ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia. Campanie secretă de măsuri politice și economice pentru manipularea a cinci țări central și est-europene

Rusia. Campanie secretă de măsuri politice și economice pentru manipularea a cinci țări central și est-europene

Rusia a implementat o campanie secretă de măsuri politice și economice pentru manipularea a cinci țări central și est-europene, discreditarea modelului liberal-democratic occidental și subminarea relațiilor transatlantice, conform unui raport elaborat de institute de studii din SUA și Bulgaria transmite Mediafax citat de romaniabreakingnews.ro

Conform raportului, Moscova a cooptat politicieni cu idei comune, depune eforturi pentru dominarea piețelor energetice și a altor sectoare economice și a subminat măsuri anticorupție în tentativa de a obține influență asupra guvernelor din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia și Slovacia, informează site-ul agenției Reuters.

Publicarea studiului intitulat „Strategia Kremlinului: Înțelegerea influenței ruse în Europa Centrală și de Est” coincide cu o dezbatere politică fără precedent din Statele Unite pe tema tentativelor Rusiei de a exercita influență asupra scrutinului prezidențial american prin atacuri cibernetice și dezvăluirea unor emailuri ale candidatului democrat Hillary Clinton

„În anumite țări, influența rusă a devenit atât de răspândită și endemică încât a subminat stabilitatea națională, orientarea prooccidentală a țărilor și stabilitatea euro-atlantică”, arată raportul elaborat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), cu sediul la Washington, și Centrul pentru Studii Democratice (CSD), cu sediul în Sofia.

Un fost oficial de la Departamentul de Stat este coordonatorul studiului, iar oficiali americani au declarat că susțin concluziile referitoare la ingerințele Rusiei în estul Europei.

„Rușii s-au implicat într-o campanie susținută de a redobândi ceea ce președintele Vladimir Putin consideră a fi o zonă-tampon în estul Europei și de a submina nu doar NATO și Uniunea Europeană, ci întreaga bază democratică a ambelor organizații”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial american.

Potrivit oficialului american, activitățile ruse includ acte de corupție, activități de propagandă, campanii pentru dezinformare, asasinarea „în mod ocazional” a criticilor Kremlinului și utilizarea tehnicilor online pentru subminarea disidenților și slăbirea instituțiilor occidentale.

Raportul menționează o serie de activități ruse pentru extinderea influenței în Europa Centrală și de Est. Un exemplu este lansarea unor „megaproiecte” de genul contractului de 12,2 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare în Ungaria și promovarea oamenilor de afaceri proruși. În Bulgaria, Rusia are o prezență economică intensă, cu o medie de 22% din PIB în intervalul 2005-2014, existând „riscul intrării statului sub influența Rusiei”, precizează studiul.

Heather Conley, fost oficial american și coordonator al studiului, afirmă, într-un interviu acordat Reuters, că raportul are rolul de a evidenția o problemă care a fost abordată insuficient de către politicienii americani și europeni. „Primul pas este să înțelegem ce se întâmplă. Miza este cum ne vedem noi înșine și modul în care funcționează sistemul nostru democratic”, a explicat el.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: