Ciubașenco califică, în „Panorama”, drept un „pas foarte amuzant” cererea fracțiunii parlamentare a PCRM adresată  președintelui Nicolae Timofti să prelungească termenul expirat regulamentar de acordare a transportului de serviciul și a pazei de stat fostului președinte Vladimir Voronin, liderul PCRM.  „Situația este caraghioasă mai ales din motiv că PCRM a anunțat pentru toamnă o „revoluție de catifea” cu scopul răsturnării „regimului antipopular”, inclusiv a lui Timofti, de la care comuniștii cer limuzină și pază pentru șeful lor”, apreciază jurnalistul.

europalibera.org

Reacții…

Mihai Ghimpu: Ne deranjează vizitele Patriarhului Kiril și a vicepremierului rus Rogozin la Chișinău

Mihai Ghimpu

Membri ai Partidului Liberal (PL) se arată deranjați de vizitele pe care urmează să le întreprindă în curând, la Chișinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin și Patriarhul Kiril. Liberalii cer detalii despre aceste vizite și motivul pentru care sunt efectuate. Liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, consideră că aceste vizite în prejama aniversării a 200 de ani de la înființarea eparhiei Chișinău vin să confirme ocupația rușilor în Moldova.

„Nu suntem împotrivă să avem relații cu toate statele, inclusiv cu Rusia, dar ne deranjează că aceste vizite sunt făcute în zile importante pentru noi. Dacă ar fi venit Rogozin înainte sau după această aniversare, atunci nu era nicio problemă. Vizita este legată de 200 de ani de la înființarea Mitropoliei, adică acceptăm ocupația, pentru că Mitropolia a apărut datorită ocupației”, a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, liberalul Valeriu Munteanu a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin și Patriarhul Kiril vor veni în Republica Moldova la invitația Guvernului sau a Președinției, chiar dacă acest lucru nu a fost anunțat.

„Patriarhul Kiril nu poate veni în vizită doar la invitația fețelor bisericești. Conform uzanțelor, Patriarhul nu poate vizita o țară dacă nu are invitație de la autorități. Trebuie neapărat să fie o invitație oficială din partea premierului sau a șefului statului. Facem o interpelare pentru a fi făcută publică invitația lui Rogozin și Patriarhului, precum și partea motivantă”, a declarat liberalul.

Publika.md precizează că vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni la Chișinău pe 2 septembrie, unde se va întâlni cu vicepremierul și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Pe 3 septembrie, oficialul rus se va deplasa la Tiraspol, pentru „a pune o piatră de temelie la construcția unui spital”.

 

Godea: Vizita lui Rogozin este o atentare directa la integritatea Republicii Moldova

Organele de drept vor fi solicitate sa investigheze legitimitatea vizitei vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, in Moldova. Solicitarea vine din partea deputatului neafiliat Mihai Godea, presedintele Partidului Actiunea Democratica (PAD), care afirma ca aceasta vizita este o atentare directa la integritatea Republicii Moldova.

Mihai Godea a spus, la o conferinta de presa, ca vizita lui Dmitri Rogozin în stânga Nistrului, când este marcata sarbatoarea auto-proclamatei independente, este o sfidare a Republicii Moldova. „Toata lumea întelege ca Rogozin vine sa conduca sarbatoarea de la Tiraspol. Autoritatile devin complici ai provocarilor. Lansam un mesaj public de avertisment. Codul Penal al Republicii Moldova sanctioneaza actiunile de subminare a suveranitatii statului”, a remarcat Mihai Godea.
Deputatul a mai spus ca, daca autoritatile de la Chisinau ar avea verticalitate, l-ar expedia pe Rogozin la Kremlin, cu mentiunea de persona non-grata. „Vizita lui Rogozin este o situatie când constati ca multor politicieni moldoveni le lipseste coloana vertebrala”, a accentuat Mihai Godea. Liderul PAD a mai spus ca vizita oficiala la Chisinau este doar un mecanism de a legitima prezenta lui Rogozin în stânga Nistrului.
Dmitri Rogozin vine astazi, 2 septembrie, la Chisinau, la invitatia ministrului economiei, Valeriu Lazar. Oficialul rus urmeaza sa se întruneasca si cu premierul Iurie Leanca.

inprofunzime.md

Declarațiile făcute de vicepremierul rus Drmitri Rogozin sunt „o amenințare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent și neutru”-Teodor Baconschi fostul ministru de Externe al României

„Domnul Rogozin are o solidă reputație în materie de afirmații excesive. Dosarul său ca fost ambasador NATO, debordează de aserțiuni hiperbolice. Aș lua deci afirmațiile sale „cum grano salis”. Chiar și așa, ele reprezintă însă o amenințare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent și neutru. Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri dorește, mai ales cele de tipul Acordurilor de Asociere și Acordurilor Aprofundate de Liber Schimb”, consideră Teodor Baconschi, informează Revista22.ro.

De asemenea, fostul ministru de Externe al României se întreabă dacă această declarație reprezintă un boicot al Rusiei în dialogul instituționalizat cu UE. „Parafarea Acordului de Asociere, la Vilnius, este o etapă fundamentală pentru reformele angajate și viitorul natural al Republicii Moldova. Perspectiva europeană a Republicii Moldova este șansa istorica a unei intregi generații. Pe de altă parte, mă întreb: este amenințarea preferată de dl. Rogozin și semnul că Federația Rusă va boicota propriul său dialog institutionalizat cu UE? Este UE un partener al Republicii Moldova și un adversar al Moscovei?”, se întreabă Baconschi.

Într-un final, fostul oficial de la București spune că România oferă Moldovei susținere, în facilitarea dialogului cu UE, dar nu dă lecții Chișinăului.

publika.md

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: