ROMÂNIA BREAKING NEWS

"Rusia a invadat Ucraina". CNN: 1000 de militari ruși au trecut granița!

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a anulat o vizită în Turcia, îngrijorat de „desfășurarea de forțe armate ruse în estul țării”. Surse din serviciile de informații americane, citate de CNN, susțin că 1.000 de militari ruși, cu armament greu, au pătruns în estul Ucrainei.

Poroșenko a declarat că a cerut o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate. El a adăugat că a cerut o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. „Am decis să îmi anulez vizita de lucru în Turcia din cauza agravării situației în regiunea Donețk, unde trupele ruse au pătruns de-a dreptul”, a anunțat Poroșenko, într-o declarație preluată de BBC.

Președintele Petro Poroșenko acuză oficial Rusia de intervenție militară în Ucraina și cere convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și, ulterior, al Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat oficial al Administrației de la Kiev.

Decizia este motivată și prin agravarea situației din regiunea Donețk, în special în localitățile Amvrosiivka and Starobeshevo. Poroșenko a mai anunțat că în următoarele ore va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate al Ucrainei. În acest context, președintele ucrainian a anulat o vizită oficială în Turcia.

În ultimele 48 de ore, cu o susținere masivă a tancurilor și trupelor ruse, teroriștii din estul Ucrainei au ocupat mai multe localități strategice – nodul feroviar Ilovaisk și portul Novoazovsk. Comandanți ai unităților ucrainiene susțin că dețin informații potrivit cărora rușii pregătesc un atac și asupra orașului Mariupol.

Video  CNN

Ucraina a cerut ajutor militar de urgență din partea Uniunii Europene.

Consiliul de securitate și apărare din Ucraina a confirmat că Novoazovsk a fost capturat de „trupe ruse”. Armata ucraineană s-ar fi retras pentru a nu se înregistra pierderi de vieți omenești. Armata ucraineană e preocupată acum de apărarea orașului-port Mariupol.

Un comandant ucrainean, Vladimir Shilov, a declarat unui post de televiziune ucrainean că are informații potrivit cărora orașul Novoazovsk a fost blocat de tancuri și nimănui nu i-a fost permis să părăsească aria. Oficialii locali au plecat la Mariupol înainte de „invazie”, spune oficialul.

Un reprezentant al rebelilor a declarat pentru Interfax că Novoazovsk a fost capturat, iar rebelii încearcă să „elibereze” și Mariupol.

Statul ucrainean a acuzat în repetate rânduri faptul că Rusia trimite echipament rebelilor pro-ruși din Ucraina. Autoritățile de la Kiev susțin însă că, acum, este vorba de o invazie propriu-zisă, nedisimulată, a armatei ruse.

Reacții:

  • Ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a scris pe Twitter că „un număr tot mai mare de trupe ruse” sunt implicate în conflict;
  • Cancelarul german Angela Merkel a cerut o explicație din partea președintelui rus Vladimir Putin;
  • Președintele francez Francois Hollande a declarat că prezența trupelor ruse în Ucraina ar fi „intolerabilă” și a cerut Rusiei să înceteze trimitearea de ajutoare pentru rebeli;
  • O întâlnire specială, de urgență, a OSCE are loc în Viena.

Surse: edition.cnn.compresident.gov.uadeschide.md  ro.stiri.yahoo.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.